Hur Brolins VM-brons gjorde honom till pokerstjärna

Författare:
Uppdaterad: 28 september, 2015

Från en grön gräsplan till en grön duk. Från att riva upp känslor på planen till att använda ett uttryckslöst poker face.  För många är det väldigt långt mellan sporterna fotboll och poker. Varför väljer ändå så många fotbollsspelare att ge sig in i pokervärlden?

Tomas Brolin, hjälten från Fotbolls-VM i USA 1994 är ett svenskt exempel. Efter karriären har den omtyckta idrottsprofilen valt bort fotbollen, blivit restaurangägare samt medverkat i Mästarnas Mästare där han kom på en fjärdeplats. Men mest har han blivit uppmärksammad för sitt pokerspelande.  År 2007 slutade han på en 23:e plats på EPT-touren i Prag och kammade hem en vinstsumma på 100 000 SEK. Året efter kom han på 38:e plats på samma tour i Monaco, men eftersom att det var ett större startfält landade ändå vinsten på 350 000 SEK. En stor summa för många så klart, men det är ändå endast en bråkdel utav vad Brolin har tjänat på fotbollsplanen, så pengarna verkar inte vara någon vidare morot för den före detta fotbollsstjärnan. Själv hävdar han att det inte finns någon adrenalinklick som mäter sig med den man får runt bordet. Jag älskar spelet och anledningen till att jag började var nog det här med att känna tävlingsmomentet igen”.

Fotboll är ett lagspel. Gång på gång ser man exempel på lag som vinner matcher tack vare sitt lagspel, på samma sätt som kanske skickligare individualister sviker i lagsporten. I fotboll har du alltid en tränare som berättar hur du ska spela, på vilket sätt du ska pressa och om du ska spela antingen defensivt eller offensivt. Fansen och uppmärksamheten är överallt. De älskar spelarna som sliter tills de stupar för sitt eget lag. Inget av det som nu nämnts ovan stämmer in på pokerspelandet. Ändå växer antalet fotbollsspelare, både bland de aktiva och de som lagt skorna på hyllan, inom pokervärlden.

Nu i somras kunde man anmäla sig till en välgörenhetsturnering i Sao Paulo för att möta FC Barcelonas stjärna Neymar . Syftet med just denna turnering var att hjälpa de fattiga i just Sao Paulo där Neymar kommer ifrån. Andra exempel på fotbollsstjärnor som är stora namn inom pokervärlden är Ronaldo, John Arne Riise, Max Kruse och Andriy Shevchenko. Så åter igen ställer vi oss frågan – varför väljer så många fotbollsspelare att ta steget in i pokervälden?

ronaldo
Den gamle storstjärnan Ronaldo är en erkänd pokerräv. Foto: Shutterstock

I en intervju på nyteknik.se så berättar pokerspelarna Marcus, Petter och Emil om deras väg till både framgång och rikedom. De anser att spelet handlar lite om tur, men också så klart om skicklighet och hur du spelar korten.  ”Nätpoker och daytrading i aktier liknar varandra. Smart risktagande och stora volymer gör att man hela tiden pushar en liten edge.  Det kräver disciplin över de egna känslorna, förmåga att fatta beslut under press och att ha tilltro till sitt spel och sina beslut och inte ändra saker i systemet bara för att resultaten har uteblivit under perioder”  säger Markus Bränfeldt.

Parallellen man kan dra från citatet är att fotbollsspelarna ofta hamnar i liknande situationer under deras karriär, och kanske är det därför som man också både gillar och är bra på poker. Tomas Brolin berättar också att det är tack vare hans förmåga att fatta viktiga och snabba beslut i karriären som han blir en bättre pokerspelare ”Jag tror att man fått mycket av det från fotbollen och jag hetsar inte upp mig i onödan. Den kan vara det som avgör i större turneringar”.

Poker erbjuder också ett stort spel i spelet – nämligen mind games. På fotbollsplanen utsätts spelarna hela tiden för både fysiska påfrestningar, så som armbågar och tacklingar, som psykiska i form utav glåpord och buande fans. För att inte tala om tränarnas del i processen. Den inställningen som fotbollsspelare har, och sättet de hanterar dessa problem på planen, ger dem också en fördel vid ett pokerbord där stämningen ofta är spänd.

Även om det inte krävs samma uthållighet vid pokerbordet som på fotbollsplanen, så måste man komma ihåg att matcherna i poker kan komma att bli långa och att det därför ger en fördel i längden att vara bra tränad för att hålla koncentrationen uppe. Speciellt i slutet kan adrenalinet vara en intensiv påfrestning.

Med det sagt så är alla fotbollsspelare så klart inte bra pokerspelare. Många pokerproffs anser dessutom att många av stjärnorna bara glider in på ett bananskal till de stora turneringarna, där dem själva fått jobba hårt i flera år för att nå pokertoppen. Det finns även exempel på rivaler inom fotbollen som gör allt för att få knäppa sina gamla motståndare på näsan ännu en gång. Faktum kvarstår dock att tack vare de stora stjärnornas engagemang inom pokersporten gör att den både utvecklas och blir mindre kontroversiell. För många människor är poker, och alla spel som inkluderar risker på både vinst och förlust, någonting negativt.

Nästa generation pokerspelare kommer garanterat att gynnas utav att sporten normaliseras. Relationen mellan fotbollsspelare och poker är definitivt en annorlunda mix, men som det ser ut så kommer den ändå växa och bli större. Och det behöver inte vara någonting dåligt. Vem vet, i framtiden kanske vi alla uppmärksammar vinnarhänderna i World Series of Poker lika mycket som finalmålet i Fotbolls-VM.