Harry Redknapp lämnar alltid med sur eftersmak

Författare:
Uppdaterad: 8 februari, 2015

Likt en cirkus drar han förbi, Harry Redknapp. En kortare tids medvind och framtidstro för klubbens supportrar, för att sedan dra vidare till nästa klubb som han kan sätta tänderna i. För Harry Redknapp gör alltid avtryck i de klubbarna han arbetar i, men han lämnar så gott som alltid med en sur eftersmak.

Det var inte samme ’Arry vi såg den där sista dagen på transferfönstret. Han sågs inte sticka ut ansiktet från sin Range Rover utanför träningsanläggningen, hans QPR kopplades knappt ihop med högavlönade, mätta ex-stjärnor som Redknapps klubbar har en tendens att göra. Det var förvånansvärt tyst från QPR-lägret och det förvånade nog alla, för ekvationen nedflyttningsplats+Harry Redknapp+en generös ägare+deadline day borde ha resulterat i åtminstone en omotiverad Emmanuel Adebayor i den randiga tröjan.

Harry’s way, or the highway
Det kom därför inte som någon större överraskning när Harry själv meddelade att hans tid i QPR var över, dagen efter att transferfönstret stängde. En knäoperation var den officiella anledningen till det kontraktsbrytningen, men man behöver inte vara överdrivet konspiratoriskt lagd för att misstänka att det kan ligga andra anledningar bakom det hela. Hade han verkligen gett sig fan på det hade det säkert varit möjligt att sitta kvar som manager, men han verkar själv ha insett det här QPR-lagets enorma begränsningar. Och när det inte passar Harry Redknapp, ja då lämnar Harry Redknapp.

Lämnar alltid i turbulens
För på något sätt lämnar nästan alltid Harry Redknapp sina klubbar under någon form av turbulens. I West Ham fick han sparken efter några klumpiga uttalanden i ett lokalt fanzine. I Southampton bråkade han med ordföranden om tillskott till tränarstaben. Portsmouth lämnade han på ruinens brant med skulder upp över öronen. Tottenham gjorde han ett fantastiskt jobb med, innan han fick för sig att det var hans öde att bli manager för det engelska landslaget. Och nu lämnar han alltså QPR, dagen efter att transferfönstret stänger, näst sist i ligan, med en obalanserad trupp och med få framtidsförhoppningar.

Begränsningar
I slutändan är det bestående intrycket av hans tid som manager att han alltid sätter sig själv i första hand. Föreningen som varit god nog att anställa honom kommer i andra, om inte tredje hand. Hans sejour i Spurs avslutades hastig och oväntat, men ordförande Daniel Levy upplevde med stor sannolikhet att en manager som Redknapp har ett tydligt prestationstak. Och även om han ledde Spurs till Champions League så sammanföll den framgången med Luka Modric, Gareth Bale och Rafael van der Vaart. Ingen slump direkt. Han är ingen framstående taktiker eller fotbollsidealist. Han kan svetsa samman en grupp som är inhandlad för stora pengar, oavsett om klubben har råd eller inte.

QPR blev nästa offer
Queens Park Rangers blev senaste klubben som Cirkus Redknapp körde över med knäoperationen som ursäkt. Visst ska han opereras, och vi kan bara hoppas att operationen blir lyckad. Men symboliken i att han lämnar i sin avskedsansökan dagen efter ett misslyckat transferfönster går inte att ta miste på, åtminstone inte när det gäller Harry Redknapp. Varför inte lämna en månad tidigare så att hans efterträdare hade fått tid på sig att sätta sin prägel på laget? För hade han hittat spelare som föll honom i smaken är jag övertygad om att han hade fortsatt. Nu sitter QPR i skiten för att deras manager bestämde sig för att lämna skepp när vindarna blåser emot.

Inläggsfoto: James Boyes/Wikipedia. Licens: Creative Commons