Ännu bättre 2016

Författare:
Uppdaterad: 8 juli, 2014

Belgien åkte ur VM i kvartsfinalen mot Argentina. Om två år är det dags för EM i Frankrike. Ett mästerskap där Belgien med stor sannolikhet kommer att vara ännu bättre. Kanske kan det leda enda till ett guld?

Inför VM hypades Belgien upp som den största outsidern. Snacket gick om att detta lag mycket väl kunde ta sig till semifinal. De röda djävlarna blev så hypade att det började pratas om att de skulle floppa och enbart gå till en åttondelsfinal. Till slut tog äventyret slut i kvartsfinalen, något som bör betraktas som nog så godkänt. Detta är trots allt ett landslag som innan VM inte deltagit i ett mästerskap på tolv år. Ett landslag där en enda spelare hade någon form av mästerskapsrutin.

Att då nå en kvartsfinal är inte alls tokigt. Inte med tanke på att detta är ett landslag som med stor sannolikhet kommer att vara ännu bättre om två år. Hur långt kan det då räcka?

Den perfekta fotbollsåldern

Åldern när fotbollsspelare ska vara som bäst brukar sägas ligga strax innan 30-årsstrecket, även om detta givetvis skiljer sig enormt från individ till individ. I Belgiens lagbygge kommer en stor del av spelarna inte bara ha fått den välbehövliga mästerskapsrutinen utan också uppnått denna ålder.

I EM kommer spelare som Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Axel Witsel, Marouane Fellaini, Dries Mertens, Steven Defour, Mousa Dembélé, Nacer Chadli och Kevin Mirallas alla ligga i åldern 26-29. Det är vid denna ålder dessa spelare ska nå sin topp. Det är vid EM-slutspelet de ska vara som bäst.

axel witsel belgien
Axel Witsel, en av spelarna i sin bästa ålder. (Foto: Steindy/Wikipedia. Licens:Creative Commons)

Om vi kollar uppåt i åldrarna kommer det inte vara särskilt många, tongivande, spelare som fyllt 30 år. Daniel Van Buyten har visserligen passerat den åldern sedan länge, å andra sidan lär inte han vara kvar i landslaget när det är dags för EM. I försvaret återfinns däremot Vincent Kompany och Thomas Vermaelen som båda kommer att vara 30 år vid EM. I sammanhanget är det däremot inte särskilt många spelare som nått upp till den åldern.

Ständigt nya talanger

I VM-slutspelet har en hel del 90-talister spelat en avgörande roll för Belgien, något som de lär fortsätta med. Det mesta talar för att Thibaut Courtois, Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Adnan Januzaj, Divock Origi och Romelu Lukaku kommer att vara ännu bättre om två år.

romelu lukaku
Romelu Lukaku är en av landets många talanger. (Foto: Harald Bischoff/Wikipedia. Licens: Creative Commons)

Underifrån kommer det ännu fler talanger. Thorgan Hazard, Zakaria Bakkali, Michy Batshuayi, Paul-José M´Poku, Dennis Praet, Massimo Bruno, Yannick Ferreira Carrasco, Maxime Lestienne och Junior Malanda är alla spelare som bör kunna nosa på en plats i EM-truppen. Kanske kan något av dessa namn bli en joker likt Divock Origi i årets VM?

En 90-talist som är lätt att glömma bort är Christian Benteke. Skyttekungen som säkerligen vill ha revansch för att ha missat VM i Brasilien.

Bra förutsättningar

Även om spelarmaterialet ser bra ut så är det som bekant en hel del annat som spelar en viktig roll i fotbollens värld. Stannar Marc Wilmots på sin post? Utan en bra tränare blir det betydligt svårare att nå framgångar, för att inte säga omöjligt.

Just tränarfrågan bör väl vara ett av Belgiens största frågetecken till EM-slutspelet. Detta vid sidan av harmonin i laget. Klarar flamländarna och vallonerna av att hålla sams och enas som ett land eller uppstår nya splittringar? Skulle detta ske så skulle det med stor sannolikhet få effekt på landslaget.

Belgarna har en enkel kvalgrupp och bör således inte ha några problem att kvala in. Kanske uppstår möjligheten att kunna lufta yngre förmågor i landslagssammanhang? Med en grupp bestående av Bosnien och Hercegovina, Israel, Wales, Cypern och Andorra bör laget åtminstone inte ha några större problem med att ta sig vidare.

Slutligen får vi inte glömma bort att EM spelas i Frankrike. Klimatskillnaderna som fanns i detta VM-slutspel kommer alltså inte att finnas vid EM, som spelas i ett av grannländerna.

Med en stomme i bra fotbollsålder, mängder av nya talanger och ett slutspel i grannlandet ser det, på förhand, väldigt bra ut för Belgien. Det är inte alls omöjligt att EM 2016 avslutas med att vi firar att Belgien har vunnit guld.

Inläggsfoto: Erik Drost/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons