Intervju: Henrik Rydström

Författare:
Uppdaterad: 16 juni, 2015

Intervjun är en komplementintervju till texten om Kalmar FF:s klubbhistoria där Henrik Rydström uttalar sig. Läs den här.

Född: 16 februari 1976

Klubbar: Listerby IK – 1993, Kalmar FF 1993 – 2013

Meriter: Svenska cupen 2007, allsvenskt guld 2008, supercupen 2009.

Kuriosa: Lade till “Poetisk vänsterback” bredvid sitt namn i telefonkatalogen 1998.
– Det var ett litet skämt. Jag fick spela där i början i klubben och det gillade jag inte. Och så gillar jag ju poesi.

Henrik Rydström på Fredriksskans läktare. Foto: Joakim Öhrlin/Privat

Henrik Rydström på Fredriksskans. Foto: Joakim Öhrlin/Privat

Henrik Rydström på Fredriksskans. Foto: Joakim Öhrlin

Henrik Rydström: kapten, kontroversiell – och modeikon? Mediemannen har alltid blivit uppmärksammad för sina extremt tighta shorts. Hur tighta är dem?

– Jag kommer ihåg när jag spelade här på Fredriksskans mot IFK Göteborg. När jag var i en duell vid sidlinjen stod reklamskyltarna två meter bakom. Det slutade i att jag fick hoppa över dem och att shortsen nästan sprack. Då är det tight.

Rydström ser sig som en nostalgiker. Han har en lång karriär att minnas tillbaka till.

– Jag är jävlig stolt över karriären. Det fanns inga tankar på att vinna SM-guld och vara kapten för det här laget. Jag vann Emmaboda Jul-Kul-Cup –87 och hade det inte blivit mer än så hade jag varit nöjd med min karriär. Senare debuterade jag i KFF i en kvalmatch mot Hammarby som tv-sändes. Vid den tiden sändes knappt någon match och bara där hade jag varit otroligt nöjd med karriären om den hade tagit slut där och då.

Det blev mer än så.

 

Faktorerna bakom Kalmar FF:s superresa under Rydström – enligt Rydström

• Medieanstormningen

– Jag visste att lagkamraterna läste det jag sa. Om jag sa att vi inte var sämre än AIK så var vi inte det. Då kände lagkamraterna att ”Nähe, vi accepterar inte att förlora mot storlag – vi ska vinna mot dem.”
– Det fanns ett värde i media för fotbollsspelet på planen.

• Defensiv grund

– När vi var nere i division 2 la vi en defensiv grund i hela föreningen. Vi jobbade otroligt mycket. Det var inte de roligaste träningarna det året…

• Stomme med attityd

– Säsongen –97 var ett stålbad. Vi hade ingen ekonomi och de om sågs som stjärnor den tiden försvann. Kvar blev de som älskade att spela i Kalmar FF – eller de som inte hade något val…
– Vi skapade en attityd, grund och gemensamhet som lätt präglade andra som kom in utifrån. Folk som Petter Wastå, Tobias Carlsson och Joachim Lantz var i klubben tidigt. Det skapades en stomme. Vi åkte ur både –99 och –02 men det gjorde oss mentalt starkare. Vi sprängde de där mentala barriärerna.

• Nanne Bergstrand

– Nanne gjorde ett stort jobb. Han fick ett långtidskontrakt på fem år när han kom tillbaka, vilket var väldigt ovanligt på den tiden och då sa vi att vi skulle bygga långsiktigt.

• Geografisk placering

– Vi behöll spelare i större utsträckning än i andra lag på grund av det.

• Brasilianska influenser

– Vi kunde inte få den offensiva spetskompetens som brasilianarna gav oss genom svenska värvningar eller utbilda själva. Brassarna var inte bara bra, de gjorde oss som redan var här bättre.
– Det kom en annan fotboll hit och helt plötsligt fanns spelare med helt annan mentalitet. Det blev en jävla go mix där. De var inte fast vid ”I Kalmar ska man stå med mössan i hand när man möter AIK.” Då var det mer ”Nej nej, vi ska vinna mot alla lag.”