Fyra viktiga punkter i Allsvenskan 2016

Författare:
Uppdaterad: 8 april, 2016

Jag har haft svårt att följa svensk fotboll de senaste åren. Det finns flera skäl till varför det är så, men med det sagt så tycker jag verkligen att det ska bli spännande att följa den svenska högstaligan detta år. IFK Norrköping tog som bekant hem guldet under förra säsongen. En stor skräll, ja. Men det känns ändå inte helt märkligt. I en liga där standarden på lagen är väldigt jämn så blir det enklare så klart att bygga sig uppåt från botten, precis som du löper större risk att gå från toppen till botten. Det sistnämnda har skett flera gånger, tänk  bara på AIK, Hammarby och Örgryte exempelvis.

Detta gör att Allsvenskan i grunden har någonting spännande i sig. Det har visat sig att det är en av de jämnaste ligorna i Europa, då guldet kontinuerligt går runt till olika lag snarare än att det hamnar hos samma förening. På senare år har Malmö också lyckats nå Champions League hela två gånger i rad, någonting som måste ses som en otrolig bedrift. Detta gör att mitt smala intresse för Allsvenskan har blivit bredare. Det finns saker som jag är spänd att se i årets upplaga och som jag tror fler är intresserade av att följa likväl.

 

Gefle måste ta ett ytterligare steg

Jag har en vän som håller på West Ham som är rejält orolig inför nya säsongen eftersom att de byter arena. Han tror att deras nya stadium kommer påverka dem negativt då stämningen och atmosfären inte kommer vara likadan som på Upton Park. Gefle klarade av sin omställning från gamla Strömvallen till nya Gavlevallen galant med en pånyttfödd Johan Oremo som stod får målskörden. Man har nu etablerat sig till ett stabilt lag i svenska högstadivisionen, frågan är bara när man tar nästa steg? Pelle Olsson gav laget en bra grund, frågan är om Roger Sandberg kan ta upp dem ytterligare en nivå. Kalla dem Gefle, Gävle, Gavle eller Dioh Williams nya lag om du vill – jag följer dem i alla fall med stort intresse.

S

Ska Malmö gå mot en storhetstid?

Skånes stolthet hade ett tufft fjolår och lyckades till sist placera sig på en inte allt för smickrande femteplats. Rosenberg och company stod ändå för en intressant säsong med spel i Champions League där de fick möta stora lag. Otroligt kul att se hela Swedbank fylld med mycket folk alla matcher och fotbollsintresset blomstrar. Malmö håller uppe Sveriges fana och gör det bra. För dem handlar det om att återupphålla ett vinnarlag och Malmö har egentligen allt som behövs för att uppnå det. Intresset för fotboll i Skåne, stora resurser samt bra kontakter i fotbollsvärlden. Malmö satsar mot en storhetstid likt Rosenborg hade många år i Norge. Det kvarstår att se hur långt dem når detta år.

Fotboll, Champions League, Kval, Malmö FF - Celtic
Malmö slog ännu en gång ut Celtic för att nå gruppspelet i Champions League. Foto: Shutterstock

 

Östersund – briljant spelidé med usel ekonomi

Personligen tycker jag det är otroligt kul att lag från norra Sverige tar större plats inom fotbollen. Det är enklare i denna sport med pengar än exempelvis inom bandyn där flera lag har det kämpigt med ekonomin och behöver lägga pengar på att resa till Haparanda för att spela match. Sundsvall och Gefle har alltid spelat bra fotboll och på damsidan har vi ännu fler exempel på bra lag från Norrland. Det senaste tillskottet är Östersund och jag själv är, precis som många andra, väldigt spänd på att få se mer av dem. Graham Potters lag dominerade totalt mot Hammarby och de för in en helt ny spelstil i Sverige. Östersund har haft det jobbigt ekonomiskt sett i flera år och det är bara att hålla tummarna för att man kan få in lite mer pengar under året i allsvenskan. Att klara sig kvar kan komma att bli helt avgörande för klubbens framtid.

Stockholmslagen och Sveriges bästa matcher

Det går inte att komma ifrån fotbollsintresset i huvudstaden heller. Derbymatcherna drar enormt mycket publik och kreativa tifon skapas till varje nytt möte vilket gör det hela till en folkfest. Alla lagen hade riktigt starka år runt millenniumskiftet men har på senare år dalat. Spännande talanger som Söderqvist, Hallberg, Strandberg och Johnson blandas med profiler som Kennedy, Raniegie, Ishizaki och Nils-Eric Johansson. Kampen mellan AIK, Hammarby och Djurgården är väldigt stor och alltid spännande att följa. Svergies bästa ligamatcher spelas just nu i Stockholm och det känns som en trend som är näst intill omöjlig att ens utmana.