Danmark – U21-EM:s outsider

Författare:
Uppdaterad: 16 juni, 2015

De kallas för ”Danmarks bästa någonsin”. Trots höga förväntningar från sig själva går Danmark in som en underdog i U21-EM. De bör snarare ses som turneringens outsider.

England åker till Europamästerskapet med en bunt av etablerade Premier League-spelare och mästerskapets storstjärna – Harry Kane. Tyskland kan å sin sida ställa upp med såväl världsmästare som Champions League-vinnare. Portugal går in i turneringen med ett klanderfritt kval bakom sig och det främsta innermittfältet av dem alla. Hos Italien är affischnamnet, Domenico Berardi, en sådan ung och utpräglad målskytt man inte skådat på generationer. Serbien förlitar sig likt Sverige på ett kollektiv som kan flytta murar medan Tjeckien drömmer om medalj – lyfta av en magisk hemmapublik. Ändå sitter en här och skriver om Danmark.

I genrepet inför U21-EM i Tjeckien i förra veckan åkte Sverige ner och mötte Danmark. 2-2. Ett helt okej resultat, eller? Värt att nämna är att Danmark fick en man utvisad. Efter 15 minuter. Och att Sverige då tog ledningen på den efterföljande straffen. 75 minuters spel med en man mer innebar ändå att vi gjorde ett mål och släppte in två. Vi, Sverige, vi som besegrade U20-världsmästarna Frankrike. Vi kan alltså konstatera att danskarna är rätt vassa. Sen var det en sak till. I den matchen saknade Danmark sex av sina nyckelspelare. Andreas Christensen (Chelsea), Jannik Vestergaard (Werder Bremen), Pierre-Emile Höjberg (Bayern München), Pione Sisto (Midtjylland), Viktor Fischer (Ajax) och Yussuf Poulsen (RB Leipzig) fanns istället med i det lag som besegrade Serbien och tog ett stort kliv mot EM i Frankrike 2016.

Pierre-Emile Höjberg Bayern München
Pierre-Emile Höjberg var en av spelarna som saknades i matchen mot Sverige. (Foto: Michael Lucan/Wikipedia. Licens: Creative Commons.)

Saknar stjärnor

För det är faktiskt så att detta danska lag är riktigt bra. Riktigt, riktigt j#vla bra. När fotbollskanalen.se pratade med en dansk journalist inför det stundande EM-slutspelet berättade han att den här U21-kullen kallas för ”Danmarks bästa någonsin”. När du nu hört det kan det också vara värt att betona att varken Cardiff-floppen Andreas Cornelius eller Ajax-ynglingen Lucas Andersen är med i EM-truppen. Och just det. Sedan saknar man även Jores Okore och Christian Eriksen.

Trots det går Danmark i morgon in i premiären, mot värdnationen Tjeckien, och vet att folk förväntar sig en semifinal. Minst. Men hur kunde Danmark pricka såhär rätt? I Sverige har vi en lovande kull ungdomar som ska spela samma mästerskap. Ändå är känslan att Sveriges kollektiv måste sitta till 110 % och att flytet måste infinna sig för ett gruppavancemang. En titt på Danmarks trupp och det känns som ett misslyckande om man åtminstone inte kan hota om en finalplats.

Det ska sägas att Danmark spelar i en på förhand enklare grupp än vad Sverige gör. Såväl värdnationen Tjeckien som ett relativt anonymt Serbien (utan Markovic och Mitrovic), ska kunna avfärdas. Det ska bli en semifinalresa tillsammans med turneringens storfavorit – Tyskland. Frågan är om de inte kan ta sig längre än så?

Frågetecken för målvaktspositionen

I kvalet förblev man obesegrat och vann åtta av tio matcher. Gruppen vanns med fyra poängs marginal ner till Ryssland och totalt gjorde 37 mål framåt. På hemmaplan var man skoningslösa. Andorra slogs tillbaka med 6-0, Estland med 8-0 och Bulgarien med 7-1. De fortsatte vidare till play-off, där de säkrade en slutspelsplats med minsta möjliga marginal. Via 1-1 mot Island. Trots det bör Danmark ses som en utmanare till guldet. Trots att motståndarna nu heter Tyskland, Italien, Portugal och England.

I försvaret finner man Alexander Scholz som i januari tog klivet från Lokeren till belgiska topplaget Standard Liege. Där finns också tidigare supertalangen Frederik Sörensen som likväl har spelat i Serie A sedan 2010 och Jannik Vestergaard som hittade tillbaka till gammal fin form efter bytet från Hoffenheim till Werder Bremen. Du finner även Superligan-talanger som Jonas Knudsen, Riza Durmisi och Christoffer Remmer samt den största talangen av dem alla – Andreas Christensen. I maj debuterade 19-åringen för Chelsea i Premier League.

Andreas Christensen Chelsea
Christensen är det stora försvarslöftet i Danmark. (Foto: thearcticblues/Wikipedia. Licens: Creative Commons.)

På mittfältet finner du Pierre-Emile Höjberg som är aktad hos Bayern München och imponerade hos Augsburg som tog en Europa League-plats. Tillsammans med mittfältskollegan Pione Sisto är han stjärnan i laget. Sisto? Han är född -95 men blev trots det vald till Danmarks bäste spelare 2014. Framåt finner du Yussuf Poulsen som gjorde elva baljor för RB Leipzig i 2. Bundesliga och Viktor Fischer som gick skadad till slutet på säsongen, då han kom tillbaka och smällde in ett hattrick direkt.

Frågetecken finns främst för målvaktspositionen, där Jakob Busk troligtvis måste göra sitt livs matcher. Men utöver det? Nej, det ser riktigt bra ut för våra grannar. De stora nationerna är mer hypade och troligtvis befinner sig någon av dem där med guldet vid turneringens slut. Men bli inte alltför förvånade om danskarna åtminstone ger dem en ordentlig chans. För med sitt bästa lag någonsin, ja då, då måste de räknas som turneringens outsider.

Läs mer: I november skrev undertecknad en mer övergripande text om det danska talangundret, och inkluderade såväl äldre som yngre spelare, som inte är med i EM-slutspelet.

Inläggsfoto: Felix Andrews (Floybix)/Wikipedia. Licens: Creative Commons.