Hareides sorti är en win-win-situation

Författare:
Uppdaterad: 3 december, 2015

Två Champions League-gruppspel och ett SM-guld blev facit för Åge Hareide. Norrmannen lämnar nu Malmö FF – vilket bör ses som positivt för bägge parter.

När Morten Olsen aviserade sitt avsked, efter playoff-förlusten mot Sverige, började ryktena om att Åge Hareide ska lämna Malmö FF blossa upp. Under onsdagen blev det så officiellt. Efter mötet med Real Madrid lämnar norrmannen Malmö FF och låter någon annan ta sig an uppdraget att ta tillbaka SM-guldet till Skåne. Det är en tvåårig sejour som för alltid kommer finnas på näthinnan för svenska fotbollsfans i allmänhet och för Malmö FF-supportrar i synnerhet.

Trots det kan man inte säga annat än att Åge Hareide lämnat in sin avskedsansökan i precis rättan tid. Faktum är att det är ett besked som bör gynna bägge parter.

Uppnått vad han ville

När Åge Hareide lämnade det lugna pensionärslivet i Norge för att ta över de svenska mästarna var det med ett mål – att få delta i Champions League. Trots en lång och framgångsrik tränarkarriär hade norrmannen aldrig fått träna ett lag som tävlade på den allra högsta nivån. Efter seger mot Red Bull Salzburg stod det klart att han lyckats med sitt mål, han skulle få träna ett lag som deltog i Champions Leagues gruppspel. Sedan dess har norrmannen hunnit att vinna ett SM-guld och återigen kvalificera sig för gruppspelet till den finaste av europeiska klubblagsturneringar.

Red Bull Salzburg Malmö FF
Under Hareides ledning besegrade Malmö FF Red Bull Salzburg, två gånger om. Foto: Werner100359/Wikimedia Commons (Creative Commons).

Den allsvenska säsongen blev dock ett monumentalt fiasko, vilket innebär att Malmö FF inte spelar i Europa kommande säsong. Åtminstone i Champions League.

När han åtog sig tränaruppdraget var det med en förhoppning om att få coacha ett lag i Champions League. Han lyckades. Det han återupptog tränarkarriären för är nu avklarat. Han har inget mer att bevisa.

”Det skulle krävas tre år”

Visst, Hareide skulle säkerligen vilja delta i finrummet flera gånger men hur stor skulle hans motivation egentligen vara nästa säsong? Han kom inte till Malmö för att han var intresserad av att vinna ett SM-guld. Det hade han redan gjort. Han kom för att delta i Champions League. Det skulle dröja minst två år innan han skulle få den möjligheten igen. Eller som han självt uttryckte det på presskonferensen, enligt Sportbladet.

– Jag såg framför mig att det skulle krävas tre år för att vara där Malmö var i fjol när jag tog över. Ett bra lag och en bra trupp som varit tillsammans en period.

Åge Hareide
Åge Hareide ville coacha ett Champions League-lag – och det fick han göra. Foto: Kjetil Ree/Wikipedia (Creative Commons).

Istället för att låta en 62-åring som redan har uträttat allt han kan försöka återupprepa det, är det bättre att Malmö FF söker sig om. Efter en ung, hungrig och spännande tränare. Någon som verkligen vill vinna Allsvenskan. Någon som inte ser det som en belastning att Malmö FF INTE spelar i Champions League nästa år. Någon som vill överträffa Åge Hareides framgångar.

En legendar hos Malmö FF

För att kunna ta hem Allsvenskan krävs det ett 100-procentigt fokus. Tyvärr för Malmö FF skulle inte Åge Hareide ha det till nästa säsong. Oavsett om det smärtar att säga hej då till något som man håller kärt var beslutet det bästa för bägge parter. Malmö FF får in någon som inte vill något annat än att vinna Allsvenskan. Åge Hareide, i sin tur, får chansen att ta sig an en ny utmaning (Danmark?) och slipper befläcka sitt rykte.

Efter två Champions League-gruppspel och ett SM-guld är Åge Hareide en legendar hos Malmö FF. En av de största tränarna i klubbens historia, trots att han bara var där i två år. Fiaskot i årets allsvenska kommer bara vara en parentes i historieböckerna, och genom att avgå nu slipper han något liknande nästa år. För med ett MFF som inte deltar i Europa (eller åtminstone Champions League) vore det ett dunderfiasko om de inte vinner SM-guld – i det läget behöver tränaren ha motivationen.

Åge Hareide och Malmö FF var ett kort och intensivt, men likväl kärleksfullt förhållande. Parterna avslutade det som vänner och nu är det dags för någon annan att ta över norrmannens fallna mantel, att försöka återupprepa hans bedrift. 62-åringen själv? Han kan blicka tillbaka på sina bedrifter, njuta av vad han åstadkommit och konstatera att han klev av i rättan tid.