Elva frågor inför VM 2014

Författare:
Uppdaterad: 15 maj, 2014

Det tjugonde världsmästerskapet. Landslagsfotbollens allra största tävling drar igång om mindre än en månad. Här kommer elva frågor som säkerligen de allra flesta undrar över. Svaren vet vi om två månader, då VM i Brasilien har nått sitt slut.

12 juni till 13 juli. Under denna dryga månad kommer tv-apparaterna visa match efter match i VM 2014. Det tjugonde världsmästerskapet som kommer till landet vi troligen förknippar allra mest med fotboll, nämligen Brasilien.

Frågorna är många och än har vi inga svar. Här nedan kommer de elva, kanske, hetaste frågorna inför VM. Anledningen till att det är elva frågor och inte tio? Fotboll är som bekant en sport med elva man på plan, i varje lag. Just därför passar det alldeles utmärkt med elva frågor.

11. Vem blir slutspelets största slagpåse?

2002 åkte Saudiarabien och Kina hem med noll poäng och 0-12 respektive 0-9 i målskillnad. 2006 var Trinidad och Tobago och Togo tippade att bli dem stora slagpåsarna. Värst gick det dock för Serbien och Montenegro som åkte ur dödens grupp med noll poäng och en målskillnad på -8. 2010 var Nordkorea ytterst nära att ta poäng av självaste Brasilien. Efter detta förlorade de med 0-7 och 0-3 mot Portugal respektive Elfenbenskusten.

Världsmästerskapen har i stort sett alltid, minst, ett lag som inte bara förlorar alla tre matcherna. Utan de får också åka hem med väldigt många mål i baken och bara ett fåtal, om ens något, framåt. Lågoddsarna i årets mästerskap lär vara Australien och Costa Rica som på förhand ser ut att ha två av mästerskapets svagaste trupper och dessutom hamnat i de två tuffaste grupperna. 2006 lyckades dock Serbien och Montenegro gå värst. Grupp G ser väldigt jämn ut och kanske kan USA gå ner sig ordentligt och bli årets slagpåse och med detta snuva Australien eller Costa Rica på ”titeln”?

10. Kan Mexico och/eller Japan äntligen nå långt?

I Mexico är förväntningarna alltid uppskruvade. Trots att de såväl 2010 som 2014 kan tacka FIFA för det gynnsamma kvalsystemet i Nord- och Centralamerika så har det börjat snackas om att det äntligen är landets tur. Förbundskaptenen pratar om VM-guld och återigen skruvas förväntningarna upp. Mexico har nått två kvartsfinaler, bägge på hemmaplan. Kanske kan de, för första gången utanför hemlandet, nå en kvartsfinal eller till och med längre? Förhoppningarna och drömmarna finns där i alla fall.

Precis som i aztekernas gamla hemland så är förväntningarna oerhört höga i Japan. 2010 gjorde landet sitt fjärde världsmästerskap och gick till sin andra åttondelsfinal. Innan mästerskapet pratades det dock om en semifinal. Även i år är förhoppningarna höga, trots att fixstjärnorna Honda och Kagawa har misslyckade säsonger bak sig. Kanske är det i år Japans tur att skrälla och leva upp till folkets och sina egna förhoppningar?

honda cska moskva

Japans fixstjärna, Keisuke Honda, i den förra klubben. (Рыбакова Елена/Wikipedia. Licens: Creative Commons).

9. Vinner en sydamerikan återigen skytteligan?

1930 vann Guillermo Stábile. 1950 vann Ademir. 1962 kom sex spelare lika, däribland Garrincha, Vavá och Leonel Sánchez. 1978 vann Mario Kempes. Fyra gånger har VM spelats i Sydamerika. Samtliga gånger har spelare från Sydamerika lyckats vinna skytteligan.

Med spelare som Neymar, Lionel Messi, Sergio Aguero, Radamel Falcao och Luis Suarez är chanserna stora att historien upprepar sig.

8. Hur går det för Bosnien och Hercegovina?

När ett land gör sitt första världsmästerskap brukar det vara ett speciellt skimmer över dem. Ofta brukar också lagen gå bra. Kroatien tog brons 1998, Senegal gick till kvartsfinal 2002 och Ukraina gick till kvartsfinal 2006. 2010 års enda debutant, Slovakien tog sig även dem sig vidare från gruppspelet.

Efter alla bedrövelser och mardrömslottningar i kval och play-off så har Bosnien och Hercegovina äntligen haft turen på sin sida. De hamnade i den kanske svagaste kvalgruppen. I gruppspelet stöter de på Argentina, Iran och Nigeria. I en eventuell åttondelsfinal lär de få möta Schweiz eller Frankrike. Med spelare som Edin Dzeko och Miralem Pjanic har bosnierna all anledning att drömma om stordåd i sommar.

7. Kan Afrika äntligen lyfta?

1990 chockade Kamerun en hel fotbollsvärld, genom att ta sig till kvartsfinal i VM. Sedan dess har frågan varit när ett afrikanskt landslag ska ta en medalj. Enbart Senegal 2002 och Ghana 2010 har lyckats upprepa kvartsfinalplatsen och kontinenten står fortsatt utan en medalj och semifinalplats. Är det äntligen dags för detta? Eller åtminstone för lite mer regelbundna framgångar än att en majoritet av lagen åker ut i gruppspelet?

Samtliga fem nationer tror sig säkerligen ha stora chanser att gå vidare från gruppspelet. Kan Ghana upprepa 2010 års succé? Kan Nigeria slå ut Bosnien redan i gruppspelet? Tar Elfenbenskustens gyllene generation sin sista och stora chans? Eller kan Kamerun eller Algeriet skrälla?

Ghana Uruguay

Ghana mot banemännen 2010, Uruguay. (Jimmy Baikovicius, Wikipedia. Licens: Creative Commons)

6. Håller traditionen sig vid liv?

1930 spelades VM i Uruguay, vann gjorde Uruguay. 1950 spelades VM i Brasilien, vann gjorde Uruguay. 1962 spelades VM i Chile, vann gjorde Brasilien. 1978 spelades VM i Argentina, vann gjorde Argentina.

Historien brukar spela en stor roll i fotbollens värld. Ska vi följa denna så kommer Brasilien, Argentina, Colombia, Chile, Uruguay eller Ecuador stå där med bucklan om två månader.

5. Vilken stornation floppar?

Detta är bidraget som kvalade in sist och gjorde att listan växte till logiska elva frågor. I stora mästerskap brukar dock en av favoriterna ha en tendens att vika ner sig och floppa totalt.

1994 misslyckades England och Frankrike att kvala in medan en av guldfavoriterna, Colombia åkte ut redan i gruppspelet. 1998 kom Spanien bakom Nigeria och Paraguay i gruppspelet. 2002 åkte guldfavoriterna redan i gruppspelet. Detta i form av Frankrike, Portugal och Argentina. 2006 slapp vi ett dunderfiasko men 2010 lyckades bägge av föregående turnerings finalister åka ut i gruppspelet. Detta då Frankrike och Italien fick en tidig sorti.

I grupperna som under denna turnering går under namnet dödens grupp kommer en större nation och/eller förhandsfavorit att ryka. Minst en av Spanien/Nederländerna/Chile och minst en av England/Italien/Uruguay åker hem redan efter gruppspelet. Ett varningstecken bör också höjas över grupp G, där USA och Ghana kan göra det obehagligt för Tyskland och Portugal.

4. Vem blir slutspelets One-hit-wonder?

Med jämna mellanrum dyker det upp en spelare som en normalt fotbollsintresserad inte har någon jättekoll på och chockar hela världen. Efter VM 2002 spåddes El Hadji Diouf bli en världsstjärna, efter EM 2004 var det Milan Baros tur att höjas till skyarna och i EM 2008 hade Ryssland ett av världens bästa anfallspar.

Är det någon spelare som växer ut till en av turneringens stjärnor men tidigare inte varit i närheten av att visa upp denna höga kvalité så har vi med stor sannolikhet funnit en one-hit-wonder.

diouf senegal

Senegals El Hadji Diouf. (Noah Perry, Wikipedia. Licens: Creative Commons).

3. Vilka blir turneringens stora överraskning?

Längre upp på listan nämns Mexico, Japan och de afrikanska lagen. De som lär ha störst chans att bli turneringens överraskning är dock de senaste årens poplag. Nämligen Colombia och Belgien. Bägge två spås kunna nå fram till medaljspelet. Om dessa lag då hade varit en överraskning eller ej är en annan fråga.

Som tidigare nämnt ska inte heller Bosnien och Hercegovina räknas bort. Inte heller Chile för den delen. Eller ett Schweiz som trots ett starkt kval fått smyga i skymundan. Kanske kan någon av dessa nationer, som det inte snackas om lika mycket, knipa en semifinalplats?

2. Vem får sitt genombrott?

Det kan vara svårt att skilja på en one-hit-wonder eller ett genombrott. Kommer spelaren att lyckas på klubblagsnivå och spelar denne överhuvudtaget i rätt klubb? I stora mästerskap brukar vi dock få se spelare som får sitt genombrott på den internationella scenen. 2002 gick Ronaldinho från en brasse i Ligue 1 till en av landets hetaste spelare. 2010 lyckades Thomas Müller vinna hela skytteligan. Det kanske bästa exemplet är dock 2004. Europamästerskapet då Wayne Rooney och Cristiano Ronaldo presenterade sig på riktigt.

Förhoppningsvis får vi se åtminstone en spelare gå från att vara en lovande talang till att bli en spelare för den absoluta världstoppen.

1. Vilka vinner?

Hur du än vrider och vänder på saker och ting så är den hetaste frågan inför ett mästerskap alltid, vilka vinner?

Ska vi följa traditionen som finns längre upp i listan är Brasilien och Argentina storfavoriter. Sedan har vi ett Spanien som säkerligen vill fortsätta på sitt rekord. Ett Nederländerna där guld är det enda som räknas. Italien kommer från sitt bästa kval någonsin. Kring favoritskapet pratar ingen om Frankrike, precis som 1998 och 2006. Vi får inte heller glömma bort Tyskland som alltid går till minst en semifinal och säkerligen vill tvätta bort denna upplagas förlorarstämpel.

Då har jag inte ens nämnt alla outsiders som någonstans ändå känner att om allt klaffar så kan det gå vägen. I denna skara finner vi Chile, Uruguay, Colombia, England, Belgien och Portugal.

Det är mindre än en månad till att landslagsfotbollens största turnering drar igång. Det är mindre än två månader tills att vi vet svaret på frågorna om det tjugonde världsmästerskapet.

Inläggsfoto: Marcello Casal JR/ABr, Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons.