Etuhu – Flipp eller flopp?

Författare:
Uppdaterad: 24 december, 2014

AIK sätter ribban högt. Nu återstår det att se hur högt klubben kan hoppa.

I går avslöjades att AIK värvat den tidigare Premier League-spelaren Dickson Etuhu. Etuhu anländer till Stockholmsklubben som fri agent och har alltså inte representerat någon klubb på senare tid. I syfte att hålla igång har nigerianen tränat med Championship-klubben Fulham, detta sedan spelarens kontrakt med Blackburn bröts i somras.

32-åringens meriter talar för sig självt. Trots det anser jag att värvningen omges av grandiosa frågetecken. Det är som bekant svårt att bedöma en spelares potential att lyckas endast genom att läsa Cv:t. Det går så att säga inte att förvänta sig att uppföljaren ska vara lika spännande som den första filmen.

AIK:s värvning av Etuhu får mig spontant att tänka på Malmös värvning av Jari Litmanen. Innan Litmanen anlände till Malmö var det omöjligt att förutse om klubben anskaffat en högkvalitativ spelare eller ett skäl att ingå sponsoravtal med lokala äldreboenden. Jag påstår inte att värvningen av Etuhu är dålig, jag ämnar snarare belysa att värvningen är riskabel.

AIK spelar ett högt spel. Att betala vad jag förmodar är ett belopp i mångmiljonklassen, sign on-bonus och lön inräknat, för en lott (oberoende av lottens procentuella vinstutdelning) är modigt… eller dumdristigt. Välj själv.

En anständig vinst är av allt att döma inte tillräckligt för att få avkastning på investeringen. Inte när vi snackar om en spelare med mångårig erfarenhet på fotbollens amfiteater. AIK får därför hoppas på jackpott. Allt annat är troligen ett misslyckande, en ekonomisk käftsmäll.

Men pengar är givetvis inte allt. Bara nästan.

Värvningen signalerar något. Kanske att AIK önskar göra anspråk på den för närvarande ljusblåa tronen.

Naivt eller djärvt? Med hänsyn till att ingen annan svensk klubb ekonomiskt kan mäta sig med MFF bör försöket preskriberas som naivt, men vid närmare eftertanke går draget att betrakta som djärvt. MFF riskerar som bekant en massiv spelarflykt. Det är inte orimligt att tro att skåningarna, oavsett om nya klasspelare plockas in, kommer att backa ett par steg kvalitetsmässigt. I sådana fall blir AIK en joker att räkna med, men för det krävs att Solnaklubben knäpper tre gånger på lotten samt att fågelskiten hopar sig på vindrutan.

Det gäller att gå all in vid rätt tillfälle, men det är också viktigt att ha spelvärda kort på handen. Ty i fotbollens värld är det betydligt svårare att bluffa sig till framgång.

Inläggsfoto: Mikhail Slain. Licens: Creative Commons.