Höga förväntningar på S:t Mary’s

Författare:
Uppdaterad: 30 juni, 2017

Southampton har förespråkat kontinuitet och långsiktighet. De har i varje nytt drag refererat till klubbens långsiktiga mål. Klubben med en av Englands bästa akademier. Föreningen som, sedan degraderingen till League One 2010, haft en ett långsiktigt tänk men som tvingats till försäljningar av nyckelspelare och tränare har nu sparkat en tränare efter endast en säsong. Med detta väcks många frågor. Varför blev det som det blev och vad händer nu?  

Claude Puel som tog över inför den gångna säsongen ledde laget till en åttondeplats i ligan, enbart klubbar som är av betydligt större kalibrer slutade framför. En åttondeplats är visserligen ett steg bakåt i jämförelse med tidigare säsongs sjätteplats men addera där att Saints enbart var en Zlatan-frispark från en ligacuptitel. Trots ett på pappret mycket fint facit fick fransmannen lämna S:t Marys stadium efter endast en säsong. En säsong som många Southampton-anhängare ser som en grå parantes i klubbens strävan mot toppen.

När Mauricio Pochettino tog över klubben 2013 så införde han en fartfylld och omställningsinriktad fotboll i hamnstaden i Södra England. Ronald Koeman byggde vidare på Pochettinos grund och tog laget till ytterligare en nivå innan han till fansens förtret blev såld till Everton. Såväl Koeman och Pochettino har varit starka personligheter, spelat en rolig fotboll, och blev således uppskattade av fansen. Samma fans som aldrig sjöng deras franske efterträdares namn.

Claude Puels fotboll har varit något annat. Han ville att laget skulle ha en stabil grund och spela en fotboll som bygger på bollinnehav. Han började längst bak och täppte till defensiven, införde den konservativa formationen 4-4-2 och fick det att fungera. Det började också ljust för Saints som tog de poäng de skulle i sina inledande matcher samtidigt som de höll tätt bakåt.

Någonstans på vägen skar det dock sig. Puel roterade friskt i laget, flertalet talanger fick speltid, såväl Jack Stephens och Sam McQueen har tagit stora steg under Puel precis som nyförvärvet Nathan Redmond. Denna rotration ledde dock till en frustration bland de mer etablerade spelarna och nådde kulmen när laget tvingades till en försäljning av kaptenen och europamästaren Jose Fonté. Även den serbiske kreatören Dusan Tadic har riktat kritik mot Puel den gångna säsongen över att han så ofta blivit utbytt eller åsidosatt och Shane Long har befunnit sig frysboxen. När Charlie Austin och januariimporten Manolo Gabbiadini gick sönder och målen och chanserna uteblev spelade det inte längre någon roll att det fanns en defensiv grund och ett bollinnehav att luta sig på. Puel fick det mindre smickrande smeknamnet Clueless Claude och blev en symbol för tråkig fotboll. Kvar stod en lågmäld Claude Puel övertygad om att hans system var rätt för att bygga Southampton på lång sikt, men med en omgivning som krävde något annat än det han hade att erbjuda. När laget enbart gjorde mål i en av säsongens avslutande sex matcher hade Puel tillslut inte bara förlorat omklädningsrummets och fansens förtroende utan även  ledningens.

Claude Puel fick lämna Southampton efter enbart en säsong

Foto: Pymouss44/Wikimedia (CreativeCommons)

Framtiden då?

Det pratades om den förre Dortmund tränaren Thomas Tuchel men valet föll tillslut, precis som 2013, på en Argentinare och 45-årige Mauricio Pellegrino. Pellegrino som tog över nykomlingen Alaves så sent som inför förra säsongen. Under sin ett år långa sejour i Spanien fick han en trupp bestående av 18 nya spelare att dra åt samma håll och nå en niondeplats i La Liga och en cupfinal samtidigt som han lyckades bygga en fin relation till fansen.  Dessutom visade han prov på en flexibilitet som Claude Puel saknat, Alaves pendlade mellan ett 4-4-2 och ett 4-3-3 system och flertalet spelare blev mångsidiga i sina roller. Argentinaren är en tänkare som hela tiden strävar efter att lära sig. Så väl tidigare lagkamrater och tränare vittnar om en person som ständigt ifrågasätter beslut och diskuterar matchsituationer i strävan om att förstå spelet. Redan som spelare var han en analytiker. Hans tidigare tränare Louis Van Gaal sa under tiden i Barcelona att Pellegrino skulle komma att bli en bra tränare, men refererade kanske snarare till hans brister som spelare. I Mauricio Pellegrino får Saints en strateg som har analyserat varje liten detalj som dessutom har en enorm vinnarskalle och visat sig vara en mästare på gruppdynamik. Låter inte Argentinaren som klippt och skuren för jobbet med tanke på var klubben befinner sig?

Kravbilden i Southampton är klar uppdraget är det största i Pellegrinos tränarkarriär, även fast han har tidigare erfarenhet av Premier League(som assisterande till Rafael Benitez i Liverpool). Han förväntas leverera från första början och vända den negativa energi som finns efter Claude Puel. För att citera honom själv:

Losing is a drama; winning is only good because it means not losing”

Till en början måste han övertyga spelare som Virgil van Dijk, Dusan Tadic och Ryan Bertrand att stanna och få laget att dra åt samma håll. När Southampton sedan tar emot Swansea den 12 augusti krävs resultat från första början. Mycket talar för att Mauricio Pellegrino ska ta klubben till nya höjder och ytterligare Europaspel. Annars kan The Saints bli en av de flertal klubbar som sparkar tränare lite när det passar. En åttondeplats är inte bra nog på S:t Marys.

Är Mauricio Pellegrino rätt man för Dusan Tadic och Southampton?

Foto: Victor Guttiérez Navarro/Wikimedia(Creative Commons) & Cnunofficial/Wikimedia (Creative Commons) 

Källor:

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-4607492/Southampton-sack-Claude-Puel-Frenchman-gone.html

https://www.theguardian.com/football/blog/2017/jun/24/mauricio-pellegrino-complete-coach-southampton-manager

Omslagsfoto: David Ingham/Wikimedia (Creative commons) .