Warning: Use of undefined constant ‘widget_text’ - assumed '‘widget_text’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/81/141281/beautyfootball.se/public_html/wp-content/themes/resportsive/functions.php on line 665 Warning: Use of undefined constant ‘do_shortcode’ - assumed '‘do_shortcode’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/81/141281/beautyfootball.se/public_html/wp-content/themes/resportsive/functions.php on line 665 Inför Championship: Newcastle är storfavoriter - The Beauty of Football

Inför Championship: Newcastle är storfavoriter

Författare:
Uppdaterad: 4 augusti, 2016

Championship är tillbaka.
I dag drar världens bästa andraliga igång.
Årets storfavoriter?
Newcastle.

Premier League må inte längre vara den liga den en gång var.  Den som för fem-tio år sedan etablerade sig som världens främsta. Men medan Premier League tappat mark i konkurrensen kan engelsmännen glädja sig åt att de utan tvekan har världens främsta andradivision.

Vi pratar om en andraliga där enskilda spelare värvas för belopp över 100 miljoner kronor. Där Champions League-vinnande managers lockas att ta sig an tränaruppdrag. Där mångmiljardärer från fjärran östern bestämmer sig att slösa bort sina slantar. Allting för ett enda mål – att nå Premier League.

Att få ta del av det förlovade landets svindlande prissummor är och förblir målsättningen för merparten av ligans lag. Med ett förnyat tv-avtal blir det än viktigare, än mer belönande att framåt vårkanten knipa en av de tre uppflyttningsplatserna från Championsip. I dag, fredag, drar så säsongen 2016/2017 igång. Men hur ser det egentligen ut i den förväntade toppstriden? Vilka är de hetaste kandidaterna till Premier League-spel om ett års tid?

Årets stora favorit är självklart Newcastle. Oavsett om du väljer att titta på engelska eller svenska bettingsajter, i The Guardians inför-guide eller i Sky Sports expertens Ian Holloways tabelltips ser det likadant ut. Newcastle är favorit till att ta hem ligan. Att skatorna är storfavoriter är inte heller särskilt märkvärdigt.

Ett jojo-gäng

Rafael Benitez
Rafael Benitez har följt med Newcastle ner till Championship. Foto: Dmitry Crane/Wikimedia Commons (Creative Commons).

På Newcastles tränarbänk återfinns, otroligt nog, Rafael Benitez. Ett år efter att han förberedde Cristiano Ronaldo, Gareth Bale och co. inför en Champions League-vinnande säsong går han nu in i Championship. Och han gör det med ett starkt lag, ett otroligt starkt lag. För även om Andros Townsend och Georginio Wijnaldum lämnat klubben (och Moussa Sissoko lär följa efter) sitter Newcastle med en trupp som med rätta är favoriter. Det kanske mest imponerande är dock inte vilka som följer med ner – utan vilka som har värvats in. Bland de åtta nyförvärven märks Dwight Gayle, Matt Ritchie och Mohamed Diamé, vilka alla hämtats från Premier League, samt Grant Hanley som förra året utsågs till Blackburns bäste spelare.

Hur starkt Newcastles lag egentligen är? Ja, den inbitne Newcastle-supportern och Expressen-krönikören Noa Bachner gick så långt som att kalla truppen för ligans bästa någonsin.

Även om Newcastle är den stora favoriten är det inte bara att knalla hem ligan, för konkurrens finns det gott om. Ytterligare ett nedflyttat lag som med största sannolikhet kommer befinna sig i toppen är nämligen Norwich. Under de senaste åren har klubben utvecklat ett jojo-förhållande – där de är för dåliga för Premier League men för bra för Championship.

”Ett ordentligt statement”

Nathan Redmond må ha stannat kvar i Premier League medan klubben gick miste om Ross McCormack men det är ingen tvekan om att Norwich är fullproppat av kvalité. På tränarbänken finns nämligen Alex Neil som har gjort resan till Premier League förr, likt många av hans spelare. I John Ruddy, Martin Olsson, Robbie Brady, Wes Hoolahan och Steven Naismith med flera ryms nämligen kvalité gott nog för att åtminstone en playoff-plats ska kunna säkras.

Medan Newcastle och Norwich på förhand känns som givna topplag är det desto mer osäkert med Aston Villa. Även om Derby och Sunderland gjort poängmässigt sämre säsonger vore det inte att sticka ut hakan om du kallar Aston Villa anno 15/16 för Premier Leagues sämsta lag någonsin. Redan vid nedflyttningen flaggades det också för risken att klubben skulle halka ut ur även Championship direkt.

Aston Villa må inte ha gjort någon större utrensning och varit så aktiva i sommarens övergångsfönster som man kunde tro, men de har likväl gjort det bra. Med ny ägare och ny manager ser klubben äntligen med ljus på framtiden. I dagarna kom också ett ordentligt statement – då de värvade in Ross McCormack från Fulham. Skotten är en etablerad målskytt på den här nivån och tog förra säsongen plats i årets lag – trots att Fulham fajtades i botten. Faktum är att Aston Villa, trots fjolårets katastrofsäsong, har en hel del kvalité kvar i laget. Nu gäller det bara för Roberto Di Matteo att få ut den – för med kloka värvningar som Tommy Elphick och nämnde Ross McCormack ser det ut som att Aston Villa satsar för en omedelbar återkomst till Premier League.

 

Sheffield Wednesday ser starkare ut i år

När det gäller övriga topplag är det lätt att dra till med fjolårets playoff-gäng. Och faktum är att såväl Derby County som Sheffield Wednesday och Brighton & Hove Albion ser ut att kunna fajtas i toppen även detta år.

Derby är likt Norwich och Newcastle ett givet inslag i säsongens toppstrid. Tre säsonger i rad har de nämligen befunnit sig i tätstriden men varje gång tvingats ge vika. Nu är Leicesters gamle succéman Nigel Pearson anställd, med förhoppningen om att det är han som åter ska ta upp klubben till finrummet.

Medan Derby suttit lugna i båten under sommarens övergångsfönster har fjolårets succélag Sheffield Wednesday agerat desto mer kraftfullt. Det lag som i våras enbart var en match ifrån en efterlängtad återkomst till Premier League ser nämligen än starkare ut nu. Anledningen till det? Två stycken tunga nyförvärv. Från Watford har nämligen Almen Abdi kommit medan Steven Fletcher närmast kommer från Sunderland. Även om det är två spelare som inte lyckats färga i Premier League råder det ingen tvekan om att det på Championship-nivå handlar om två stycken kvalitétsspelare.

Steven Fletcher Sunderland
Steven Fletcher är en av Sheffield Wednesdays tunga värvningar. Foto: @cfcunofficial (Chelsea Debs)/Wikipedia (Creative Commons).

Det sista laget att nå playoff i våras var Brighton & Hove Albion. Ledda av Chris Hughton tippas de på många håll och kanter återigen kunna finnas med i kampen om Premier League-platserna. I sommar har de med näbbar och klor fått slåss för att hålla intressenter borta kring en rad av sina spelare. När det nu är dags för premiär ser de också starkare ut än vad de gjorde i våras. Det är nämligen inte bara stjärnorna som beslutat sig för att stanna – utan i Bournemouth-lånet Glenn Murray har de troligen införskaffat sig en ordentlig målskytt medan Oliver Norwood i skymundan är en riktigt klok värvning.

Will Griggs on fire

Att toppstriden utgörs av fjolårets topplag och de nedflyttade gängen är dock inte alltför troligt. Championship är som alltid ett getingbo och vi kan nog förvänta oss minst en skräll i toppen. Bland de potentiella gängen finns det ett flertal att nämna. Wolverhampton Wanderers har nya ägare och verkar gå på en stor, stor värvningsoffensiv i augusti för att nå toppen. Hos ett annat gammal storlag, Leeds United, lever fortsatt drömmarna om en återkomst till Premier League. Kan i år vara året då Leeds återvänder till toppen?

Dessutom imponerade lag såsom Ipswich, Cardiff, Birmingham och Brentford förra året – då de länge fanns med i kampen om playoff-platserna. I Nottingham Forest och Reading håller projekt under ledning av Philippe Montanier och Jaap Stam på att formas – vilken kvalité håller de?

Vi ska heller inte glömma bort att minst en nykomling brukar vara stark i Championship. Kan det vara Wigan Athletic – under ledning av en Will Griggs on fire som når toppen i år?

Championship är och förblir en liga där alla drömmer om Premier League, där alla har möjlighet att nå guld och gröna skogar. Nu kan vi dock lägga ner gissningarna och profetiorna – för nu är den tillbaka, världens bästa andraliga.