Destination Holland

Författare:
Uppdaterad: 8 mars, 2015

Holland och Eredivisie är klassisk fotbollsmark för oss svenskar. Kvalitén i ligan må inte vara vad den en gång var men för unga svenskar ser ligan alltmer ut att, återigen, bli en perfekt mellandestination.

I början och mitten av 2000-talet flockades svenskarna i Eredivisie. Heerenveen var svenskklubben nummer ett, Allsvenskan gjorde storförsäljningar till Holland och en viss Zlatan Ibrahimovic påbörjade sin utlandskarriär i just Holland. De senaste åren har den holländska ligans rykte dragits ner. Kvalitén är sämre och ligan har inte klarat av att utmana i Europa på samma vis. I samma veva började alltfler svenskar söka sig till Italien och Belgien när det var dags att lämna Allsvenskan. Bortsett ett fåtal exempel har de mest lovande spelarna från Allsvenskan inte valt Eredivisie. Istället har Nederländerna fått nöja sig med andra- och tredjesorteringen från Allsvenskan. Spelare som inte gjort någon större succé och inte heller nått landslaget.

Zlatan Ibrahimovic Sverige
Zlatan – en av alla svenskar som påbörjat utlandskarriären i Holland. (Foto: Simo82/Wikipedia. Licens: Creative Commons).

Unga svenskar gör succé

Även om det ständigt varit en strid ström av svenskar till Nederländerna så blåser det nu positiva vindar igen. Efter ett par år med alltfler mediokra insatser från svenskarna så tar de återigen Eredivisie med storm. Kristoffer Nordfeldt, Sam Larsson och Simon Thern är alla nyckelspelare hos Heerenveen. I AZ Alkmaar fortsätter Mattias Johansson att trampa på medan Simon Tibbling tagit Groningen med storm. Hos Utrecht hamnade Kristoffer Peterson i bråk, resultatet blev att lagkamraten fick kicken från klubben medan Oscar Hiljemark under försäsongen bar bindeln hos suveräna PSV Eindhoven.

Oscar Hiljemark Sverige
U21-landslagets kapten bar även kaptensbindeln i PSV Eindhoven – under försäsongen. (Foto: Peachblaende/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons).

Sedan slutet av 00-talet har det genomgående sett likadant ut. Svenskar som är över 25 år gamla haltar runt i Holland och gör okej insatser som räcker till landslagsplatser. I dag ser det alltmer ut som i början och mitten av 2000-talet. En tid då unga svenskar flyttade till Holland och gjorde succé. Någonting som sedermera ledde till kontrakt i större europeiska ligor. Kanske kan ligan återigen bli den perfekta mellandestinationen?

Tappat mot toppligorna

Även om det inte handlar om några större skillnader gällande ligans status i Europa så är ändå den allmänna känslan att de europeiska toppligorna ökat kliven ner till Eredivisie. Någonting som inte minst syns när klubblagen fightas i Europa. 2001/2002 vann Feyenoord Uefa-cupen. Året efter gick Ajax till kvartsfinal i Champions League medan PSV Eindhoven 2005 missade en finalplats i samma turnering – via bortamål. I år? När vi är framme vid åttondelsfinalsspelet så finns endast en holländsk representant kvar. Ajax. I Europa League. Dit de tagit sig via en tredjeplats i Champions Leagues gruppspel.

Borussia Dortmund Feyenoord Uefa-cupen 2002
Feyenoords startelva vid Uefa Cup-triumfen 2002. (Foto: Heusie18/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons).

Trots att ligan i dag inte är lika konkurrenskraftig som då. Och att de allsvenska exporternas dominans snarare ska ses som ett svaghetstecken av ligan så håller Eredivisie återigen på att utvecklas till en liga där unga svenskar tillhör klubbarnas toppspelare. Om det är positivt eller negativt för svensk fotboll återstår att se. Klart är i alla fall att vi i en tid med få framträdande svenska spelare i toppligorna kan glädja oss åt att svenskarna åtminstone charmar en liga.

FAKTA: Svenskar i Eredivisie

AZ Alkmaar:
Mattias Johansson, 23 år, 23 matcher/1 mål.
Muamer Tankovic, 20 år, 20/5.
Viktor Elm, 29 år, 18/0.

FC Groningen:
Dino Islamovic, 21 år, 10/0.
Rasmus Lindgren, 30 år, 14/0.
Simon Tibbling, 20 år, 9/0.

FC Twente:
Rasmus Bengtsson, 28 år, 17/1.

FC Utrecht:
Kristoffer Peterson, 20 år, 14/1.

Heracles Almelo:
Denni Avdic, 26 år, 15/3.

PSV Eindhoven:
Oscar Hiljemark, 22 år, 10/0.

SC Heerenveen:
Kristoffer Nordfeldt, 25 år, 26/0.
Sam Larsson, 21 år, 14/5.
Simon Thern, 22 år, 8/2.
Viktor Noring, 24 år, 0/0.

Willem II:
Samuel Armenteros, 24 år, 21/9.

Följande svenskar tillhör dessutom Eredivisieklubbars ungdomsakademier: Måns Herrman (Feyenoord), Ramon-Pascal Lundqvist (PSV Eindhoven) och Zia Sakirovski (AZ Alkmaar).

Källor: Fotbolltransfers.com och Fotbollskanalen.se
Inläggsfoto: Onderwijsgek/Wikipedia. Licens: Creative Commons.