Julklappsutdelning i La Liga

Författare:
Uppdaterad: 24 december, 2014

Lionel Messi, Barcelona

 

Till skillnad från England så har Spanien ett jul och nyårsuppehåll.
Det här är vad som, enligt statistiken, stod på önskelistan för de tjugo klubbarna i den högsta divisionen.

Även om tomten må ha besökt de flesta hushåll vid denna tid, så kommer här vad som enligt statistiken kan ha stått på La Liga-lagens önskelista inför juluppehållet. Undertecknad har försökt att agera tomte och ge de tjugo klubbarna precis det som doktorn (eller i detta fall tomten) har ordinerat. Julklappslistan följer här nedan i bokstavlig ordning, med varning för vissa mer eller mindre abstrakta gåvoförslag.

Almeria
Ett varmare och trevligare hem. Almeria har på sex hemmamatcher tagit en poäng. Vad som har hindrat de rödvitrandiga från att ta någon seger hemma på Estadio Mediterraneo låter vi vara osagt. En start kan i alla fall vara att piffa upp den mindre moderna hemmaborgen.

Athletic Club
En höjdboll. Om man vill se luftdueller så är det Athletic Club man ska se, åtminstone om man följer statistiken. Baskerna har i snitt vunnit 22,9 luftdueller per match, vilket är den högsta noteringen i ligan.

Atlético de Madrid
En fast situation. Fasta situationer i form av hörnor och frisparkar har ofta inneburit mål för de regerande mästarna. Los Rojiblancos har gjort 18 mål genom fasta situationer, vilket är hela tio fler än Valencia, Real Madrid och Athletic på den delade andraplatsen, Rent statistiskt kan alltså en frispark vara skillnaden mellan vinst eller förlust för Atletico.

FC Barcelona
En ordinarie startelva. Luis Enrique har snart suttit ett halvår på posten som tränare för Barcelona, men verkar ännu inte ha hittat sin bästa elva. Den tidigare Barcaspelaren har inte ställt upp med samma elva en enda gång denna säsong. Även om Barca ofta haft en rotation i laget, bland annat under Frank Rijkaard och Pep Guardiola, så står det klart att katalanerna behöver hitta mer stabilitet i laget för att kunna utmana om ligatiteln.

Celta de Vigo
En återfödsel. Laget från Vigo, med kvicke Nolito och målfarlige Larrivey i spetsen, inledde säsongen starkt och var länge med och slogs runt europaplatserna. Efter att ha toppat den goda hösten med en bortaseger på Camp Nou och Barcelona så har det dock gått grus i tränare Berizzos maskineri. Celta har endast lyckats skrapa ihop en poäng på de senaste sex ligamatcherna, och har på dessa gjort noll (!) mål. Även om det rent traditionellt är påsken som är återfödselns högtid, så hoppas säkerligen Celta att man tar sig tillbaka på rätt spår tidigare än så.

Córdoba
Fler skott. Nykomlingarna tog väldigt sent sin första seger för säsongen. Ett problem som återstår är dock att Cordoba inte får till tillräckligt med skott. För att vara exakt, så skjuter de minst i ligan, med ett snitt på 8,8 skott per match.

Deportivo La Coruña
En målskytt. Depors bästa målskyttar i ligaspelet har varit 31-årige veterananfallen Toché, bosniern Haris Medunjanin och Ex-Barcaspelaren Isaac Cuenca. Alla tre har stått för två mål var på över tio framträdanden. En sann målskytt i stil med gamla Deporstjärnor som Diego Tristan och Roy Makaay saknas i dagens Deportivo.

Eibar
En större arena. Som jag skrev i en tidigare artikel med fokus på just Eibar, så har nykomlingen seriens i särklass minsta arena. Även om en utbyggnad av lilla Ipurua är planerad, så rör det sig fortfarande om en minimal justering på en fortsatt allt för liten arena.

Elche
En teknikboll. Elche ligger sist när vinteruppehållet tar vid. En av orsakerna kan vara att man varit långt ifrån effektiva en-mot-en. Elche är ett av de lag som försöker dribbla mest, men samtidigt misslyckas ofta. Av snittet på 20.4 dribblingar per match, så lyckas 6.4 av dem, medan 13.8 misslyckas. Tabelljumbon kan behöva öva lite teknik under mellandagarna för att fixa nytt kontrakt.

Espanyol
En mindre arena. Barcelonalaget har haft svårt att locka publiken till Power8 Stadium under säsongen. Även om den relativt nybyggda arenan tar precis över 40 000 åskådare, så har man som mest under säsongen haft strax under 23 000. Espanyol kan naturligtvis även önska sig en större publikskara, men det beror nog lite på hur man ser det.

Getafe
Ett långkikarsikte. Getafe är det lag i ligan som rent procentuellt tagit flest avslut utanför motståndarnas straffområde. Över hälften av förortslagets skottförsök har kommit från distans.

Granada
Ett mål. Även om marginalen är minimal, så kvarstår det faktum att Granada har gjort minst mål i ligan. 10 mål på 16 matcher är ett alltför svagt facit för ett lag som huserar offensiv potential i form av Yosef El-Arabi och Jhon Cordoba.

Levante
En boll. Förra säsongen hade Levante i genomsnitt 41 procent bollinnehav i sina matcher, vilket var sämst i hela ligan. Under inledningen av denna säsong har det inte varit annorlunda, då laget från utkanterna av Valencia har saknat bollinnehavet minst lika mycket i de 16 inledande omgångarna. Även denna gång, minst boll i ligan. Vilka har då i genomsnitt mest boll? Jo, ett annat blårött lag. Gissa vilket.

Malaga
Ett julkort. Många vykort med röda inslag eller motiv färdas under dessa tider kors och tvärs över riket. Malaga har dock lyckats samla på sig fel typ av röda kort, nämligen de som delas ut av en fotbollsdomare. Hela sex röda kort har det blivit för laget från sydkusten, vilket med marginal är flest i ligan.

Rayo Vallecano
En korthållare. Malaga må ha flest röda, men om man bortser från färgen på kortet så är det Madridlaget Rayo som har flest. Totalt har det blivit 53 gula och 2 röda för de vitröda från Vallecas.

Real Madrid
En timer. Los Blancos må ha gått som tåget och ligga i topp i det mesta som går att räkna för tillfället. Något som säkerligen undgått många är dock att huvudstadslaget även leder en mindre smickrande statistiktabell. Real Madrid har nämligen ett snitt på 3,87 offsideavvinkningar per match, vilket är högst i ligan. Om det beror på dålig timing, viftglada linjedomare eller anfallsivrighet, låter vi vara osagt. En annan julklapp till serieledarna skulle kunna vara en broms. För just nu ser man ostoppbara ut.

Real Sociedad
En bot mot hemlängtan. Laget från San Sebastian började säsongen svagt, vilket innebar bland annat en sparkad tränare under hösten. Något annat som inte fungerat är spelet på bortaplan, där La Real ännu inte tagit en enda seger. På åtta matcher har det blivit fyra oavgjorda och fyra förluster. Återstår att se om nytillsatte David Moyes kan bota baskernas hemlängtan och även ta segrar utanför Anoeta.

Sevilla
En hemmamatch. Sevilla är tillsammans med Espanyol de enda två lag som hittills är obesegrade på sin hemmaplan. Det har blivit fyra vinster och två oavgjorda för andalusierna på Ramon Sanchez Pizjuan.

Valencia
En klumpig motståndarback. Valencia har startat säsongen piggt, vilket till stor del beror på skicklighet. Men också en hel del tur. Hela tre gånger har en klumpig motståndarförsvarare lyckats näta i fel mål, vilket innebär att Los Che har kunnat tillgodose sig flest mål genom självmål.

Villarreal
En bibehållen form. Villarreal är ett av ligans formstarkaste lag, och hade säkert hellre haft juluppehållet senare. På de senaste sex matcherna har det blivit fem segrar och en oavgjord. Och på de fyra senaste matcherna har det blivit noll insläppta. Villarreal vill nog bara ha det som det har varit, med andra ord.

 

Statistiken har främst hämtats från whoscored.com och soccerway.com.

Foto: Tsutomu Takasu/Flickr.  Licens: Creative Commons.