Inget ljus i tunneln med Brocchi

Författare:
Uppdaterad: 20 april, 2016

Cristian Brocchi har tagit över efter Sinisa Mihajlovic på Milans tränarbänk. Det är det fjärde tränarbytet på två och ett halvt år och ingenting tyder på att det ska bli bättre med Brocchi vid rodret.

Milan har en ny tränare! Hört den förut? Ja, tyvärr är det ju så. Och jag säger inte bara tyvärr av den anledningen att jag själv är milanista, utan för att det alltid svider till i hjärtat varje gång en forna storklubb går ner sig rejält. Och Milan är ju faktiskt ett enda långt svidande just nu. Den senaste tränaren som skördade någon sorts framgångar var faktiskt Max Allegri, och även där finns det de som sätter ett frågetecken kring hans period i klubben. Efter den nuvarande Juventus-tränaren har vi sett Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi och Sinisa Mihajlovic på Milans tränarbänk. Tabellplaceringar? 8, 10, och 6 (med några omgångar kvar), och ett spel som stundtals varit så intetsägande att ett akvarium hade bjudit på mer spänning. För en klubb som varit i Champions League-final tre gånger under 2000-talet, och vunnit två, är det såklart långt ifrån godkänt. Självklart går problematiken långt mycket högre upp i hierarkin än bara tränarna, men det får bli en annan text, en annan gång.

Ny tränare igen

Nu har alltså Cristian Brocchi fått ta över stafettpinnen, och lett laget till en inledande 1-0-vinst över bottenlaget Sampdoria. Chansen att Brocchi får stanna över sommaren ser de flesta som ganska liten, oavsett om han skulle gå och vinna resterande matcher i ligan, och ta hem cupfinalen mot Juventus. I stället pratas det om Marcello Lippi, Roberto Donadoni och Eusebio Di Francesco som möjliga namn för nästa säsong. Men här och nu är det Brocchi som gäller, en tränare vars spelarkarriär egentligen var högst medioker, trots att han lirat i många stora klubbar. Så vem är denne Cristian Brocchi?

Cristian Brocchi kom fram genom Milans ungdomsakademi, där han senare skickades ut till klubbar längre ner i systemet för att göra sin gavetta, som är så vanligt i Italien. Efter några år nappade Inter och tidigare nämnde Marcello Lippi på den lovande hårdjobbaren och plockade in honom på mittfältet bredvid giganter som Clarence Seedorf och Andrea Pirlo, som han kom att återförenas med senare. För bara året därpå skickades han tillbaka till Milan efter ett år fyllt av besvikelser.

Gattusos skugga

För att göra det enkelt för mig skulle jag egentligen kunna säga att han i Milan bara var en ständig skugga till Gennaro Gattuso. För så var det. De båda spelarna var båda två riviga och hårt kämpande, men där Gattuso var rivjärnet personifierad var Brocchi…ja, medioker. Han gjorde det bra när han blev inbytt, gjorde inget större väsen av sig, men var heller aldrig tungan på någon våg, medan Gennaro Gattuso kunde vara härföraren som satte fart på vågen. Det blev 99 matcher i klubben, och någonstans känns det lite symptomatiskt att han inte lyckades nå upp till 100.

Efter Milan bar det av till Lazio, där han faktiskt nådde upp till sina bästa år i karriären. När Edy Reja ställde sitt lag på banan fanns ofta Brocchi där, till höger på mittfältet, för att skydda lagets regista Cristian Ledesma. Skadeproblem satte dock stopp för karriären vid 37 års ålder och en hygglig karriär var över. I stället blev det Milan igen, men nu som tränare. Först tog han över Filippo Inzaghis jobb som tränare för Milan Allievi Nazionali (U17) och senare ersatte han samme man som tränare för Milan Primavera när Inzaghi tog över A-laget. Men där Inzaghi mäktat med strålande resultat som Primavera-tränare, har Brocchi bara gjort det, återigen, mediokert.

När han nu sitter på Milans tränarbänk gör han det i kölvattnet av sina gamla lagkamraters misslyckade tränargärningar på samma bänk. Seedorf gjorde inte tillräckligt bra ifrån sig, och inte heller Inzaghi. Nu har en man med en medioker spelarkarriär och en medioker tränarkarriär tagit över en medioker trupp. Kan det gå på mer än ett sätt?

Inläggsfoto: Simo82/Wikipedia (Creative Commons)