Engelska lag halkar efter i Europa

Författare:
Uppdaterad: 1 mars, 2015

Det går inte att blunda för längre. Oavsett om man är stenhård anglofil eller bara allmän Premier League-älskare – de engelska lagen är inte slagkraftiga i Europa längre.

Manchester City vs Barcelona. Laget från Katalonien har 686 tillslag mellan dem. Vincent Kompany, Martin Demichelis och Fernando åstadkommer EN tackling tillsammans. Första halvlek kunde liknas vid en träningsmatch där Luis Enriques Barcelona helt plötsligt såg ut som Barcelona anno 2009. Naivitet. Det är veckans ord. Något som både Manchester City och Arsenal visade prov på.

Citys taktik & Arsenals standardmisstag
Visst är det knepigt att möta Barcelona. Det enorma bollinnehavet, passningstrianglarna, Leo Messi och allt det där. Men Manuel Pellegrini måste ta sig en och annan funderare över hans roll i det hela. 4-4-2 med en temposvag (men naturligtvis duktig) Edin Dzeko, och ett innermittfält med Fernando och James Milner. Nu saknades Yaya Youré och Milner är ständigt underskattad men ett lag som har spenderat miljarder ska inte behöva mönstra ett sådant par på mitten. Inte i en match av den här kalibern.

När allting såg ut att vara frid och fröjd (nåja) i Arsenal-land så visade Arsenal hur man på bästa sätt kastar bort en drömlottning. Samma naivitet, samma panik när det inte går vägen. Tolv minuter in i matchen kändes det som att Londonlaget vinner matchen med ett par bollar. Ett slumpmål senare och allt var på ända. Ännu en gång klarade Arsenal inte av att hantera en stor match. Wenger ska ha en rejäl portion kritik, vi vet att han inte är en defensiv coach men spelarnas beteende och insats var oacceptabel. Och det rör som om i princip samma manskap som försvarade sig beundransvärt mot Manchester City och ett taggat Crystal Palace förra helgen.

Även Europa League
Det är inte bara i Champions League som de engelska lagen är en besvikelse. Liverpool och Tottenham åkte båda ur Europa League efter att ha mönstrat försvagade startelvor. Det är en aning beklämmande att se stora klubbar misshandla Europa League som Ligacupen. En nödvändigt ont. Med alla pengar som finns i Premier League så borde sannerligen topplagen vara mer slagkraftiga ute i Europa. Varken de bästa lagen eller de bästa spelarna finns i England i dagens läge. Av de 23 som finns på Ballon d’Or’s lista för världens bästa spelare hittar vi bara fyra stycken i Premier League.

Låt gå för att det är svårt för vilken klubb som helst att värva spelare från den högst begränsade skara som Ballon d’Or-listan består av. Men det som kan konstateras är att de enorma pengar som finns i ligan inte verkar spenderas på rätt sätt. Har man inte bästa spelarna får man se till att ha det bästa lagbygget och den bästa organisationen, och det verkar endast vara Chelsea som har anpassat sig till den verkligheten.

Arbete kvar att göra
Det känns som att de engelska lagen halkar efter på så många plan. Är det inte stagnerande ungdomsakademier så är det en icke-fungerande scoutingverksamhet eller hutlösa biljettpriser. I egenskap av världens bästa fotbollsprodukt och världens mest förmögna fotbollsdivision borde de engelska lagen logiskt sätt dominera toppfotbollen. Men det finns uppenbarligen en hel del arbete kvar att göra.

Inläggsfoto: EEIM/Wikipedia. Licens: Creative Commons