Donnarumma – Ett namn, två öden

Författare:
Uppdaterad: 9 februari, 2016

När Serie A-säsongen 2015/16 drog igång var det inga tvivel om vem som skulle vakta Milans mål den kommande säsongen. Diego López hade säsongen innan flugits in från den spanska huvudstaden för att ta över efter den åldrande Christian Abbiati. Debutsäsongen slutade visserligen på en pinsam tiondeplats för det forna storlaget Milan, men ingen skugga kunde falla över Diego López. Men bara några månader in på den nya säsongen var det inte längre López som stod i mål, utan en jättelik 16-åring som pluggar bokföring vid sidan av planen.

Den 1 maj 2007 publicerades en text på den italienska sidan tuttomercatoweb.com. Första meningen lyder, fritt översatt: ”Utöver Dida, Kalac och Storari: Milan har redan den framtida målvakten. Antonio Donnarumma, född 1990, är en målvakt med stora förhoppningar född i Castellammare di Stabia, en stad i provinsen Neapel, kända för sina varv och termalbad.” Några år tidigare hade den gänglige målvakten från den italienska södern gjort flytten upp till modekvarteren i Milano. Vad få visste om den då 17-årige talangen var att hemma i trädgården i Neapel sprang det omkring en 8-årig broder vid namn Gianluigi som drygt ett decennium senare skulle räknas som en av världens mest lovande fotbollsspelare.

Två olika karriärer

Gianluigi Donnarumma. Killen är ett unikum. Det är väldigt lätt i dagens samhälle, när allting ska gå så himla snabbt, en tweet kan skickas iväg på några sekunder och så vidare, att säga saker en senare kan få ångra för att det inte var riktigt genomtänkt. Men jag vågar säga att någon som Gianluigi Donnarumma, det ser vi inte ofta. Vi pratar om en målvakt som har tagit plats i Milans mål som 16-åring. Visserligen i ett Milan som är långt ifrån de glansdagar som Milan främst förknippas med, men där finns fortfarande en världsmålvakt i Diego López som snällt har fått kliva åt sidan för den unge napolitanaren. Vi pratar om en målvakt som redan vid 14 års ålder fick ducka i dörröppningar för att inte slå i huvudet. Rykten säger att Gianluigi som knattespelare fick ha med sig sitt födelsebevis till varje match för att visa upp när motståndarna anklagade honom för att vara flera år äldre än alla andra. Vi pratar om en målvakt som egentligen redan har allt som krävs och som uppvisar en mognad i målet som får alla milanisti att drömma om en ny storhetstid.

Samtidigt som brorsans karriär går lika spikrakt uppåt som en raket på nyårsafton har Antonio Donnarummas aktier de senaste åren varit på väg åt det motsatta hållet. Som en lovande 20-åring lånades Donnarumma den äldre ut till dåvarande bottenlaget i Serie B, Piacenza. Där blev det mest att se och lära från den betydligt mer rutinerade Mario Cassano med över 100 matcher i klubben. Det var inte förrän säsongen efter Antonio fick visa vad han går för mellan stolparna, denna gång utlånad till Gubbio. 64 insläppta mål på 39 matcher är inte ett jätteimponerande facit, men Serie A-laget Genoa såg något i Antonio Donnarumma och valde att låna in honom som backup till förre Fiorentina-målvakten Sébastien Frey.

Brödramötet

Bortsett från en låneperiod i Bari har Antonio Donnarumma blivit kvar där på bänken i Genoa, om ens det. En match har det blivit i Genoa, och det för två och ett halvt år sedan. Den spikade han visserligen igen, men att säga att storebror Donnarummas karriär stagnerat lite är inte att överdriva. Samtidigt har han fått se sin lillebror gå och ta den där platsen i Milan som egentligen var utstakad för honom. Lovorden fullständigt haglar över ”Gigio” Donnarumma, där den som antagligen betyder mest är den från lillebror Donnarummas namne: ”Han är definitivt en toppmålvakt. Att vara 16 år gammal och kunna hantera den stora mediala pressen är viktigt och ovanligt.” Orden kommer från Gianluigi Buffon. Och han om någon bör ju veta. Buffon var 17 år när han debuterade och nu, mer än 20 år senare, har vi kanske fått svaret på vem det är som ska ta över tröja nummer 1 i landslaget när Buffon lägger handskarna på hyllan.

På söndag möts Milan och Genoa på San Siro. Om inget oförutsägbart händer vaktar Gianluigi Donnarumma Milans mål. I bästa fall får han se en skymt av sin bror Antonio på motståndarlagets bänk. Men en sak hade skribenten av den där texten från 2007 rätt i. På baksidan av Milans framtida målvaktströja skulle det stå Donnarumma.

Inläggsfoto: gianluigidonnarumma/Instagram