Europa League – bakvägen till finrummet

Författare:
Uppdaterad: 1 mars, 2015

Med betydligt lägre prispengar och en prestige som inte är jämförbar så bryr sig större klubbar inte om Europa League. Ett val som kan vara kostsamt, i år ligger nämligen en åtråvärd Champions League-plats i potten.

Europa Leagues sextondelsfinaler är avverkade och bland lagen som inte längre finns kvar i turneringen finner vi turneringsfavoriter som Tottenham och Liverpool men även outsiders som Athletic Bilbao och Borussia Mönchengladbach. Istället är det Italien som gett sig själva fina chanser att återigen få fyra lag till Champions League, detta då samtliga fem lag finns kvar när åttondelsfinalerna sparkar igång.

Vinnaren får en Champions League-plats

Hos engelska och italienska lag har Europa League i många år varit nedvärderat. Klubbar som haft en Champions League-plats i sikte har gett sig in i turneringen halvhjärtat och inte gjort några större avtryck. Någonting som inte minst syns när man kollar finalerna från tidigare år, England har enbart två turneringssegrar den här sidan millennieskiftet och Italien står utan en finalplats sedan Parma vann den gamla Uefa-cupen 1998/1999.

Tottenham och Liverpool gällde som två av turneringens stora huvudfavoriter men ett envetet fokus på att ordna en topp fyra-placering i Premier League ledde dem ut från turneringen. I Tottenhams fall ska det sägas att de stötte på tufft motstånd i form av Fiorentina – men uttåget är ändå underkänt. Den engelska duon gick inte bara miste om en ny pokal i titelskåpet, de brände även en chans till att nå Champions League.

För att göra den mindre av de europeiska cuperna(låga intäkter och en turnering för förlorare lockar inte storklubbarna) mer åtråvärd har Uefa infört att vinnaren får en Champions League-plats. Reglerna är som alltid i Uefas fall lite knepiga att utläsa men kontexten är i alla fall att vinnaren av Europa League får en plats i Champions Leagues-gruppspel om Champions League-vinnaren kvalificerat sig till turneringen via ligaspelet – någonting som med största sannolikhet lär inträffa.

Everton och Inter kan rädda säsongen

Av de 16 lag som finns kvar i Europa League så erhåller sju stycken i nuläget en Champions League-plats via sina placeringar i ligatabellerna. Hos resterande nio så finns det däremot ett antal, av favoriterna, som kan rädda säsongen med en turneringsseger. En vinst i Europa League och därmed en oväntad Champions League-plats kan rädda ligamisslyckandet hos klubbar som Inter och Everton.

Klubbar som Sevilla, Villareal, Fiorentina och Dynamo Moskva lär få det svårt att nå en Champions League-plats i ligan. En turneringsseger hade inte bara tagit dem till den åtråvärda turneringen utan även låtit dem slippa det ovissa kvalspel de annars hade tvingats in i.

För Tottenham och Liverpool var inte Europa League särskilt hett. En turneringsseger hade dock tagit in dem till finrummet i Champions League, om än bakvägen. I ligaspelet däremot? Där är det långtifrån säkert att de ordnar en plats till huvudturneringen.

Fakta: Åttondelsfinalerna i Europa League

Everton – Dynamo Kiev
Dnipro Dnipropetrovsk – Ajax
Zenit – Torino
Wolfsburg – Inter
Villareal – Sevilla
Napoli – Dinamo Moskva
Club Brügge – Besiktas
Fiorentina – Roma

Inläggsfoto: Aurelian Sandulescu/flickr. Licens: Creative Commons