Hamréns största(?) misslyckande – generationsväxlingen

Författare:
Uppdaterad: 13 oktober, 2015

Chansen till en sommar i Frankrike lever kvar men därefter ser det inte lika roligt ut. Erik Hamréns ersättare får ett tungt jobb, där hela det rutinerade gardet lyfts ut samtidigt.

Ännu ett landslagsuppehåll är till ända och vi kan snart vända tillbaka blickarna till klubblagsfotbollen. Via segrar mot Liechtenstein och Moldavien säkrade Sverige en playoff-plats och drömmen om ett EM-slutspel lever än. Oavsett om Sverige åker ut i sitt playoff eller om de tar sig till sommarens EM kan vi förvänta oss en ordentlig spelarruljans hos landslaget.

Vid ett EM-slutspel är det inte otänkbart att Erik Hamrén byter ut delar av av den ålderstigna spelartruppen i vinter, medan ett helt gäng tackar för sig efter sommaren. Skulle Sverige däremot åka ut i sitt playoff är det troligt att den svenska landslagstruppen ser helt annorlunda ut om bara några månader.

EM-kvalet har varit den första riktigt stora, resultatmässiga, motgången under Erik Hamréns år vid rodret. Efter snacket om medaljer ser givetvis inte EM-gruppspelet 2012 och ett missat VM-slutspel särskilt bra ut, men med tanke på motståndet kunde vi knappast förväntat oss särskilt mycket mer. Istället är det på en rad andra punkter som vår gode förbundskapten misslyckats under åren. Har det inte varit förändringar kring spelsystem så har det varit spelare som på ytterst oklara grunder petats från landslaget, eller fått chansen i startelvan. Och så var det där med generationsväxlingen då.

Erik Hamrén
Erik Hamréns ovilja att föra in yngre spelare kan komma att ställa till det för hans ersättare. (Foto: Dmitrij Niejmyrok/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons.)

Mer än 350 landskamper

I mötet mot Liechtenstein hade Sverige en startelva vars medelålder låg på över 30 år. Vi ståtar med ett av Europas äldsta landslag. Det hade visserligen varit något så när försvarbart om vi hade en gyllene generation som är på väg mot slutet av sina karriärer och inga ungdomar av någon högre kvalité. Men så är alltså inte fallet. Istället är det snarare tvärtom.

På slutet har Erik Hamrén börjat fasa in några av U21-hjältarna i A-landslaget och på den nyligen avslutade samlingen fanns fem av guldhjältarna med. Saken är dock att det är på tok för sent. Dessa spelarna har minimalt med rutin från A-landslagssammanhang men när hela det rutinerade gardet försvinner ska de bära nationen på sina axlar. Även om vi gärna vill tro att det blir betydligt bättre så har historien lärt oss att klivet till den högsta nivån är fruktansvärt svårt.

Sommaren (eller ännu värre, redan efter ett misslyckat playoff) innebär med stor sannolikhet ett avsked, i landslagsdressen, från Andreas Isaksson, Kim Källström och Zlatan Ibrahimovic. Vi pratar inte bara om de enda kvarvarande spelarna från de gyllene åren i mitten av 2000-talet. Vi snackar även om tre startspelare och en bra bit över 350 landskamper som försvinner. Det är inte någonting som man ersätter hur lätt som helst.

Zlatan Ibrahimovic Sverige
Förlänger ”Ibra” landslagskarriären efter ett eventuellt EM-slutspel? (Foto: Simo82/Wikipedia. Licens: Creative Commons).

Granqvist och Ekdal kvar

Det skulle vara nog så svårt att ersätta ovannämnda trio. Saken är dock den att i princip samtliga rutinerade spelare löper en stor chans att hamna utanför startelvan eller petas ur truppen, när en ny förbundskapten tar vid. Mikael Lustig, Martin Olsson, Sebastian Larsson, Pontus Wernbloom, Ola Toivonen och Marcus Berg har alla gjort åtminstone 30 landskamper. Men är det verkligen dessa spelare vi ska bygga ett ”nytt” landslag runt? Nej, det känns inte särskilt troligt – även om någon eller några säkerligen fortsatt kan finnas kvar i startelvan.

De enda givna startspelarna som med stor sannolikhet finns kvar i elvan, när vi tar sikte mot VM 2018, är Andreas Granqvist och Albin Ekdal. Hur rutinerad den sistnämnde, i dag 26-årige mittfältaren, är? Han har gjort 20 landskamper. Det är inte ens hälften så många som jämngamle Simon Kjaer gjort för Danmark.

Andreas Granqvist Sverige
Andreas Granqvist är med stor sannolikhet den enda veteranen som kan vara säker på en plats, även i fortsättningen. (Foto: Dmitrij Niejmyrok/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons).

Skulle Erik Hamrén sakta men säkert fasat in det yngre gardet i landslaget, så skulle hans ersättare haft en fin stomme att stå på. Nu har han istället valt att skita i det fullständigt, och lämna ett helt orutinerat gäng till sin ersättare. Om ett år kan vi alltså stå med ett landslag byggt kring killar som Oscar Lewicki, John Guidetti och Abdul Khalili. Spelare som gjorde sin tävlingsdebut för landslaget under den här hösten.

Befolkningen gnäller jämnt och ständigt på Hamréns spelsystem, laguttagningar och truppetningar. Frågan är dock inte om hans största misstag som förbundskapten är den missade generationsväxlingen.

FAKTA: STARTELVAN MOT LIECHTENSTEIN VS TÄNKBART STARTELVA I VM-KVALET

Andreas Isaksson (34 år/125 landskamper)
—————————————————-
Mikael Lustig (28 år/46 landskamper)
Mikael Antonsson (34 år/27 landskamper)
Andreas Granqvist (30 år/46 landskamper)
Martin Olsson (27 år/31 landskamper)
—————————————————–
Jimmy Durmaz (26 år/27 landskamper)
Albin Ekdal (26 år/20 landskamper)
Kim Källström (33 år/123 landskamper)
Erkan Zengin (30 år/18 landskamper)
—————————————————–
Marcus Berg (29 år/33 landskamper)
Zlatan Ibrahimovic (34 år/109 landskamper)

 

Kristoffer Nordfeldt (26 år/5 landskamper)
——————————————————-
Anton Tinnerholm (24 år/4 landskamper)
Filip Helander (22 år/0 landskamper)
Andreas Granqvist (30 år/46 landskamper)
Ludwig Augustinsson (21 år/2 landskamper)
——————————————————–
Jimmy Durmaz (26 år/27 landskamper)
Albin Ekdal (26 år/20 landskamper)
Oscar Hiljemark (23 år/6 landskamper)
Emil Forsberg (23 år/11 landskamper)
———————————————————
Marcus Berg (29 år/33 landskamper)
John Guidetti (23 år/4 landskamper)