Inför Allsvenskan del 1: Nedflyttningskandidaterna är få

Författare:
Uppdaterad: 25 mars, 2016

Den allsvenska premiären kryper allt närmare. I två delar kollar The Beauty of Football närmare på årets säsong. I den första delen är det bottenstriden som gäller. I år är de, på förhand, givna nedflyttningskandidaterna fåtaliga.

I stort sett samtliga förhandstips landar i något av följande fem lag, på de tre nedersta platserna i tabellen. GIF Sundsvall, Gefle IF, Falkenbergs FF och de två nykomlingarna Östersunds FK och Jönköpings Södra IF. Och visst, en titt på resten av lagen och det känns väldigt troligt att det blir just två av dem som trillar ur Allsvenskan 2016. Men Allsvenskan är inte Allsvenskan för inte. Det är serien där allt är möjligt. Där alla kan vinna, och alla trilla ur.

Utav de övriga elva lagen är det tre stycken som känns oberäkneliga – där ett spännande lagbygge kan resultera i en kraschlandning och fajt för kontraktet långt in på hösten. Och hör och häpna, Örebro SK är inte en av dem. Nej, istället är det Helsingborgs IF, Hammarby IF och Kalmar FF som kanske bör vara lite extra oroliga inför säsongen.

Helsingborgs IF har fortsatt sitt ekonomiska stålbad och från den förra säsongen är det inte bara en ryggrad som försvunnit, nej ryggraden har snarare blivit utsliten från kroppen för att därefter slängas bort. Pär Hansson, Mattias Lindström, Jere Uronen, Emmanuel Boateng, Arnór Smárason, Robin Simovic och Rade Prica är blytunga tapp. Vissa bidrog med högkaratig allsvensk kvalité, andra med ovärderligt klubbhjärta och några med bådadera. Henke Larsson må ha hittat intressanta och vettiga ersättare men han är ingen trollkarl. Adam Eriksson, Viktor Ljung, Matthew Rusike, Martin Christensen, Linus Hallenius och Calle Wede må vara kvalitativa spelare i bottenlag men faktum är att de i de allra flesta fallen är sämre än spelarna de ska ersätta.

Robin Simovic Helsingborg
Robin Simovic många mål kommer vara saknade på Olympia. Foto: AlltOmHIF/Wikimedia Commons (Creative Commons).

Att Helsingborg ska lyfta i tabellen med ett sämre lag och en större konkurrens i Allsvenskan känns otänkbart. Istället gäller det för Henke Larsson att en gång för alla bevisa vilken bra tränare han är, få ihop ett svårforcerat lag och förhoppningsvis kunna undvika nedflyttningsstriden. Kan sonen Jordan dessutom få sitt ordentliga genombrott bör HIF kunna hålla ett gäng lag bakom sig och istället kunna kolla uppåt i tabellen. Men chanserna att Helsingborg blir årets stora flopp bör bedömas som relativt höga.

Skilda världar hos Kalmars lagdelar

Vid förhandstips är det dock inte Helsingborg som tippas i botten, utan istället är det Hammarby som experter verkar ha svårt att bestämma sig kring. Nannes prat om att förändra svensk fotboll i grunden har inte fungerat överhuvudtaget än så länge. Spelarmaterialet är många gånger alltför begränsat eller direkt felaktigt för att kunna göra hans idéer rättvisa. Under fjolåret hade Bajen stora problem och i en hårdnande konkurrens finns chansen att den här säsongen blir än värre. För Nannes del? Ja, då är det nog bara att hoppas att Jingblads sommar 2015-nyförvärv tar nya kliv samt att den nya brasseduon slår.

Det kanske svåraste laget att veta var man har är Kalmar FF. I svenska cupen verkade det lovande och med en Rasmus Elm på väg tillbaka till sitt rätta jag har de seriens tveklöst bäste spelare. Men förblir Rasmus i Kalmar resten av säsongen? Eller lämnar han vid kontraktsutgången i sommar? För utan Rasmus Elm ser KFF betydligt beskedligare ut. Ett mittfält med stabile Tobias Eriksson, potentielle ”nu-når-han-äntligen-sin-potential”-spelaren Ismael, stortalangen Filip Sachpekidis och ständigt skadedrabbade men ack så briljante Jonathan Ring ser fortsatt bra ut. Framåt bör det inte heller vara några problem, så länge Marcus Antonsson konserverat fjolårsformen och försäsongen har inte gett tecken på annat.

Rasmus Elm CSKA Moskva
Kalmar FF:s säsong beror i mångt och mycket på hur bra Rasmus Elm är och var hans framtid finns. Foto: Pavel Tkachuk/Wikimedia Commons (Creative Commons).

Smålandsklubbens problem är istället bakåt i banan. Faktum är att defensiven är en av dem absolut svagaste i serien. Emin Nouri, Stefan Larsson och Markus Thorbjörnsson må ha hållit bra allsvensk kvalité för några år sedan, men det är just det att de inte gör det längre. Åtminstone inte för ett lag som ska vara med på övre halvan. I mål har de Ole Söderberg som än så länge inte imponerat nämnvärt och som uttalad förstemålvakt måste ta stora kliv i utvecklingen för att bli den stabile burväktare de så desperat behöver. Kvar finns då stabile Viktor Agardius, unge Sebastian Starke Hedlund, nyuppflyttade Anton Maikkula, oprövade Marko Biskupovic och ”det-verkar-som-att-han-ska-spela-mittback”-Viktor Elm. Summa summarum: Kalmar har ett mittfält och en offensiv för att knipa en allsvensk medalj men en defensiv som i värsta fall kan innebära slutet på den allsvenska existensen.

Mest spännande på år och dar

Lyckligtvis för Kalmar finns det andra som inte stoltserar med deras styrkor framåt. Ett sådant exempel är Smålandskonkurrenten Jönköpings Södra IF, som återvänder till Allsvenskan efter 47 år i exil. Under fjolåret imponerade J-Södra stort i Superettan och kliven som laget tagit under Jimmy Thelins ledning bådar gott. Kan han fortsätta att spränga murar även i Allsvenskan? För det är onekligen någonting som kommer behövas. Utan såväl cash som något större sex appeal har inte värvningarna gjort klubben nämnvärt starkare. Även om förmågor som Dzenis Kozica och Moses Ogbu ska bli ruggigt spännande i Allsvenskan och Pawel Cibicki kan stå för ett genombrott i en mindre klubb. Hos den gröna Smålandsklubben är det onekligen devisen laget före jaget som gäller. Om det räcker till ett nytt kontrakt? Tja… Ett starkt kollektiv brukar kunna bära långt, se bara på Norrköping förra året.

Om J-Södra är den försiktiga nykomlingen så är Östersunds FK helt tvärtemot. Jämtlandsklubben framstår som en av de mest spännande allsvenska nykomlingarna på år och dar (Hammarby förra året var ju knappast spännande i den bemärkelsen som Östersund är, sorry alla Bajen-supportrar). De verkar onekligen ha koll på sina kultur- och intergrationsprojekt men hur bra är de på fotbollsplanen? Spelare som Jamie Hopcutt, Fouad Bachirou och Alex Dyer har lovordats i Superettan men hur väl håller de i Allsvenskan? Försvarsgiganten Walid Atta får hålla sina nya lagkamrater i handen, visa vad som gäller i Allsvenskan och om han gör det – då kan Östersund av bara farten ha en hel rad av lag bakom sig i tabellen vid säsongens slut.

Walid Atta

Walid Atta ska hålla ihop Östersunds försvar. Foto: Jarvis/Wikimedia Commons (Creative Commons).

Östersund är dock inte den enda Norrlandsklubben som ser väldigt intressant ut. Även GIF Sundsvall har börjat bygga på någonting som kan bli riktigt bra, även om det sena tappet av Joakim Nilsson till Elfsborg förstås var enormt hårt. Trots dem begränsade resurserna har de dock lyckats bygga ett lag, som åtminstone offensivt, ser bättre ut än förra året. Kristinn Steindórsson är tillbaka i svensk fotboll medan Stefan Silva till slut får chansen i Allsvenskan – två nyförvärv som Sundsvall måste applåderas för att ha rott i hamn. Om offensiven ser starkare ut än förra säsongen är det desto mer tveksamt med defensiven. Pelle Nilssons lillebrorsa stack som sagt söderut för guldstrid och även Jon Gudni Fjoluson flyttade neråt landet men uppåt i tabellen. Nu är det upp till tränarfirman Franzén/Cedergren att lösa defensiven utan två av fjolårets viktigaste grundbultar. Det är nog i mångt och mycket det som Sundsvalls säsong hänger på – ska de bli årets positiva överraskning eller ska de än en gång få finna sig i en nedflyttning?

Nazari – en potentiell succévärvning

Den tredje Norrlandsklubben i årets allsvenska är såklart Gefle IF, vilka snart börjar kännas som en inventarie i de här sammanhangen. Varje år är de tippade att slåss i botten, varje år lyckas de hålla sig kvar på den högsta nivån. Så varför skulle det vara annorlunda i år? Det skulle väl möjligtvis vara konkurrensen eller det faktum att vi slutat tro att Gefle trillar ur då, för laget är kanske det starkaste någonsin. Den med Gefle-mått mätt högkalibriga offensiva trion Jonas Lantto, Johan Bertilsson och Johan Oremo befinner sig fortfarande i Gästrikland. I år har de dessutom fått en ny lagkamrat i unge Simon Skrabb samtidigt som klubben återigen befinner sig i en delikat målvaktssituation. Det enda tappet på spelarsidan får väl sägas vara lagkaptenen David Fällman som passar på att utöka pensionskassan borta i östra Asien. Som ersättare har de värvat Anton Lans och på ett tydligt Gefle-vis känns han som en utmärkt ersättare. Nej, att Gefle ska trilla ur är nog någonting de flesta har svårt att se.

Simon Skrabb Finland
Simon Skrabb gör att Gefles kvalitativa trio utökas till en kvartett. Foto: Steindy/Wikimedia Commons (Creative Commons).

Falkenbergs FF är det sista ”givna” bottengänget. Efter att ha hållit sig kvar i Allsvenskan två säsonger i rad är nu frågan om de lyckas igen? På sina håll börjar det viskas om ett nytt Gefle men vi ska inte glömma bort att Syrianska höll sig kvar i två säsonger för att lämna efter det tredje, ett scenario som det känns troligt att Falkenberg upprepar. De har dock lyckats skapa ett högst imponerande kollektiv, där helheten är större än summan av alla delar. Oroligheterna för Falkenberg bör snarare ligga i spelartappen. Förra vintern pratade vi om ett tungt transferfönster för Hallandsklubben men frågan är om det inte är värre i år. Då var det Henke Larsson och Anton Wede. Nu är det Antons brorsa Calle, Adam Eriksson och Gustaf Nilsson (som dock kör på under våren också). Även om Amin Nazari känns som en potentiell succévärvning är det mycket som ska klaffa för att Falkenberg ska greja det en gång till. Men å andra sidan har de varit uträknade både en och två gånger men ändå lyckats, så varför skulle det vara annorlunda i år?

Allsvenskan är alltjämt Allsvenskan så vi ska väl inte bli alltför förvånade om något/några av ovannämnda lag slår sig in på den högre halvan medan ett annat gäng tvingas slåss i botten. Den är charmig på det viset, vår högsta liga. Minst två stycken måste dock lämna den ovissa men underbara serie redan till hösten. Frågan är vilka det blir?

Roberts allsvenska tips:

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9. Kalmar FF
10. Hammarby IF
11. GIF Sundsvall
12. Helsingborgs IF
13. Gefle IF
14. Östersunds FK
15. Jönköpings Södra IF
16. Falkenbergs FF

Inläggsfoto: Guillaume Baviere/Wikimedia Commons (Creative Commons).