Europa brinner igen – Ukraina i kaos

Författare:
Uppdaterad: 22 januari, 2015

En 14-årig och en 18-årig pojke fick sätta livet till i Ukraina när de hamnade i korselden mellan pro-ryska separatister och den ukrainska militären. Deras brott? De tröttnade på att vara fångar i sitt eget hem och gick istället ut och spelade fotboll.

Vi måste börja med att få lite klarhet i saker först. Sidans namn är The beauty of football och ändå envisas jag med att skriva om kamp i Georgien. Om politikens inverkan på fotbollen i Iran. Här näst har jag tänkt skriva om fotbollen i ett land kallat Transnistrien som inte formellt existerar trots att de själva vet att de finns där ute. Innan Transnistrien ska vi dock hålla oss kvar i, lite mer, öst och kika på det dödliga kaoset i Ukraina genom att syna parallellerna som löper mellan fotboll och politik.

Vad det i grund och botten handlar om är människor av kött och blod, några tiotal eller hundratal mil bort från oss, som lever i en verklighet där fotboll är synonymt med politik och inte bara vackert. Men vi kan ju försöka hitta rosor i ruinerna av krig. Det faller därför på min lott på den här sidan att vända på myntet, kika bortom de vackra klipp herr Öhrlin trycker upp på Humorbloggen och cyniskt titta på de solkiga sidorna som går i grått och svart i hopp om att hitta just hopp.

Shaktar Donetsk – snart ryskt?

I den ukrainska fotbollen bubblar det betänkligt. Flera klubbar från östra Ukraina, där vissa regioner är pro-Ryssland och anti-västukraina, kan enligt uppgift tänka sig att lämna skutan. Mest namnkunnigt bland dem är Fernandinhos och Willians gamla lag Shaktar Donetsk, klubben som 2009 vann Europa League och som vunnit den inhemska ligan tre av de senaste fyra åren. På grund av kriget hotade flera utländska spelare att inte komma tillbaka från sommarledigheten då det helt enkelt var för osäkert att spela i Donetsk. Chernomorets Odessa som också spelar i högstadivisionen fick släppa sex utländska spelare på grund av krigstillstånd. Lösningen för Shaktar Donetsk blev att de i år har sin bas i Kiev, 74 mil väst om Donetsk. Matcherna spelar man i Lviv, en stad på den polska gränsen 120 mil från oroligheternas Donetsk.

Trots det vägrade en spelare, argentinske Facundo Ferreyra att komma tillbaka innan läget i landet har ändrats och lyckades genom det ordna med en flytt till Newcastle. Även Zorya Luhansk från öst har fått flytta västerut. I Zorya Luhansk fall var det för att deras arena skadats i en bombattack. Det finns ekonomiska incitament för Shaktar Donetsk att spela i den ryska ligan och vidare ökar stödet hos befolkningen för den pro-ryska sidan. Skulle alla klubbar från öst lämna Ukrainian Premier League skulle knappt hälften av föreningarna finnas kvar.

Döda fotbollsspelande ungdomar chockar Donetsk

Kanske gjorde Facundo Ferreyra rätt som satte sitt liv före sitt jobb. I början på november dödades två pojkar, 18 och 14 år gamla, när de spelade fotboll vid en skola i Donetsk. De hamnade i korselden mellan pro-ryska separatister och den ukrainska militären. Parterna skyllde attacken på varandra men människorättsorganisationer pekade ut den statliga militären som boven i dramat, något som vidare spädde på splittringarna mellan öst- och väst-Ukraina. Mamman till en 11-årig pojke som överlevde attacken berättade senare för CBS att hon ofta sagt till sin pojk att stanna hemma då det är farligt ute men att det inte är möjligt då han ännu bara är en ung pojke som ville ut och spela fotboll.

Samtidigt gör osannolika meningsfränder gemensam sak. Ultras, rivaliserande fans från storklubbarna Dynamo Kiev och Shaktar Donetsk som i vanliga fall slåss mot varandra, organiserade demonstrationer för ett enat Ukraina. Ultrassupportrarna har tidigare kritiserats för deras rasistiska ramsor, våld mot minoriteter och en utbredd fascism. Trots de goda intentionerna i det här fallet utgör de enligt staten en stor fara. Staten fruktar att tusentals frustrerade män med erkänt problematisk bakgrund är en krutdurk som väntar på att smälla. Bland civilbefolkningen ses de av vissa som hjältar som står upp för och försvarar sitt land. Eller som en Ultrassupporter själv uttrycker det angående en ramsa som går ut på att de som inte hoppar är fräcka ryssar ”Tidigare brukade vi sjunga dessa sångerna om ryssar, men då var det ett skämt. Nu är det på allvar”. I tider av krig frodas alltså nationalistiska, fascistiska våldsmän på Ukrainas gator. Samhällets slödder har blivit hjältar, skrev en ukrainsk sportjournalist.

Ukrainska klubbar blir ryska

Liksom i fallet Georgien blev, något förenklat, grannationen Ryssland inte jätteglada över att den tidigare Sovjet-nationen Ukraina flörtade med NATO om medlemskap. Fotboll må inte vara befolkningens första prioritet när det förs ett krig om Krimhalvön men fotbollen präglas givetvis av det rådande politiska läget. Det dröjde inte länge innan två Ukrainska klubbar hemmahörande i högstadivisionen, Tavriya Simferopol och Sevastopol, föll mellan stolarna. När gränser ritas om på kartor påverkas inte bara atlasar utan människor, och i förlängningen fotbollsföreningar, går samma öde till mötes.

Rysslands idrottsminister Vitaly Mutko konstaterade krasst att han blivit informerad om att Ryssland hade fått två nya föreningar. De två klubbarna upplöstes enbart för att grundas på nytt med nya namn och återuppstod snart i den ryska tredjedivisionen. Anatoly Konkov, ordförande för Ukrainas fotbollsförbund, rasade och skrev ett brev till fotbollens världs- och europaorganisationer FIFA och UEFA där han bad dem ta till alla tillgängliga medel för att ställa situationen till rätta med en tydlig anspelning på fotbolls-VM 2018 som spelas i Ryssland. Fotboll och politik hör inte ihop, meddelade fotbollsvärldens mäktigaste man FIFA-presidenten Sepp Blatter och uteslöt kategoriskt att ta ifrån Ryssland VM-värdskapet. Som plåster på såren meddelade UEFA att de inte kommer räkna matcherna som spelas av de nu tre ryska krimhalvön-lagen som officiella matcher, spela matcher kommer de dock att göra.

Oligarkerna darrar som asplöv

Det är inte enbart på den blågula sidan klubbar får ta smällen när kartor ritas om. På andra sidan svarta havet såg flera ryska klubbpresidenter med skräck på, bland dem många av Rysslands mäktigaste män i form av oligarker, när deras föreningar höll på att implodera. På en ljudfil som läckte ut från ett möte klubbpresidenterna emellan hördes en stor oro över potentiella sanktioner från väst som skulle förhindra deras föreningar från att delta i europeiska fotbollsturneringar, och därigenom stora intäkter. Ingen av klubbpresidenterna ville stöta sig med president Putin men stor frustration uttrycktes över att hamna i skottgluggen för ett krig som de själva var oskyldiga till. FC Krasnodars president Sergey Galitsky menade på att han redan förlorat mycket pengar och att en fortsatt intäktsförlust var ett problem men att ett ännu större problem var risken att förlora alla utländska proffs på grund av en eventuell sanktion.

Ryssland har redan utsatts för ekonomiska sanktioner sedan annekterandet av krimhalvön i mars 2014. Mellan mars och november förlorade den ryska rubeln 38 procent i värde mot US dollarn vilket ledde till att klubbarna fick svårt att betala sina proffs vilka betalas i utländsk valuta. Spelarna hade helt enkelt fått en 25 procentig löneökning om de betalades i Euro och hela 38 procent i löneökning om de betalades i Dollar utan att ha fått nya kontrakt. Hårdast av alla har FC Rostov drabbats. Klubben ägs av staten och är ifrån staden Rostov-on-Don, nära den ukrainska gränsen. Löner betalades inte ut under en fem-månaders period då över en miljon flyktingar från öst-Ukraina tagits emot vilket gjort att pengar öronmärkta för föreningen istället gått till flyktingarna. Trots osäkerheten skrattar Boris Rotenberg Sr, klubbpresident för Dynamo Moskva, bort situationen enligt hans son Roman. När klubbar brottas med ekonomiska bekymmer och svårigheter att få utländska spelare att stanna så lyckades Dynamo Moskva gå emot trenden och värvade in franske stjärnan Mathieu Valbuena och holländska Alexander Büttner från Manchester United. På vissa håll är det business as usual i öst.

 

Källor: thinkfootball, worldsoccer, transfermarkt, cbs, aljazeera, vice sports

Inläggsfoto: Nessa Gnatoush/Flickr. Licens: Creative Commons