Hjälper fotbollen mer än den stjälper?

Författare:
Uppdaterad: 22 september, 2015

Det finns saker som är viktigare än fotboll. Mycket viktigare. Det vet ju framförallt dem som tycker det är helt meningslöst att springa runt och sparka på en boll. Även dem som tycker det är helt oförståeligt att fotbollsproffsen tjänar dem enorma summor pengar som de faktiskt gör.

Det som händer i Syrien är en av sakerna som är viktigare. Jag ska ärligt säga att jag inte har en jättestor koll på allt som sker där, så jag ska inte ge mig ut på djupt vatten inom det ämnet. Vad jag däremot har koll på är hur fotbollen hjälper till. I Ungern blev en video snabbt viral då en journalist fällde krokben för flyktingar. Efteråt har det rapporterats om en av männen som vart fälld blev erbjuden ett jobb i som hjälptränare i det spanska fotbollslaget Getafe. Mannens son, Zaid, vart erbjuden en plats i Real Madrids ungdomslag och fick även träffa sin stora idol Christiano Ronaldo.

Klubben Porto uppmanade alla lag i Champions League att skänka 1€ per åskådare i första omgången till de utsatta människorna på flykt. Klubbpresidenten Jorge Nuno Pinto da Costa sa att fotbollen har ett ansvar för social trygghet och solidaritet och om vi kan bidra så borde vi absolut göra det. Alla klubbarna tyckte att det var ett bra förslag, bara Malmö FF själva skänkte ungefär 200 000 kronor. Bayern München donerade en miljon euro själva och erbjöd flyktingar träningsmöjligheter med klubben samt måltider för alla inblandade. Roma i sin tur skänkte €500 000 samt sålde kända spelares tröjor där pengarna oavkortat gick till välgörenhet.

AZafNdt_P4lIGuoIphVVcmgNuYqRnOn6Fwb-HGu0h9s
Francesco Totti och hans Roma skänkte stora summor till flyktingarna. Foto: Wikipedia

Fotbollen är inte problemfri, snarare långt ifrån. Rasismen på läktarna finns fortfarande i bland annat i Ryssland och Spanien. Korruption inom FIFA är ett hett ämne. Huliganism finns också det tyvärr och man ska absolut inte blunda för detta. Däremot kan man inte heller bortse från de bra sakerna som fotbollen bär med sig. Många spelare från Afrika skickar hem pengar till sina familjer så de ska klara sig. Många barn spelar i finansierade fotbollsakademier som ger dem pengar till enklare mat samt kläder. Amerikanen Clint Dempsey har berättat att fotbollen var en väg ut ur ett brokigt, fattigt liv i Texas där han begravde sin syster med löftet om att han skulle bli proffs. När Nordkorea spelade VM 2010 var det första gången landet sände ett sportevenemang live. I ett instängt samhälle var det ett sällsynt tillfälle att få se en annan del av världen. Det är just dessa dörrar som öppnas för folk som jag själv tycker är fascinerande.

Det finns en gemensamhet inom sport som är svår att jämföra med någonting annat. I somras var jag på plats i Prag och såg vårt U21-landslag vinna finalen och ta hem ett EM-guld. Det var en otrolig känsla av samhörighet att samla svenskar i en park i Prag, där man sjöng ramsor och laddade inför matchen tillsammans.

Jag själv påverkas mycket av fotbollen. Man har åsikter om hur det ska spelas, vilka spelare som är bäst för laget osv. Känslor styr fotbollen mycket. Många förespråkar att känslor inte ska påverka ens beslut så ofta. Man ska istället tänka logiskt. Men hur tråkigt är inte det? Och framförallt – får man inte ut mer av livet genom att ibland följa hjärtat istället för hjärnan?

I detta nu dödar ISIS-krigare familjer nere i Syrien. Folk velar om att ta ställning. Borde man ta emot flyktingar? Vad vinner vi egentligen på det? Svenskar vs utlänningar. Europa vs syriska flyktingar. Trots detta så sprider sig medmänskligheten bland majoriteten runt oss. Folk som inser att vi människor är på samma nivå. Bilden av den lilla pojken som låg död i vattnet spred sig snabbt och fick oss att reagera känslomässigt. Det stärker och ger sammanhållning i en fråga där känslor styr.

Min poäng? Gemenskapen hjälper oss övervinna saker. Det är en vital del i sporten men nu behövs den framförallt utanför planen. Det finns saker som är mycket viktigare än fotboll. Men det betyder inte att fotbollen inte kan hjälpa till med det.