Felix Magath bjöd på kaffe och kaka

Författare:
Uppdaterad: 15 december, 2013

Magath_Farfan

 

Wolfgang-Felix Magath har kallats för Saddam Hussein och ”torteraren” av sina tidigare spelare. Brasilianske högerbacken Rafinha hade Magath som tränare i Schalke 04 och har berättat för tyska tidningen Bild att han kände sig kvalificerad till att bli en general i armen efter Magaths hårda träningssessioner. Det här är en berättelse om när Magath bjöd spelarna i Wolfsburg på kaffe och kaka.

Felix Magath är i dag ökänd inom tysk foboll för att vara en demontränare. Han kallas ofta för Quälix (medicinboll) för sina omtalade träningsmetoder. 27 oktober 2010 spelade Schalke borta mot Kaiserslautern på en snötyngd plan och fick pisk med 5-0. Att Magath inte var nöjd med resultatet fick stjärnor som Manuel Neuer och Raul snart erfara. Vid Schalkes nästa träningspass förbjöds spelarna att ha på sig halsdukar, mössor och handskar som bestraffning.

Många är spelarna som har gnällt över Magaths träningsmetoder. Tidigare norske landslagsmannen Jan-Åge Fjörtoft sa om ett Magath-tränat Frankfurt ”Jag vet inte om Magath hade räddat Titanic men dem överlevande skulle vara i fysiskt toppskick” apropå om Magath kunde rädda Frankfurt från nedflyttning år 2000 (vilket han också gjorde).

Spelarna bjöds på kaffe och kaka

En annan historia som läckt ut ifrån omklädningrummet är från Magaths tid i Wolfsburg då han ledde klubben till deras första och enda ligatitel. Magath berättade för spelarna att eftermiddagsträningen var inställd till spelarnas stora glädje. Spelarna hade precis genomfört ett stenhårt försäsongsfyspass i Schweiz och satt vid tillfället vid lunchbordet när de fick de glada nyheterna. Istället för träning skulle de belönas med kaffe och kaka på ett fik i närheten med förbehållet att de skulle behålla sina träningsoveraller på.

Stämningen var god när spelarna iklädda träningsoveraller kom till liftarna som skulle ta dem upp för berget till fiket. Med en enda mening lyckades Magath sudda ut deras leenden: spelarna skulle ta sig till fiket genom att springa 2632 meter uppför det branta berget. Det tog spelarna två och en halv timme att kämpa sig upp för berget med den 55-årige Magath joggandes strax bakom för att se så att ingen fuskade. Stjärnanfallaren Grafite, vinnare av skytteligan det året, kollapsade innan truppen kom fram till mål. Flera andra spelare brast ut i tårar när de till slut gjort sig förtjänta av sitt kaffe och kaka.