Allsvenskans tio största talanger 2016

Författare:
Uppdaterad: 27 mars, 2016

En ny säsong av Allsvenskan står för dörren och även i år kryllar det av spännande spelare i vår högsta serie. The Beauty of Football har rankat de tio allra mesta lovande spelarna i Allsvenskan. Kort och gott – de tio största talangerna i Allsvenskan 2016.

Det svenska U21-landslaget har vunnit EM-guld och kvalificerat sig till OS, killarna som tog brons i U17-VM 2013 håller på att etablera sig på allvar medan ännu ett svenskt U17-landslag kvalat in till EM och knackar på dörren till vårt lands högsta serie. Det är kanske därför inte särskilt märkvärdigt att scouterna flockas, eller åtminstone bör flockas, kring Allsvenskan.

För ett drygt år sedan gjorde undertecknad en liknande lista. Sedan dess har spelare som Simon Gustafson, Jere Uronen och Emil Krafth lämnat Sverige för att testa vingarna i slagkraftigare ligor. Även spelare som i förra årets tuffa konkurrens inte tog en plats på listan – såsom Arber Zeneli och Alexander Fransson – har sålts vidare under vintern.

Att rangordna talanger är alltid vanskligt. En skada kan förstöra en ack så lovande karriär, ett oväntat genombrott kan göra att en spelare framstår som en frälsare medan en succésäsong räcker för att en individ ska ses som en jättetalang. I år är det kanske extra svårt, eller lätt, beroende på hur man ser på det. Jag upplever det i alla fall som att det, i nuläget, är fem talanger som sticker ut lite extra medan det därefter följer en salig blandning på cirka 20 spelare. Från vilken alla håller en liknande nivå.

Förra årets lista hade, förutom ålderskravet, som enda regel att spelaren i fråga skulle tillhöra en allsvensk trupp. I år tillkommer det oerhört luddiga kravet på att spelaren i fråga ska aspirera på en startplats i sitt allsvenska lag. Anledningen är att undvika liknande fall som förra året – där Erik Andersson, som inte spelade en match, tog plats före Arber Zeneli.

Listan ser ut som så att efter placeringen följer namn, ålder, klubb och inom parentes eventuell fjolårsplacering. På den efterföljande raden kan man utläsa position, allsvenska matcher och mål samt spelarens moderklubb.

Här kommer listan på de tio mesta lovande spelarna i Allsvenskan – som är födda tidigast den 1 januari 1995.

10. Filip Sachpekidis, 18 år, Kalmar FF (9)
Mittfältare, Allsv. 30/3, Moderklubb: Lindsdals IF.

Filip Sachpekidis har höga karriärsmål.  Foto: Joakim Öhrlin/Privat

Filip Sachpekidis väntar fortfarande på det stora genombrottet.
Foto: Joakim Öhrlin/Privat

Blott en månad efter sin 16-årsdag skrev Filip Sachpekidis in sig i historieböckerna, då han blev allsvenskans yngste målskytt någonsin. Till sommaren har dock tre år passerat och vi väntar fortfarande på att Kalmar-mittfältaren ska explodera och växa ut till en högkvalitativ allsvensk spelare. Förra säsongen tog han dock stora kliv när han startade i hälften av matcherna och hoppade in i ytterligare nio stycken. Det återstår att se om den tekniske yttermittfältaren lyckas knipa en ordinarie plats på KFF:s mittfält i år eller om det blir ännu en säsong där han är ut och in ur startelvan.

9. Eric Smith, 19 år, IFK Norrköping (Ny)
Mittfältare, Allsv. 36/1, Moderklubb: Halmstads BK.

Eric Smith Halmstads BK
Eric Smith har under vintern lämnat moderklubben Halmstads BK för de svenska mästarna – IFK Norrköping. Foto: Anders Henrikson/Wikimedia Commons (Creative Commons).

Pappa Anders är en tvättäkta HBK-legendar men för Eric blev det bara två a-lagssäsonger hos moderklubben innan flyttlasset gick vidare. Istället för spel i Superettan väntar nu Champions League-kval för Smith. IFK Norrköping värvade in U19-landslagskaptenen som tilltänkt ersättare för guldmakaren Alexander Fransson. Fortsatt hårt jobb är dock att vänta för den storvuxne innermittfältaren – då konkurrensen i form av a-landslagsmeriterade Andreas Blomqvist och jämngamle Tesfaldet Tekie är stenhård.

8. Samuel Gustafson, 21 år, BK Häcken (Ny)
Mittfältare, Allsv. 50/9, Moderklubb: Fässbergs IF.

Tvillingbrorsan Simon toppade fjolårslistan. Nu tar Samuel plats.

Brorsan Simon exploderade tidigare, flyttade till Feyenoord och ses allmänt som en av Sveriges största talanger. För Samuel var de två första säsongerna i BK Häcken inte lika enkla. Under fjolåret tog han dock en ordinarie plats hos Hisingsklubben och visade upp ett imponerande spel. Precis som tvillingbrorsan har han såväl ett fint spel- som målsinne. Bli inte överraskade om det här är säsongen då den andra brodern Gustafson slår igenom på allvar.

7. Jordan Larsson, 18 år, Helsingborgs IF (7)
Anfallare, Allsv. 34/3, Moderklubb: FC Barcelona (Spanien).

Med Simovic och Prica borta kan Larsson få en än viktigare roll i HIF.

Farsan är en av svensk fotbolls största genom tiderna, så det är inte särskilt konstigt att Helsingborgssupportrarna är uppspelta. Trots tuff konkurrens var han ordinarie i klubben redan ifjol, när skyttekungen Robin Simovic nu lämnat för nya äventyr österut lär Larsson junior få ett än större ansvar. I år har han alla förutsättningar för att blomma ut ordentligt och även börja göra mål i en större utsträckning.

6. Hjörtur Hermannsson, 21 år, IFK Göteborg (Ny)
Försvarare, Allsv. 0/0, Moderklubb: Fylkir (Island).

Bara på lån, har aldrig spelat i Allsvenskan och tredjealternativ på mittbackspositionen när Blåvitt har samtliga friska. Men oj vad spännande denna islänning ser ut. Har hyllats av Jörgen Lennartsson under försäsongen och beskrivits som en stark och bollsäker spelare. Tillhör man PSV Eindhovens trupp är det klart att man har nåt visst, räcker det till en plats i Islands EM-trupp?

5. Gustav Engvall, 19 år, IFK Göteborg (3)
Anfallare, Allsv. 48/13, Moderklubb: Färjestadens GoIF.

Gustav Engvall IFK Göteborg
Två säsonger i rad har Engvall blixtrat till på hösten. Kan han leverera från start i år? Foto: Anders Henrikson/Wikimedia Commons (Creative Commons).

2014 exploderade Gustav Engvall fullkomligt på höstkanten och gick in i fjolårssäsongen med betydligt större förväntningar på sig. Det skulle dock återigen komma att dröja till hösten innan den hårt jobbande anfallaren började spela en avgörande roll för sitt IFK Göteborg. Spelade en nyckelroll när Blåvitt fightades om guldet och har i vinter flitigt ryktats till Premier League och Stoke. England är nog ännu ett lite för stort steg för ölänningen, som dock bör kunna komma att nå tvåsiffrigt antal mål i Allsvenskan i år. Det är inte fy skam för en ännu inte 20-årig grabb.

4. Melker Hallberg, 20 år, Hammarby IF (Ny)
Mittfältare, A: 2/1, U21: 12/2, Moderklubb: Möre BK.

Melker Hallberg tar, via ett lån, ny sats inom svensk fotboll.

Slog sig in Kalmar FF som 16-åring och hann växa ut till en av seriens bästa innermittfältare innan han som 18-åring flyttade vidare till Italien. Några erfarenheter rikare han han nu vänt hem för ett halvår i Stockholm. Om han visar samma takter som på januariturnén och prickar in några drömmål likt tiden i Kalmar lär Bajen-publiken vilja göra allt för att behålla smålänningen. För två år sedan hade han varit given etta på en sådan här lista, måste dock hitta tillbaka till de takterna (eller en än högre nivå) för att ses som allsvenskans störste talang.

3. Ebenezer Ofori, 20 år, AIK (10)
Mittfältare, Allsv. 54/1, Moderklubb: New Edubiase United FC (Ghana).

Ebenezer Ofori
Redan förra året mottog Ofori pris som allsvenskans bäste mittfältare. Foto: Anders Henrikson/flickr (Creative Commons).

Efter att ha agerat hjälpgumma i AIK 2014 tog han förra året en ordinarie plats på innermittfältet och belönades med priset som allsvenskans bäste mittfältare 2015. Lär bli en nyckelspelare om AIK åter ska ta hem guldet till Solna. Sannolikheten får dock sägas vara väldigt stor att den passningssäkre ghananen lämnar Allsvenskan i sommar. Jämförelserna med förre Djurgårdaren Daniel Amartey är oundvikliga och det lär inte dröja alltför länge innan vi ser honom i en större liga än Allsvenskan.

2. Gustaf Nilsson, 18 år, Falkenbergs FF (Ny)
Anfallare, Allsv. 26/7, Moderklubb: Falkenbergs FF.

Den allsvenska publiken får njuta av Nilsson fram till sommaren – sedan väntar spel i Danmark för ynglingen.

Jämförs på grund av sin kroppsbyggnad ibland med Peter Crouch. Hallänningen har dock visat upp ett varierat spel och brett register trots sin storlek, då han besitter en överraskande fin teknik (bicykletan!). Exploderade ifjol och slog sig in i U21-landslaget – som förste spelare född 1997. Lämnar Allsvenskan för Danmark och Bröndby i sommar. Fram tills dess lär han nog kunna utöka sin totala allsvenska målskörd till ett tvåsiffrigt antal.

1. Linus Wahlqvist, 19 år, IFK Norrköping (2)
Försvarare, Allsv. 53/3, Moderklubb: Eneby BK.

Linus Wahlqvist IFK Norrköping
Linus Wahlqvist får ännu inte handla på systemet – men har redan varit ordinarie i allsvenskan i två år och a-landslagsdebuterat. Foto: Anders Henrikson/Wikimedia Commons (Creative Commons).

Efter att ha varit en mittbacksbjässe när Sverige tog brons i U17-VM 2013 skolades han om till högerback 2014 – och var lika bra där. Ordinarie i Peking de två senaste säsongerna och var en vital del när han var med och bärgade hem guldet till hemstaden ifjol. Som tack fick han a-landslagsdebutera på januariturnén i år. Den stora frågan är inte om eller när Wahlqvist slår sig in i det riktiga landslaget, utan om han gör det som mittback eller högerback.

Där har ni listan på allsvenskans tio största talanger 2016. De potentiella genombrottsmännen, spelarna som man om ett år kommer gräma sig över att man inte hade med på listan är dock många. I Malmö FF finns ett helt gäng med spännande ungdomar, som undertecknad dock tror får svårt att hävda sig i konkurrensen, där Erdal Rakip eller Franz Brorsson torde vara de som är närmast en startplats. AIK har förutom Ofori även U21-landslagsmännen Anton Salétros och Noah Sonko Sundberg till sitt förfogande, plus den potentielle genombrottsmannen Niclas Eliasson. I IFK Göteborg sitter två ghananska stortalanger och bara väntar på sin chans, Jesper Karlström börjar bli varm i kläderna hos Djurgården medan regerande mästarlaget IFK Norrköping har ytterligare två hyperspännande spelare födda 1997 – Tesfaldet Tekie och Filip Dagerstål. Då har vi fortfarande inte ens nämnt utmanare som Joel Andersson, Simon Skrabb, Jesper Manns eller Sebastian Starke Hedlund hos övriga allsvenska lag. På årets lista tar dock ingen av dem plats, vi kan däremot konstatera att Allsvenskan 2016 kryllar av spännande ungdomar.

Fjolårslistan, de tio största talangerna i Allsvenskan 2015, finnes här!

FAKTA: Alla U21-spelare i Allsvenskan 2016.

AIK, 8 stycken: Anton Salétros Jönsson (-96), Christos Gravius (-97), Ebenezer Ofori (-95), Marko Nikolic (-97), Niclas Eliasson (-95), Noah Sonko Sundberg (-96), Oscar Linnér (-97) och Patrick Kpozo (-97).

BK Häcken, 6 stycken: Adam Andersson (-96), Albin Skoglund (-97), Egzon Binaku (-95), Gustav Berggren (-97), Joel Andersson (-96) och Samuel Gustafson (-95).

Djurgårdens IF, 5 stycken: Besard Sabovic (-98), Jesper Karlström (-95), Jonathan Augustinsson (-96), Mihlali Mabhuti Mayambela (-96) och Tinotenda Kadewere (-96).

Falkenbergs FF, 4 stycken: Erik Zetterberg (-97), Gustaf Nilsson (-97), Jesper Karlsson (-98) och Linus Andersson (-96).

Gefle IF, 3 stycken: Jacob Hjelte (-96), Simon Skrabb (-95) och Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua (-97)

GIF Sundsvall, 5 stycken: Amaro Bahtijar (-98), Eric Björkander (-96), Erik Granat (-95),  Filip Tägtström (-98) och Peter Wilson (-96).

Hammarby IF, 5 stycken: Dusan Jajic (-98), Isac Lidberg (-98), Joseph Aidoo (-95), Melker Hallberg (-95) och William Eskelinen (-96)

Helsingborgs IF, 6 stycken: Alexander Achinioti-Jönsson (-96), Anton Kinnander (-96), Felix Bindelöv (-97), Jonathan Larsson (-97), Jordan Larsson (-97) och Moustafa Zeidan (-98).

IF Elfsborg, 4 stycken: Jesper Manns (-95), Rasmus Rosenqvist (-96), Viktor Götesson (-95) och Viktor Nilsson (-96).

IFK Göteborg, 7 stycken: Benjamin Zalo (-98), Billy Nordström (-95), Gustav Engvall (-96), Hjörtur Hermannsson (-95), Lawson Sabah (-97), Patrik Karlsson Lagemyr (-96) och Prosper Kasim (-96).

IFK Norrköping, 8 stycken: Andreas Vaikla (-97), Eric Smith (-97), Erik Lindell (-96), Filip Dagerstål (-97), Gentrit Citaku (-96), Henrik Castegren (-96), Linus Wahlqvist (-96) och Tesfaldet Tekie (-97)

Jönköpings Södra IF, 3 stycken: Markus Tegebäck (-97), Max Watson (-96) och Simon Dimitrijevic (-96).

Kalmar FF, 8 stycken: Anton Maikkula (-97), Carl Johansson (-98), Filip Sachpekidis (-97), John Håkansson (-98), Lumala Abdu (-97), Muktar Ahmed (-95), Sebastian Starke Hedlund (-95) och Svante Ingelsson (-98).

Malmö FF, 8 stycken: Andreas Vindheim (-95), Erdal Rakip (-96), Erik Andersson (-97), Franz Brorsson (-96), Marko Johansson (-98), Mattias Svanberg (-99), Piotr Johansson (-95) och Teddy Bergqvist (-99).

Örebro SK, 3 stycken: Carl Ekstrand Hamrén (-96), Jonathan Lundberg (-97) och Sebastian Ring (-95).

Östersunds FK, 2 stycken: Hosam Aiesh (-95) och Sebastian Lundbäck (-96)

Spelarna som nämns är de som står listade under seniortruppen på respektive förenings hemsida.