Har England en gyllene generation på gång?

Författare:
Uppdaterad: 29 mars, 2015

England har inte vunnit VM sedan 60-talet och i nuläget ser det ut som att de får vänta ett tag till. Men det börjar formas en generation där det finns mer talang än på länge.

U21-EM väntar i sommar, och nu börjar den sedvanliga spekulationen om vilka spelare som kommer ”droppa ner” från a-laget och spela i mästerskapet. Det surras en hel del om vilket otroligt lag Spaniens U21 har på pappret, om alla yngre stjärnor väljer att representera ungdomslandslaget vill säga. Även i Englands fall har det diskuterats huruvida spelare som Harry Kane kommer att finnas med i sommarens mästerskap. För om England tar med sig starkast möjliga trupp till Tjeckien kommer den truppen vara packad med potential.

Talangen finns
Det är tydligt att när man börjar skissa på en hypotetisk engelsk u21-uppställning, så finns det en otrolig mängd talang.

Butland – Chambers, Jones, Stones, Shaw – Sterling, Barkley, Wilshere, Oxlade-Chamberlain – Kane, Berahino.

På pappret är det där ett U21-lag som nästan hade kunnat mäta sig med Spaniens. Det var längesedan England hade så här många spännande råämnen och utöver dessa finns exempelvis Eric Dier, James Ward-Prowse och Patrick Bamford.

Ständig hybris?
Det finns en slags uppfattning om att engelsmännen har en ständig hybris när det kommer till Three Lions, och att varje gång de vankas mästerskap så är de övertygade om guld. Jag tror inte att den bilden stämmer längre. Det finns snarare en uppgivenhet och en realism hos engelsmännen (om man ska vara extremt svepande). Det verkar ha gått upp för dem att de inte är världsledande inom fotbollen, varken inom klubblagsfotboll eller landslagsfotboll. England har mer och mer blivit landslaget som de egna supportrarna driver med.

Samtidigt har det länge funnits en tradition att unga brittiska spelare extremt fort haussas upp till något som är svårt att leva upp till. Ross Barkley skulle bli den nya Wayne Rooney, Jack Wilshere den nya Gascoine och den besinningslösa hypen som finns runt Harry Kane i dag riskerar att bli ohälsosam för huvudpersonen själv.

Har talangen för att gå långt
Så det finns fog för att ifrågasätta att engelsmännen ska lyckas få fram en stark generation. Engelska spelare tenderar att vara övervärderade, både i pengar och i förmåga. Men dagens (potentiella) U21-lag har så extremt mycket spetskompetens att det vore ett enormt underbetyg för ledningen, och spelarna själva naturligtvis, om de inte går långt i sommarens EM. I princip hela det ovan nämnda laget är etablerade spelare i bättre Premier League-klubbar.

Talangutveckling är en svår sak att sätta betyg på. På så vis att det ofta är svårt att peka på en eller flera faktorer som är bakomliggande orsaker till en lyckad satsning. Vad var det som gjorde att just den spelaren lyckades? Eller det där laget? Om den här generationen skulle lyckas bli så bra som den har potential att bli, så är det kvittot på ett arbete som gjorts över tid, och som startade för runt 10 år sedan.

Oavsett så verkar England vara på rätt väg. De har onekligen en hel del att ta igen gentemot Spanien och Tyskland när det gäller talangutveckling, men den nuvarande generationen har åtminstone på pappret ingredienserna för att bli riktigt bra. Nu ska ”bara” talangen omsättas i resultat på planen.

Inläggsfoto: Matt Churchill/Wikipedia. Licens: Creative Commons