Europa brinner igen – Georgiens kamp

Författare:
Uppdaterad: 19 januari, 2015

I spillrorna efter kriget mellan Ryssland och Georgien 2008 har fotboll och politik vävts ihop. Förre landslagskaptenen Kakha Kaladze är ny vice-premiärminister med sina fingrar i flera syltburkar och landets relation till grannen Ryssland är minst sagt ansträngd.

2008 ville Georgien bli en av NATO’s medlemsnationer. Rent geopolitiskt visade det sig vara ett självmål då grannationen Ryssland inte var särskilt pigga på att få en militärmakt till granne. Snart nog erkände Ryssland två Georgiska utbrytarregioner till egna republiker, Sydossetien och Abchazien. I skuggan av ett krig som fick kartan att ritas om satt en frustrerad Kakha Kaladze, georgiska landslagets tuffe lagkapten, allt oftare på bänken i klubblaget AC Milan. Till slut brast det för försvararen som kritiserade tränaren för att inte låta honom spela tillräckligt, ett uttalande han snart tog tillbaka.

Oturligt nog så kommer mitt utbrott då jag haft en period med mycket tryck och nerver vilket gjorde att jag uttryckte mig på fel sätt”.

Det är inte svårt att förstå att Kakha Kaladze förmodligen slets mellan tristess på avbytarbänken och maktlöshet över situationen vilket fick tryckkokaren att explodera. Det inte första gången oroligheter i hans hemland gett honom sömnlösa nätter. 2001, precis efter att han säkrat ett proffskontrakt med AC Milan, kidnappades hans bror Levan. Trots försäkringar av dåvarande presidenten Eduard Shevardnadze om att myndigheterna skulle göra allt i deras makt för att hitta Levan Kaladze skulle det dröja tills 2006 innan de georgiska myndigheterna hittade kvarlevorna. Incidenten ledde till att Kakha Kaladze övervägde att ansöka om ukrainskt medborgarskap.

Berlusconi ingriper

Problemet med Kaladzes kritik mot klubbledningen var att det fanns ytterligare en dimension att ta hänsyn till. AC Milans ägare var Silvio Berlusconi, tillika Italiens premiärminister. En man som enligt rykten har en nära relation till Rysslands president Vladimir Putin, något Kakha Kaladze verkar varit alltför medveten om.

”Världen vet det inte, men det var Silvio Berlusconi som stoppade kriget i Georgien. Jag vet att han har tillbringat över fem timmar på telefon med Putin för att medla i den här delikata situationen. Än en gång har president Berlusconi visat sig vara en känslig och kompetent person i diplomatiska situationer, en sann ambassadör för fred, och jag kommer aldrig att sluta tacka honom”, sa Kaladze till den italienska nyhetsbyrån ANSA.

Kaladze ger sig in i politiken

Det dröjde inte många månader från det att Kaladze snörade av sig skorna och ställde dem på hyllan innan han svidade om till kostym och slips. Han var trött på att stå handlingsförlamad när hans bror mördades eller när hans landsmän sköt mot varandra och det enda sättet att påverka folket nu när hans ben inte längre bar honom på fotbollsplanen var som politiker.

”Den viktigaste matchen i mitt liv börjar nu”, sa Kaladze till AFP strax innan det georgiska valet 2012.

Några månader senare hade han, blott 34 år gammal, blivit vald till vice-premiärminister och energiminister i den nya georgiska regeringen Georgisk Dröm uppbackade av miljardären Bidzina Ivanishvili. En av de första åtgärderna Kaladze har tagit sig för har varit att försöka stabilisera relationen till Ryssland genom att trycka på att Georgiens president och dess premiärminister bör föra en dialog med Putin, ett första led för att undvika att fler georgiska regioner förloras och ett stopp på blodspillan. Ett krig han antyder hade kunnat undvikas om det inte vore för populistiska- och nationalistiskarörelser som fått härja fritt i åratal.

”Alla såg vad vi fick ut av det här 2008 – vi fick ett bekymrat Europa och förlorade territorier. En dialog bör sjösättas för att reparera relationen. Det är därför viktigt att regeringen ändrar attityden som existerat de senaste åren och att vi blir mer konstruktiva”.

Kakha Kaladze sprang i 15 år ut på planen och representerade Georgien, ett antal av åren som dess lagkapten och ledare. Vid sidan av planen driver han Kala Foundation som samlar in pengar till drabbade från Sydossetien. Samtidigt ägde han så sent som 2012 45 procent av vattenkraftsbolaget Georgia Hydropower Construction Company, ett företag han fick sälja av efter mutanklagelser då det kunde uppstå en jäv-situation med tanke på hans roll som Energiminister. Ändå kvarstår kritiken mot Kaladzes dubbla roller. Livet rullar på i Georgien och framtiden lär utvisa om Kaladze är kapabel att ena nationen som politisk ledare eller om positionen handlar om pengar och makt.

 
Källor: Svenskafans.com, rferl.org, wikipedia.org, Disamore – makten, maffian och fotbollen, interpressnews.ge

Inläggsfoto: Kober/Wikipedia. Licens: Creative Commons