En dröm som gick i bitar

Författare:
Uppdaterad: 1 maj, 2016

Det såg ju så bra ut inför säsongen. Äntligen skulle laget nå ut till Europa! När Sportbladet i sin Ligabibel gav alla lag och spelare betyg, fick Hellas Veronas anfallsbesättning en femma. Full pott. Nio månader senare ligger de toksist och är redan klara för Serie B. Vad hände egentligen?

20 mål säsongen 13/14. 22 mål säsongen 14/15. 38-årige Luca Toni gick in i den här säsongen med gott mod. Bredvid sig hade han fått fint sällskap i form av gamle polaren från Fiorentina, Giampaolo Pazzini, som anslutit från Milan. Toni och Pazzini, killarna som trots nästan tio år ifrån varandra ständigt har knutits samman varje gång någon av dem gjort mål. De respektive målgesterna, Pazzinis peka-mot-ögonen och Tonis kupa-handen-bak-örat, är en produkt av två anfallares vänskap, och nu var de tillbaka i samma lag igen. Tillsammans skulle de erövra världen, eller i alla fall ta sig ut i Europa.

Hur allt började

Hellas Verona hade två år tidigare varit nära att som nykomling ta sig till Europa League. De hängde länge med i kampen mot lag som Torino, Lazio, Milan och Parma, men föll när serien närmade sig sitt slutskede och hamnade i slutändan bakom alla dessa lag. Ändå var det en succésäsong för Hellas som på sin första säsong i Serie A på elva år lyckades sluta på övre halvan av tabellen. Regissörerna bakom framgångarna var sportchef Sean Sogliano, tränare Andrea Mandorlini och såklart, skyttekungen Luca Toni. Lägg till ett fint mittfält hänfört av italobrassen Jorginho, samt en speedkula som fick sitt stora genombrott i Juan Iturbe, och Hellas Verona kunde överraska många lag.

I augusti 2015 var Juan Iturbe såld till Roma och Jorginho till Napoli. Sean Sogliano hade valt att ta nästa kliv i karriären, men i stället för att titta uppåt i tabellen hade han valt att ta över nykomlingen Carpi för att göra något liknande med dem som han gjort med Hellas. In hade i stället Napolis tidigare sportchef, Riccardo Bigon, kommit, en man som kritiserats för att bara vara en marionettdocka åt president Aurelio DeLaurentiis. Men trots dessa förändringar såg det helt okej ut i Hellas. Mandorlini som varit så viktig och inte bara tagit upp laget i högsta serien, utan också befäst dem där som ett stabilt mittenlag med potential att hota om högre placeringar, satt fortfarande på bänken. Och på topp hade ju Toni fått tillbaka sin lekkamrat från Fiorentina-tiden då han gjorde 31 mål under en säsong.

När allt gick fel

Så gick det några matcher, och Hellas lyckades inte vinna. Efter 14 omgångar, och bara sex poäng, fick Mandorlini packa ihop sina saker på kontoret och lämna jobbet som varit hans sedan 2010. In kom Luigi Del Neri, men inte mycket blev bättre av det. Första segern kom inte förrän i februari, och vid det laget var Serie B-spöket redan och andades i öronen på Hellas-spelarna.

Toni och Pazzini då? Ja, för att göra magi tillsammans krävs det speltid tillsammans. Något duon inte fick. Spelarna ansågs vara för lika spelartyper, och passade inte in i Mandorlinis 4-3-3. Dessutom har skador gjort att det nästan alltid varit en av dem som inte varit tillgänglig för spel. Med två matcher kvar av denna ödesdigra säsong har det blivit fem mål för Toni, sex mål för Pazzini, och bara fyra vunna matcher. Det tar en sig inte till Europa med. Nu väntar Serie B igen, en serie Hellas är väl bekanta med, men som är evinnerligt svår att ta sig upp ifrån när raset väl börjat. Skräckexempel finns i Siena, Lecce och Catania, medan lag som Cagliari och Palermo visar att det ändå är möjligt med en snabb återkomst. Vilken kategori Hellas hamnar i återstår att se, liksom vad som händer med duon Pazzini/Toni. Det enda vi kan vara säkra på är att Hellas Verona inte spelar Serie A-fotboll säsongen 16/17.

Inläggsfoto: CalcioPazzo/Youtube. Licens: Creative Commons.