Kampen om platserna till Champions League

Författare:
Uppdaterad: 14 mars, 2015

Trots förlusten mot PSG är Chelsea fortfarande stora favoriter att ha hem Premier League. Mer spännande är det i fighten om de åtråvärda placeringarna som innebär spel i Champions League.

Att Manchester City skulle löpa någon som helst risk att missa topp-4 ser jag som högst osannolikt, så det lämnar oss med fem lag som slåss om två platser.

Arsenal
Är det någon som kan konsten att ta sig till Champions League så är det Wenger och Arsenal. Fransosen har  liknat starka säsongsavslutningar som inneburit tredje- och fjärdeplatser vid pokaler, vilket sticker i ögonen på många.

Formen är bäst i ligan tillsammans med Liverpool och Arsenal har bara en förlust på hemmaplan i ligan sedan september 2013.

Även spelschemat ser relativt bra ut för the Gunners. 10 matcher kvar, varav 6 är hemmamatcher, men två av dem är visserligen Chelsea och Liverpool. En tripp till Old Trafford ser också potentiellt obehaglig ut, men i måndags visade Arsenal att de kunde slå United i Manchester.

Talar för: Erfarenhet av situationen. De offensiva kvalitéerna. Övervägande hemmamatcher med ett starkt facit på Emirates.

Talar emot: Inte särskilt mycket. Defensiv obalans emellanåt. Har trots hemmamatcherna tuffa motståndare kvar. Skadeproblematiken.

TIPS: Tredjeplats.

Manchester United
Förlusten mot Arsenal i cupen var tung, men det är säkerligen så att ligan prioriteras. Problemet är att de stora matcherna börjar torna upp sig för Man United som har det tuffaste spelschemat av alla kandidater. Tottenham först på söndag, som sedan följs av Liverpool, Aston Villa, Man City, Chelsea och Everton. Som tidigare nämnt har de dessutom Arsenal kvar att möta.

Det är inte helt lätt att bedöma Uniteds form. En hel del segrar har trillat in på kontot, och även om det verkligen inte har sett bra ut så har van Gaals mannar en förmåga att kämpa till sig poäng.

Talar för: Louis van Gaals erfarenhet som manager. De (på pappret) offensiva kvalitéerna. David de Gea.

Talar emot: Spelschemat, verkar sakna tydlig spelidé. Vem ska göra målen? Formen på Di Maria, Falcao och van Persie.

TIPS: Femteplats.

Liverpool
Det formstarkaste laget i ligan. Henderson och Coutinho levererar och formationen innefattande trebackslinjen verkar ha satt sig till slut. Har inte förlorat i ligan under 2015.

Har några knepiga matcher kvar. Man United på Anfield nästa helg blir naturligtvis en avgörande match på många sätt och vis. Men Liverpool har också kvar bortamatcher mot Swansea, Arsenal, Chelsea och Stoke. Där kan en hel del poäng tappas.

Talar för: Formen. Har största konkurrenten (Man Utd) kvar att möta hemma. Coutinho. Backlinjen och målvakten börjar stabiliseras.

Talar emot: Relativt svårt spelschema. Status på Sturridge? Saknar en pålitlig målskytt för tillfället. Har tuffare väg i FA-cupen än Arsenal, vilket kan ta fokus från ligan.

TIPS: Fjärdeplats.

Tottenham
Mycket oberäkneliga är dem, Spurs. Gjorde en kanonmatch mot Arsenal i derbyt för att sedan kryssa hemma mot West Ham med nöd och näppe. Har precis som Man United lyckats kriga till sig en hel del poäng på bortaplan som de kanske inte förtjänat alla gånger, men så är fallet för många av de ”större lagen”.

Har ett gynnsamt spelschema. Förutom matchen mot United i morgon på White Hart Lane så har Spurs bara kvar Man City och Southampton av de allra bästa lagen.

Talar för: Harry Kane & Hugo Lloris. Hög högstanivå. Bra bortafacit. Har en tendens att göra sena mål. Spelschemat.

Talar emot: De är Tottenham. Har inte lika mycket kvalité som lagen ovan. Låg lägstanivå.

TIPS: Sjätteplats

Southampton
Uppstickarna har inte lyckats bibehålla den fina formen, vilket brukar vara fallet med lag som är färska i de här sammanhangen. Skador och avstängningar på nyckelspelare har inte hjälpt till. Bara två vinster på de senaste sex matcherna.

Har hyggligt spelschema kvar, men en hel del bortamatcher. St Marys är lite av en borg och bortaspelet har ställt till med problem för Saints. Chelsea, Stoke, Everton och Man City kvar borta. Samt några av nedflyttningskandidaterna som kommer att slåss för överlevnad.

Talar för: Inte särskilt mycket. Samspelt lag och släpper in få mål. Har en av ligans bästa målvakter (statistiskt sett).

Talar emot: Tunnare och klart sämre trupp än konkurrenterna. Nyckelspelare som Pellé och Tadic är ur form. Saknar erfarenheten.

TIPS: Sjundeplats

Inläggsfoto: Friendwip.kg/Wikipedia. Licens: Creative Commons