Höeness är inte djävulen

Författare:
Uppdaterad: 14 mars, 2014

Uli Höeness, president för Bayern München och tidigare VM, EM och Champions League-vinnare (Europa cupen) som spelare, har fällts för skatteflykt. Mannen som, skämtsamt, jämfört sig själv med helgonet Moder Teresa målas nu upp som en girig djävul i tyska medier. Är sanningen svart eller vit?

Varken eller såklart. I en tysk tidning beskrivs han som ”Gudfadern av alla fotbollschefer i Tyskland. Alltings mått. Och vad många inte vet är att han kan vara trevlig”. Uli Höeness är plump, arrogant och framstår ofta som ett praktsvin. Samtidigt är han en briljant affärsman som beskrivs av vänner och tidigare anställda som en person med ett enormt hjärta. Man skulle kunna säga att han är lite som en tysk Bert Karlsson, om än med ett förmodat ädlare hjärta, i den meningen att han är välrespekterad för sin affärsskicklighet men inte omtyckt i alla läger. En av hans meningsmotståndare, före detta Werder Bremen-bossen Willi Lemke, gratulerade Höeness på hans 60-årsdag med en svidande skottsalva:

– Jag välkomnar mannen, med vilken jag haft ett uselt förhållande, till stofilernas klubb. Jag ogillar verkligen Uli Höeness. Jag vill inte vara som honom.

Men inte ens Lemke kan förneka Höeness affärsskicklighet:

– Jag har inget annat än respekt för Uli Höeness livsverk.

Skadeglädjen är stor

Något som står bortom allt tvivel är att få människor i Tyskland har splittrat opinionen mer än Uli Höeness de senaste 40 åren. Höeness har högljutt, och ofta, slagit sig för bröstet och basunerat ut att FC Bayern minsann inte behöver låna pengar av staten eller några oligarker som täcker upp skulder. Han har kritiserat Sepp Blatter och sagt att om han skött FC Bayerns ekonomi på samma vis som FIFA sköter sin så hade föreningen varit bankrutt. Skadeglädjen är därför nu stor hos meningsmotståndarna som menar att den gode Höeness är skenhelig och har kastat sten i glashus.

Vi bör dock försöka nyansera bilden av Uli Höeness.

Ni har kanske läst om att Borussia Dortmund var på väg att gå i konkurs i början på 2000-talet. I ett desperat försök att konkurrera med FC Bayern köpte de spelare för dyra pengar, det tog FC Bayern nästan tio år att slå deras transferrekord, och höll på att implodera när luftslottet sprängdes. Vem som räddade den största ligakonkurrenten från att gå i konkurs genom ett räntefritt lån? Uli Höeness.

St. Pauli, Hamburg-kultklubben som är vida kända för att ha en supporterskara som är så långt till vänster att vissa till och med klassas som anarkister, är en annan av föreningarna som har Uli Höeness att tacka för sin överlevnad. Detta trots att de rent politiskt står väldigt långt ifrån den konservative Höeness som är uttalad tysk kristdemokrat.

– Jag är lite av en traditionalist och tycker om traditionella klubbar som St. Pauli vilka jag alltid haft en svag punkt för. I livet kan man inte bara ta utan man måste också ge, motiverade Höeness varför han hjälpt en klubb vars supportrar tidigare häcklat, hällt öl och slängt mynt på honom.

När FC Bayern spelade en vänskapsmatch mot St. Pauli för att dra in pengar till den senare nämnda klubben skanderade 20.000 St. Pauli-supportrar på läktarna ’Uli, uli’ och banderoller hängdes upp på vilka det stod ’Tack Uli Höeness’. Övriga klubbar som har fått ekonomisk hjälp av FC Bayern under åren som Höeness rattat skeppet är Hertha Berlin, Dynamo Dresden, Hansa Rostock och till och med lokalrivalen 1860 München.

Räddade spelare från fattigdom och alkoholism

Men det är inte bara klubbar som har Uli Höeness att tacka. Flera är de som vittnat om människan Uli Höeness storhet. Jupp Heynckes som tog trippeln med FC Bayern 2013 var en period tränare för klubben även under sent 1980-tal. Heynckes, då som nu en skicklig tränare, befann sig i en debattstudio tillsammans med Uli Höeness, tidigare stortränaren och sedermera tv-experten Udo Lattek samt Kölns sluge och kvicktänkte tränare Christoph Daum (som senare hamnade i blåsväder för kokain och prostitutions-skandaler).

Daum kritiserade Bayern i allmänhet och Heynckes i synnerhet längs med fotknölarna, men då Höeness märkte att hans kollega Heynckes, som är en tystlåten man, saknade svar på tal så gick han själv istället till attack verbalt mot Daum. Inte för att försvara FC Bayern som klubb, utan för att en av hans kollegor just i det ögonblicket behövde honom. Han riktade, likt José Mourinho ofta gör i dag, om all kritik mot sig själv och mottog studiopublikens nidramsor. Likt en stolt familjefar skyddade han sin familjemedlem, en del av FC Bayern-familjen, och fick samtidigt smeknamnet ”krigsdepartementet” för att han var ansiktet utåt, och ofta rösten, för FC Bayern när de fick eller gav kritik i medierna.

Den strulige Franck Ribéry led för ett par år sedan genom ett skadehelvete och då ryckte Höeness in som moraliskt stöd vilket fick Ribéry att säga: ”Uli Höeness har ett riktigt stort hjärta”. Hjälpen som Ribéry fick var dock långt, långt ifrån det mest humanitära Höeness gjort under sin livstid för tidigare kollegor och anställda.

Skotten Alan McInally skadade sig så illa att han blev invalid – dessutom saknade han en försäkring. Med karriären över och utan försäkring är det osäkert hur hans framtid skulle sett ut om inte Höeness erbjudit honom ett avgångsvederlag, en ren gåva då klubben inte var skyldiga McInally något. Det är inte ett isolerat fall.

1987 var danske anfallaren Lars Lunde med om en bilolycka. Lunde var inte längre en FC Bayern-spelare men när Uli Höeness fick höra om olyckan åkte han genast till sjukhuset i Schweiz för att vaka över honom. När det stod klart att Lunde aldrig igen skulle spela toppfotboll Höeness nöjde sig inte med att hjälpa honom ekonomiskt, nej, i mer än en månad så hjälpte han Lunde med vardagssysslor i hans hem och senare fick Mehmet Scholl likadan hjälp, men då rörde det sig om psykologiska problem och inte fysiska.

Hjälpte Gerd Müller

2009 fanns det fler än tio gamla spelare som inte klarade sig ekonomiskt. Spelarna fick då ekonomiskt stöd av FC Bayern men Höeness vägrar att tala om vilka de spelarna är:

– Det är vår skyldighet att ta hand om människor som jobbar för oss eller har jobbat för oss.

Kanske det största namnet av de alla som fått hjälp av Höeness är Gerd Müller, en av tidernas största anfallare som nyligen fick sitt målrekord om 85 mål under ett kalenderår slaget av Lionel Messi. Müller led av alkoholism när Höeness på omvägar fick höra talas om sina tidigare lagkamrats öde. Efter att ha sett till att ’der bomber’ fick rehabilitering erbjöd han honom ett jobb för att ge honom en fast punkt i vardagen igen, trots att många varnade honom för att Müller skulle kunna få ett återfall. Müller är än i dag utan alkoholproblem och är kvar i klubben som ungdomstränare sedan 1990. Müller tvekar inte heller över vem han har att tacka.

– Uli räddade mitt liv. Jag skulle inte klarat mig själv.