”Forza il sud” – Sydlagens revansch

Författare:
Uppdaterad: 10 juni, 2016

EM-febern är här! Ja, men först ska årets Serie B avhandlas. Under gårdagen blev det klart vilket lag som skulle följa med Cagliari och Crotone upp i Serie A, och det visade sig bli Massimo Oddos Pescara som drog det längsta strået. Tre sydlag alltså, vilket inte är något som hör till vanligheterna. Är det ett trendbrott vi ser?

Historiskt sett har nord alltid dominerat den italienska fotbollen. Har det inte varit Juventus som stått högst på täppan har det varit Inter eller Milan. De tre randiga jättarna är överlägset mest meriterade och finns egentligen alltid med i toppen. En snabb titt på vilka lag som vunnit högstaligan sedan starten 1898 visar att nord leder över syd med förkrossande 104-8, och då räknar jag Rom till södra Italien trots att det ligger ganska centralt. Förödmjukelsen är ju faktiskt total, och det går att leta förklaringar i bättre ekonomiska förutsättningar och ett ständigt förtryck mot södern, men faktum kvarstår att den norra delen dominerar. Därför är det också extra härligt att se tre klubbar från Serie B som totalt struntar i allt vad historia och ekonomiska förutsättningar heter och är.

Cagliari och Crotone etablerade sig tidigt som ligans två bästa lag. Inget kunde egentligen hota det förmodade topplaget Cagliari och det mycket mer överraskande Crotone, på sin väg mot Serie A. Platserna bakom var däremot jämnare, och när det var dags för playoff-slutspel för att få fram det tredje uppflyttningslaget stod det mellan Trapani, Pescara, Bari, Cesena, Spezia och Novara. Bari och Cesena föll bort tidigt, och till slut lyckades Pescara slå ut Novara och Trapani nå högre än Spezia. Där och då visste vi. Det skulle bli tre sydlag som flyttades upp i Serie A. Sardinien-laget Cagliari, Kalabrien-laget Crotone och en av Sicilien-Trapani eller östkust-Pescara, som i det här läget får räknas till södern. Som om det inte vore nog var det dessa fyra lag som slutade på de fjärde högsta positionerna, och vilket var det femteplacerade laget då? Bari, från den italienska klacken. Syddominansen går inte att prata bort.

När det väl gällde var det egentligen inget snack. Playoff-finalen slutade efter två matcher i Pescaras favör och tillsammans med Cagliari och Crotone avlöser de Hellas Verona, Frosinone och Carpi som Serie A-lag. Två nordlag och ett sydlag ner, tre sydlag upp. Så vilka är dessa lag vi kommer att få se nästa år?

Cagliari
Åkte ur förra året och lyckades med konststycket att göra besöket i B kortvarigt. Har egentligen en alldeles för stark trupp för att befinna sig någon annanstans än i högstaligan och tog sig upp utan att någon egentligen höjde på ögonbrynen åt det.

Crotone
Fightades i botten förra säsongen, men höll sig kvar. Tur var väl det för annars hade ingen fått se vad vi i år fått bevittna. Ledda av gamla Genoa-mittfältaren och Gasperini-adepten Ivan Juric lyckades Crotone ta sig hela vägen upp. Mycket hänger på att de får behålla sin succétränare.

Pescara
Var uppe för några år sedan, då spelare som Marco Verratti, Lorenzo Insigne och Ciro Immobile lagt grunden tillsammans med tränare Zdenek Zeman. Det gick inte den gången. Nu heter stjärnan Gianluca Lapadula. Skytteligavinnare som kommer vara het på marknaden.

Senast det hände att tre lag från södra Italien gick upp från Serie B var säsongen 2003/04, och det året gick sex lag upp tack vare att Serie A utökades från 18 till 20 lag. Senast det hände att inget utpräglat nordlag gick upp var 1977/78 då Ascoli (centralt beläget) fick sällskap av sydlagen Catanzaro och Avellino upp i högstaligan. Det är alltså något väldigt sällsynt vi ser hända i år, och något som möjligtvis är början på en förändring av maktbalansen. Även i toppen var Juventus stora utmanare två sydlag, Napoli och Roma. Lazio nystartar nästa år och Palermo lär vara suget på att sudda bort minnet av årets katastrofsäsong. Lägg till tre starka nykomlingar och vi kan ha något spännande på gång nästa säsong. Men… Ändå lär vi ju stå där om ett år och se Juventus fira sin 33:e ligatitel.

Forza.

Inläggsfoto: Giovannikr92/Wikipedia (Creative Commons).