Ett år till Rio

Författare:
Uppdaterad: 4 augusti, 2015

Om ett år är det dags för OS i Rio de Janeiro.
Efter bragden i U21-EM står det klart att Sverige ska deltaga.
Vilka ska egentligen ha en plats och vad kan vi förvänta oss?

De olympiska spelen i Rio de Janeiro drar egentligen igång först den 5 augusti. Vad gäller fotbollen tjuvstartar den dock med damernas turnering den 3 augusti och herrarnas den 4 augusti – exakt ett år från i dag.

Efter att Sveriges U21-landslag stått för en enorm bragd när de vann EM för lite över en månad sedan står det klart att Sverige kommer delta i OS för första gången på 24 år. Redan nu kan vi dock konstatera att det inte kommer vara i närheten av samma lag som tog guldet i Tjeckien. Främst för ålderrestriktionerna där OS tillåter spelare födda tidigast den 1 januari 1993 plus tre stycken överåriga spelare. Från truppen som tog hem EM-guldet var nio stycken födda 1992 och är därmed överåriga till nästa års OS.
Förutom åldersrestriktionerna skiljer sig även OS från U21-EM på den punkten gällande truppstorleken. Till skillnad från 23 spelare som fanns med i somras får OS-truppen enbart innehålla 18 stycken spelare.

Med lite perspektiv från U21-EM kan vi nu börja blicka mot OS med en någorlunda sansad blick. De största spekulationerna är givetvis de som rör de tre överåriga spelarna. Med tanke på den fantastiska lagsammanhållning och inställning som U21-landslaget hade vill Håkan Ericson säkerligen ha med spelare födda 1992. Såvida inte Zlatan Ibrahimovic kan tänka sig att åka med till Rio.

Ilya Khoklov, Wikimedia Commons, Zlatan_Ibrahimović_Euro_2012_vs_France_07
Hänger Zlatan med till Rio? (Foto: Ilya Khoklov/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons).

”Ludde” kan åka till EM istället

När det då gäller aktuella överåriga spelare lär vi, förutsett att de är skadefria, landa på tre av följande sex namn: Patrik Carlgren, Alexander Milosevic, Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark, John Guidetti och Zlatan Ibrahimovic.
Faktorerna som kommer styra är om ”Ibra” vill spela och vilka som finns med i EM-truppen och inte. Att det lär bli dessa spelare som tar hand om de överåriga platserna känns dock rätt givet. Milosevic, Lewicki, Hiljemark och Guidetti var stommen i U21-laget, Zlatan är Zlatan och Carlgren är den kompetente målvakten som man måste ha i ett slutspel.

Om vi leker med tanken att Oscar Lewicki, John Guidetti och Zlatan Ibrahimovic tar plats i EM-truppen och således behöver vila under OS tas de överåriga platserna av Patrik Carlgren, Alexander Milosevic och Oscar Hiljemark. Men vilka tar egentligen hand om övriga 15 platser?

Patrik Carlgren Sverige
Chanserna är stora att Patrik Carlgren återigen får chansen längst bak. (Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons.)

Vi börjar längst bak, nämligen med vem som ska ta hand om platsen som reservmålvakt. Det mest troliga alternativet är väl Örebro SK:s Jacob Rinne. Han fanns med i U21-EM och får en del speltid i Allsvenskan. Konkurrensen lär främst komma från Jönköping Södras Anton Cajtoft och Moldes Andreas Linde.

Om Alexander Milosevic tar en plats lär vi inte behöva röra särskilt mycket på försvaret. Filip Helander, Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth och Pa Konate ligger alla i rätt ålder. Att två vänsterbackar kommer med känns dock inte särskilt troligt. Kommer Ludde med i EM-truppen lär Konate få hänga med till Rio – annars inte. Det troliga känns dock som att en spelare som kan spela såväl mitt- som ytterback tar den sjätte platsen. Vilket skulle kunna öppna upp för Norrköpings Linus Wahlqvist eller Djurgårdens Emil Bergström.

Senaste guldet – 68 år sedan

I U21-EM var sex av Sveriges nio mittfältare i en ålder där de är tillgängliga för OS. Lägg till att vi utgår från att Oscar Hiljemark kniper en plats samtidigt som att namn som Alexander Fransson, Kerim Mrabti, Melker Hallberg och Kristoffer Peterson finns att tillgå så förstår vi att konkurrensen är enorm. Ett troligt OS-mittfält? Oscar Hiljemark, Sam Larsson, Robin Quaison, Simon Tibbling, Arber Zeneli och Simon Gustafson. Något som skulle innebära att Kristoffer Olsson petas från truppen.

Även om Sverige skulle välja att inte ta med John Guidetti och Zlatan Ibrahimovic ståtar vi fortsatt med ett väldigt bra anfall. Eller vad sägs om Mikael Ishak, Branimir Hrgota, Gustav Engvall och Carlos Strandberg? Dessutom lär såväl Muamer Tankovic som David Moberg Karlsson göra sitt allra bästa för att sno åt sig en varsin plats.

Carlos Strandberg CSKA Moskva
Carlos Strandberg var inte med i U21-EM. I OS lär han däremot få chansen. (Foto: Dmitry Golubovic/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons).

Om ett år gör Sverige upp om bucklan med ett Brasilien anförda av Felipe Anderson och ett Argentina med Luciano Vietto i spetsen. Men med Håkan Ericson vid rodret och en trupp till stora delar byggd av U21-laget kan vi drömma om ett nytt guld. Kanske kan Sverige bärga sitt första OS-guld på 68 år?

FAKTA: Potentiell EM-trupp

Målvakter: Patrik Carlgren (AIK, överårig) och Jacob Rinne (Örebro SK).

Försvarare: Alexander Milosevic (Besiktas, överårig), Emil Krafth (Helsingborgs IF), Ludwig Augustinsson (FC Köpenhamn), Filip Helander (Hellas Verona), Victor Nilsson Lindelöf (Benfica) och Linus Wahlqvist (IFK Norrköping).

Mittfältare: Oscar Hiljemark (Palermo, överårig), Robin Quaison (Palermo), Simon Tibbling (Groningen), Sam Larsson (Heerenveen), Arber Zeneli (Elfsborg) och Simon Gustafson (Feyenoord).

Anfallare: Mikael Ishak (Randers), Branimir Hrgota (Borussia Mönchengladbach), Gustav Engvall (IFK Göteborg) och Carlos Strandberg (CSKA Moskva).

Inläggsfoto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons.