Intervju med IFK Göteborgs Mikael Dyrestam

Författare:
Uppdaterad: 1 oktober, 2013

IMG_1408-e1380638038746

Det är efter matchen mellan Kalmar FF och IFK Göteborg, en IFK-förlust som kan ha avgjort Allsvenskan 2013 till Malmö FFs fördel. Jag står som The Beauty of Footballs utsände i den mixade zonen och väntar på Mikael Dyrestam. Till vänster om mig står Thomas Wernersson, expertkommentator på SVT. Till höger om mig Staffan Lindeborg, också på SVT. Nanne Bergstrand och Mikael Stahre svischar förbi, David Elm och Henrik Rydström står ett par meter bort och blir intervjuade.

Dyrestam, eller Dyre som han kallas, glider fram, slänger fram handen och hälsar. Han är nedstämd över förlusten, det här var ett steg bakåt som han beskrev det. För honom personligen var det ett steg framåt.
Normalt sett defensivt stabila IFK Göteborg låg under mot Kalmar FF med 2-0 – och i jakten på mål valde IFKs tränare Stahre då att skicka in en 21-årig kille som är lika bekväm som mittback eller ytterback.
Med tio minuter kvar att spela mot Kalmar byttes Dyrestam in mot landslagsbacken Adam Johansson, ett tecken på förtroendet Stahre har för honom. IFK lyckades strax därefter reducera till 2-1 och även kvittera på tilläggstid, dock dömdes kvitteringen bort för offside.

Dyrestam har dragits med flera skador under proffskarriären, nu senast var det baksida lår. Redan som 17-åring tog han en startplats i A-laget innan han som 18-åring fick spendera timmarna på rehab istället för på fotbollsplanen sen han dragit sönder knät i en korsbandsskada.
Korsbandsskador var så sent som på 1970-talet karriärsförödande, tyske legendaren Uli Höeness som idag är President för Bayern München är en av alla som har fått se sina karriärer läggas ned efter att ha fått knät söndertrasat.

När Dyrestam varit frisk har han varit en startspelare i det försvaret som släppt in minst mål efter just ligaledarna Malmö FF i år. Men efter skadan har han ännu inte tagit tillbaka sin startplats.

– Jag fick en skada på baksida lår, annars har jag varit ordinarie under hela säsongen och spelat alla matcher. Nu väljer tränaren (Stahre) att ta ut det laget som han tror kan vinna matchen och just nu är jag utanför.

– Jag har inte varit i matchform, jag har inte spelat någon match på en och en halv månad. Det är upp till tränaren helt enkelt.

Mikael Dyrestam har ett utgående kontrakt under 2013 men säger att det inte är något han tänker på i nuläget, nu är det fullt fokus på guldstriden.

– Jag och Håkan (Mild, sportchef i IFK Göteborg) har samtal ganska ofta. Efter säsongen får vi sätta oss ner och se hur det blir då. Just nu är det fullt fokus på SM-guld.

Från IFK Göteborgs officiella hemsida får jag fram information om att Pasta Carbonara är ”Dyres” favoriträtt (men Guldpytt då, IFKs officiella rätt efter SM-guld?!) och att hans drömresemål är Fortaleza i Brasilien. Samma Brasilien där VM spelas 2014 och givetvis ställer jag frågan om ”Dyre”, som har gjort två landskamper med A-landslaget, tänker något på en plats i truppen.

– Som det ser ut just nu är det tufft (skratt). Det gäller väl att göra en väldigt bra vår och slå igenom ordentligt och visa framfötterna så kanske man har en chans att komma med, vi får se, avslutar en skrattandes Dyrestam.