Arsenal är klubben som har gått vilse

Författare:
Uppdaterad: 5 mars, 2016

Arsenals insatser den gångna veckan har varit symptomatiska för hur laget har agerat de senaste åren. Att ta sig ur kniviga situationer för att rädda fjärdeplatser eller spel i Champions Leagues slutspel brukar vara Arsenals signum, men när titeln står på spel misslyckas laget och tränaren. Gång på gång.

Matcherna mot Manchester United och Swansea, ett kraftigt sargat Manchester United ska tilläggas, var matcher som en så kallad titelkandidat ska vinna. Punkt slut. Men Arsenal verkar inte vara kapabla till att ta den där titeln. Vilket efter förutsättningarna är ett underbetyg. Är dagens North London Derby det viktigaste någonsin? Det är kanske att ta i. Men det känns som att det är det viktigaste på länge, och det mesta talar för att det är Tottenham och inte Arsenal som intar pole position inför slutspurten.

Likgiltighet
Jag har haft sympatier för Arsenal i 15 år men jag har nog aldrig känt mig såhär likgiltig inför en viktig match innan. Det är vad det här laget har gjort med en, suger ut det där hoppet om att det faktiskt kan gå. För även om Arsenal skulle vinna idag så tror jag inte på något sätt att det här är ett titelvinnande lag, de har inte spelat ett titelvinnande spel under någon del av säsongen. Det är ingen tillfällighet att Leicester toppar ligan med tio omgångar kvar, årets upplaga av Premier League är sämre än på länge. Ja, de ”mindre klubbarna” har blivit bättre men samtidigt har topplagen blivit bra mycket sämre. Det tackar sitt tydliga språk att de två favoriterna till titelns största kvalitéer består av hårt jobb och stabilitet. Mer än så krävs inte för att vara titelkandidat i Premier League anno 2015-16.

Någonting är ruttet
Förlusterna mot Manchester United och Swansea var kanske det slutgiltiga kvittot på att någonting är ruttet inom Arsenal. Det finns spelare på vissa positioner som kanske inte är bra nog, alternativt inte presterar för tillfället. Men i slutändan är det här Wengers lag, Wengers spelare och Wengers system. Och inte fan fungerar det, det har i ärlighetens namn inte fungerat på riktigt under hela säsongen (med några få undantag). Arsenal idag är ett gäng vilsna spelare som försöker ge sken av att ha någon slags tro på det dem gör. Man kan prata om att laget hade otur mot Swansea, tre ramträffar och man var trots allt det bättre laget. Chanser missades som borde sättas och mot United ägde man bollen hela andra halvlek och borde haft en straff i första.

Wenger verkar inte vara kapabel
Det spelar ingen roll. För det finns ingen tro – från varken supportrar eller spelare, det finns ingen rytm i spelet och taktiskt sätt verkar spelarna var outbildade. Och det är inte på något sätt spelarnas fel, jag är övertygad om att den här gruppen är tillräckligt bra för att vinna årets Premier League egentligen. Inte förra årets, året innan dess eller kanske nästa års upplaga. Men som det har sett ut den här säsongen ska Arsenal komma som sämst tvåa. Wenger är inte kapabel till att få ut max av det han har till sitt förfogande för tillfället. Ofta tycker jag att det är för lätt att döma ut managers hit och dit, spelarna har också ett ansvar och är fortfarande de som ska utföra arbetet. Men i Arsenals fall så har vi sett samma misstag och samma brister återkomma. År efter år. Den gemensamme nämnaren kan bara vara Arsene Wenger.

Med det sagt hoppas jag naturligtvis att jag har fel. Att Arsenal kan ta sig samman och på något (mirakulöst) sätt knipa ligatiteln. Men jag har slutat tro, och vid en förlust idag så kommer jag inte vara särskilt förvånad eller besviken.

Inläggsfoto: Ronnie McDonald/Wikipedia (Creative Commons)