Därför vann Manchester City

Författare:
Uppdaterad: 11 maj, 2014

Efter 2-0 mot West Ham säkrade Manchester City sin fjärde ligatitel. Trots att Arsenal har toppat ligan flest dagar, trots att Liverpool körde över (nästan) allt och alla under våren och trots att Chelsea hade José Mourinho så är det Manchester City som tar hem Premier League. Och på något vis känns det logiskt. Varför?

Truppen
Den bästa spelartruppen vinner ligan brukar det heta och Man Citys manskap är tillsammans med Chelseas ligans bästa och bredaste. Det finns dock brister i Citys trupp. Mittbacksuppsättningen är inte särskilt imponerande och bakom Yaya Touré och Fernandinho ser det ganska tunt ut på det centrala mittfältet. Men överlag är det en stabil trupp som samtidigt besitter en enorm spetskompetens.

Tränaren
Manuel Pellegrinis tränargärning ska inte underskattas. Var han än har varit så har han gjort bra ifrån sig. Han har visserligen inte sopat hem en massa titlar men chilenarens facit är likväl imponerande. Pellegrini ledde Villarreal till semifinal i Champions League 05-06 och en andraplats i La Liga 07-08 och fick sedan äran att ta över Real Madrid där han tog 96 poäng i ligan första säsongen, nytt klubbrekord. Málaga styrde han sedan till en fjärdeplats i ligan och kvartsfinal i Champions League, där hans lag blev bortdömda. Manuel Pellegrini har mer eller mindre levererat i varje klubb han har verkat i och nu har han vunnit sin första stora titel som manager.

Spelaren
Citys har en ryggrad som består av Joe Hart, Vincent Kompany, Yaya Touré, David Silva och Sergio Agüero. Alla de spelarna är vitala för att Man City ska fungera. Men Yaya Touré är den som håller ihop den där ryggraden. Silva och Agüero är fantastiska men Yaya Touré är utan tvekan lagets viktigaste spelare. Tjugo mål från mittfältet den här säsongen. Den bäste centrala mittfältaren i världen säger undertecknad. Motivering? Räcker med att kika på målet mot Aston Villa.

http://youtu.be/P8XhIajKAGc

Balansen
Att göra många mål är alltid bra naturligtvis, men det är kanske ännu viktigare att släppa in få mål. Fråga Liverpool. De har gjort ett mål mindre än City men har släppt in 13 fler mål än sin konkurrent. Man City har den balansen mellan offensiv och defensiv som är nödvändig för att ta hem en ligatitel. Liverpools akilleshäl är försvarsspelet. Citys akilleshäl heter Martín Demichelis – det är en svaghet som är lättare att tas med. Förutom den spelmässiga balansen har City visat sig vara det jämnaste laget i toppen. Det är värdelöst att vara bäst på hösten (Arsenal) eller att vara så långt efter i ligaspelet så att man måste kämpa sig ifatt, för att till slut falla på målsnöret (Liverpool). Manchester City har legat och nosat på toppen hela säsongen och varit bäst när det gäller – i april och maj.

Pengarna
Måhända att jag sparkar in en öppen dörr men det går inte att blunda för den ekonomiska biten när det handlar om Manchester City. Eller vilken annan fotbollsklubb som helst för den delen. De senaste fyra säsongerna har klubben spenderat ungefär 3,8 miljarder kronor på spelare. För den summan borde man kunna knåpa ihop en skaplig spelartrupp. Risken när en klubb sprider pengar omkring sig är att spelartruppen består av överbetalda divor. Manchester Citys spelare är bara överbetalda. För klubben har lyckats bygga ett starkt lagbygge med hjälp av miljarderna, och inte bara ett hopplock av individer.

Inläggsfoto: Oldelpaso/Wikipedia. Licens: Creative Commons