Fast mellan isberg och atombomber

Författare:
Uppdaterad: 24 januari, 2017

Är han sparkad än? Inte? Okej, då så.

Eugenio ”Il Genio” Corini är namnet på Palermos tredje tränare den här säsongen. Som spelare var Corini en Pirlo-typ, en djupt liggande spelfördelare med en otrolig blick för spelet. Han spelade över 100 matcher för Chievo respektive Palermo, och har även klubbar som Juventus, Sampdoria, Napoli och Torino på meritlistan. Men det är i Chievo och Palermo han blivit som störst, där han bland annat var med och tog Chievo till en historisk femteplats, och Palermo från Serie B till en otroligt meriterande sjätteplats i Serie A på ett år. Det är därför ingen skräll att de två Serie A-klubbar som vågat satsa på ”Il Genio” som huvudtränare är just Chievo, två gånger under perioden 2012-2014, och Palermo den här säsongen.

Vänta, jag måste bara… Han sitter kvar? Bra, då fortsätter vi.

Palermos tredje tränare är han. Den här säsongen. Davide Ballardini tog första passet, men blev uppäten av stora stygga Zamparini redan efter två omgångar. ”Han ville inte träna Palermo längre. Det är inte första gången det händer.”, sa Zamparini efteråt. Turen gick över till Roberto De Zerbi, som höll ut i hela tolv omgångar. ”Han ställde ut ett lag fullt med reserver på banan. Jag är säker på att han gjorde det för att bli sparkad.”, hävdade Zamparini. Endast sex poäng inkasserade. Två tränare sparkade. Och det var inte ens december. Palermo. Detta Palermo där vi har så många svenskkopplingar. Där Robin Quaison blivit lovordad sen den dag han kom dit, hyllad som Palermos nästa stora exporthopp efter Javier Pastore, Edinson Cavani, Paulo Dybala och Franco Vasquez. Han har inte alltid varit tränarens (läs tränarnas) älskling, då och då fått inhysa sig i frysboxen, men alltid levererat när han fått chansen. Vi har Oscar Hiljemark som i Palermo gått från lovande U21- kapten till att nu vara gjuten i Janne Anderssons landslagstrupp. I detta nu sägs det pågå ett budkrig mellan Torino och Dynamo Kiev om vilken som ska bli smålänningens nästa klubb. Vi hittar dessutom en norrman i form av IFK Göteborgs förre vänsterback Haitam Aleesami och för några veckor sedan bytte Stefan Silva Sundsvall mot Sicilien. Zamparini och sportchef Faggiano verkar helt klart ha ett kikarsikte ständigt inställt på Sverige. Men kanske borde de rikta om det där siktet, plocka fram ljuslyktor och facklor, och bege sig ut på en skallgång efter rätt tränare, för varken Ballardini, De Zerbi, eller Corini verkar vara det.

Inget besked ännu? Puh.

Nej, Corini har ju inte heller lyckats. Trots sitt smeknamn och sin historia som framgångsrik Palermo-spelare har det gått rakt åt den så berömda pipsvängen. Palermo ligger näst sist, en poäng före nykomlingen Pescara, som dessutom har en match tillgodo. Laget har en målskillnad på -24 och spelet är stundtals allt som Corini inte var som spelare. Rubrikerna har skiftat från ”Palermo måste tro!” till ”Corini på väg ut” och ”Beskedet: Corini får stanna”. Zamparini har jämfört Palermo med ett skepp som kört in i ett isberg (”Det är svårt att rädda ett skepp som redan sjunkit”), medan Corini i stället valde att gå på atombomb-liknelsen (”Varje dag här är som Hiroshima”).

Boom.

”Corini: Jag har sagt upp mig från Palermo.” Jaha. Det var det.

Jakten på nästa tränare att bryta ner till oigenkännlighet börjar. De Zerbi ska redan ha tackat nej till en återkomst, medan Ballardini funderar på saken. Ett annat namn som nämns är förre Cagliari- och Bologna-tränaren Diego Lopez. Vem det blir är fortfarande oklart. Det enda vi vet är att vem det än blir måste ta sig förbi både isberg och atombomber för att klara kvar Palermo i Serie A. Och inte minst, bossen i slutet av banan, Maurizio Zamparini.

Inläggsfoto: Viames/Wikipedia (Creative Commons)