”Jag är inte stolt”

Författare:
Uppdaterad: 4 maj, 2015

För elva år sedan bröt Pete Winkelman upp klassiska Wimbledon FC och grundade Milton Keynes Dons. I går fick han äntligen se sin skapelse ta sig upp i Championship.

– Jag är helt utslagen. Det är vad klubben upprättades att vara. Vi har varit brudtärna i så många år, men nu när vi har väntat så länge är jag glad att allting är klart och vi är redo att ställas mot några stora lag utan rädsla, sa Pete Winkelman till Citi Blog efter att Milton Keynes Dons under gårdagen säkrat avancemang till Championship.

Efter ett drygt decennium i tredje- och fjärdedivisionen kommer nu Milton Keynes Dons att spela i Championship. Den nya och ständigt kritiserade klubben kommer att ställas mot klassiska engelska klubbar som Leeds United, Nottingham Forest och Blackburn Rovers. Men för att se helheten tar vi det hela från början.

90 kilometer norrut

1980-talets version av Wimbledon FC är kultförklarad. Kanske inte så konstigt då de på fyra år tog sig från fjärdedivisionen till högsta divisionen. Än mindre märkligt sedan deras ”Crazy Gang” besegrat dåtidens dominanter, Liverpool, och vunnit FA-cupen 1988.

Vinnie Jones
Innan skådiskarriären var Vinnie Jones en del av Wimbledons klassiska ”Crazy Gang”. (Foto: Eddie Kay/Wikipedia. Licens: Creative Commons.)

Säsongen 1999/2000 skulle dock sagan sakta gå mot sitt slut. Londonklubben trillade ut ur Premier League. Vid denna tidpunkt hade de lämnat den gamla hemmaarenan Plough Lane och delade istället arena med Crystal Palace. Någonting som i längden givetvis var ohållbart.

Pete Winkelman och hans gäng ansåg det inte vara möjligt för någon av amatörklubbarna i Milton Keynes, beläget 90 kilometer norrut, att ta sig upp i Football League utan ville istället ta över ett existerande lag. Ett skuldsatt Wimbledon FC utan en egen hemmaarena var givetvis ett enkelt byte. De blandade sig in i klubben och Winkelman var involverad i beslutet att flytta klubben.

”Jag gjorde en affär som var fel”

2001 anmälde klubben sitt intresse av att förflytta klubben till FA. Ett år senare, den 28 maj 2002, kom beslutet. Kultgänget skulle förflyttas från London till Milton Keynes. Två dagar senare kom supportrarna att bilda sin egna klubb, AFC Wimbledon.

Ytterligare ett år senare skedde förflyttningen norrut medan dödsdomen för den klassiska klubben skulle komma 2004. Året då Football League gav klartecken för ett namnbyte, från Wimbledon FC till Milton Keynes Dons. Vem som stod bakom namnbytet? Pete Winkelman som tillsammans med sitt konsortium hade köpt klubben 2004, då de befann sig i administration.

– Jag gjorde en affär som var fel och ägarna (för Wimbledon vid tidpunkten) hade fel. Jag är inte stolt över sättet som fotbollen kom till Milton Keynes på, berättade Pete Winkelman 2012 för The Guardian.

Jonesy702, Wikimedia Commons, Winkelman,_Pete
Pete Winkelman, mannen bakom Wimbledon FC:s försvinnande och Milton Keynes Dons uppkomst. (Foto: Jonesy702/Wikimedia Commons. Licens: Creative Commons.)

Vid tidpunkten för affären hade klubben även trillat ned från First Division (dåvarande Championship) och Milton Keynes Dons fick således starta sin resa i League One. Bortsett två säsonger i fjärdedivisionen har de sedan hållit sig kvar där. Många gånger har de funnits med i toppen. Några gånger har de misslyckats i kvalet. Aldrig har de nått hela vägen. Fram tills i går det vill säga.

Tottenham har värvat supertalangen

I en rafflande sista omgång stod det mellan Milton Keynes Dons och Preston North End om vem som skulle ta den andra direktplatsen, bakom Bristol City, till Championship. När Preston gick på plumpen mot Colchester samtidigt som MKD kunde ta en imponerande 5-1 seger hemma mot Yeovil Town var det hela klart. Managern Karl Robinson hade lyckats föra klubben ett steg närmare toppen.

Med 101 gjorda mål har klubben offensiva kvalitéer så det räcker och blir över. I och med avancemanget lär dock Pete Winkelman och gänget få öppna upp plånboken, åtminstone om de inte vill att resan ska stanna. Två av de tongivande spelarna ägs nämligen inte av klubben. Skyttekungen Will Grigg är inlånad från Brentford medan supertalangen Dele Alli köptes av Tottenham i januarifönstret. Hjärtat lär dock bestå, då två spelare fanns med redan under tiden som Wimbledon FC. Nämligen målvakten David Martin samt försvarsgeneralen och kaptenen, Dean Lewington.

Dele Alli Milton Keynes Dons
Dele Alli, 19, köptes i januari av Tottenham men spenderade våren på lån hos Milton Keynes Dons. (Foto: Dudek1337/Wikipedia. Licens: Creative Commons.)

Får Pete Winkelman som han vill tar inte resan från Championship till Premier League lika lång tid som den upp i andradivisionen har gjort. Trots att han trodde sig köpa tid med att flytta en klubb istället för att se stötta ett lokalt amatörlag har det, trots flera favoritskap, sannerligen inte gått fort. Men kanske kan vi om några år se ett av Englands mest hatade lag i det absoluta finrummet, Premier League.

Källor: The Guardian, citiblogmk.co.uk och Wikipedia.