360 minuter fotboll återstår

Författare:
Uppdaterad: 29 september, 2015

I morgon spelar Malmö FF Champions League mot Real Madrid på Swedbank stadion. Parallellt pågår en guldstrid i serien de på förhand såg ut att rulla hem, men som man nu inte ens har en teoretisk chans att vinna. Allsvenskan har visat kritiker att den är allt annat än en enlags-liga. Istället för Malmödominans består guldstriden av stjärnlaget Göteborg, de eviga förlorarna AIK och skrällgänget IFK Norrköping. När Allsvenskan på fredag går in i omgång 27 ser läget ut så här.

 

IFK Göteborg 57 Poäng

Återstående matcher: Halmstad (H) Djurgården (B) AIK (B) Kalmar (B)

IFK Göteborg har det mest stjärnspäckade laget efter Malmö FF. Däremot har man sedan Lasse Vibe försvann visat upp ett  uddlöst anfallsspel där mycket hänger på Sören Rieiks individuella skicklighet. De fyra anfallarna: Mikael Boman, Riku Riski, Victor Sköld & Gustav Engwall har gjort 9 mål totalt och Boman har stått för 6 av dessa. Boman som dessutom är ett frågetecken inför mötet med nästjumbon Halmstad. Ett straffmål räddade poäng mot ett formsvagt Elfsborg och man hängde länge löst mot ett dalande Sundsvall. Spelet har inte blomstrat utan det som i år har räddat Blåvitt är det fenomenala försvaret. Lika häpnadsväckande det är att anfallet går knackigt är det att laget enbart släppt in 16 mål på 26 matcher, Malmö FF hade efter omgång 26 släppt in 25 stycken när de överlägset ledde serien 2014. Laget har visat upp en förmåga att vinna med uddamålet och ta poäng även när det spelmässigt går knackigt. Denna förmåga är något som kan ta Blåvitt hela vägen till Lennart Johanssons pokal

 

IFK Norrköping 57 Poäng

Återstående matcher: BK Häcken (H) Elfsborg (B) Halmstad (H) Malmö FF (B)

Ett tippat mittenlag som ingen förväntade sig vare sig det ena eller det andra av. Norrköping är just nu seriens formstarkaste lag och spelar den mest iögonfallande fotbollen av alla i Allsvenskan. Spelschemat är väldigt angenämt för Norrköping. Elfsborg har svårt att hitta formen och Halmstad är seriens formsvagaste lag med endast en poäng de senaste fem matcherna. Laget känns dessutom numret större än BK Häcken. Bortamatchen mot Malmö är oviss men med ett SM-guld som morot bör det kunna gå vägen. Janne Andersson var nära att skrälla när han 2004 tog ett Halmstad av den kalibern Norrköping är av idag till en andraplats. En andraplats Norrköping nu ligger på. Till skillnad från Blåvitt och AIK har Norrköping inget favoritskap, inget att förlora, formen pekar uppåt och Emir Kujovic är allsvenskans hetaste spelare. Det känns konstigt att säga det, men Peking har alla förutsättningar att ta SM-guld och Janne Andersson kan få revansch för 2004.

 

AIK 54 Poäng

Återstående Matcher: Malmö FF (H) Halmstad (B) IFK Göteborg (H) Örebro (B)

AIK är som alltid med som guldkandidat när serien ska avgöras. Solnaiterna har det svåraste spelschemat av topptrion. Halmstad är en slagpåse men spelar för sitt liv. Malmö FF är, även fast deras säsong varit upp och ner, alltid en svår motståndare och spelar för fortsatt europaspel, IFK Göteborg plockar ständigt poäng och Örebro har en otrolig form och har, genom fem raka segrar, klättrat från nedflyttning till en stabil elfteplats. Nyckelmatchen blir den mot IFK Göteborg på Friends Arena i omgång 29. En sexpoängsmatch som kan vara helt avgörande för guldstriden. Det om talar för AIK är dels att det har en klassanfallare i Henok Goitom som kan ställa till problem för Blåvitts vattentäta försvar. Framförallt är det vetskapen om att dem är seriens starkaste hemmalag som är Gnagets starkaste kort. AIK har enbart tappat poäng på hemmaplan en gång i år, den 10 maj i 2-2 matchen mot Norrköping. Om det är något som kan leda AIK från en tredjeplats till SM-guld så är det publiken på Friends Arena.

 

Vi kan givetvis bolla förutsättningar i evigheter, vi kan spekulera hej vilt. 360 minuter ska spelas och tolv poäng står på spel. När det är gjort ska en vinnare koras. Andreas Alm har, efter fem år som AIK-tränare fortfarande aldrig avslutat en omgång som serieledare. Min känsla är att det så förblir även när omgång trettio är spelad. IFK Norrköping har redan överträffat sig själva och vunnit våra hjärtan men de kommer, likt alla andra skrällag, att falla på målsnöret och alla vi som trott på mirakel får oss ytterligare en käftsmäll. Istället blir det giganten IFK Göteborg som vinner SM-guld. Det är det tråkiga svaret men också det logiska.

Men å andra sidan – när blev fotbollen logisk?

 

Inläggsfoto: Wikimedia, Licens: Creative commons