Kan Forsberg vara den kontinuerlige vänsterytter som Sverige febrilt söker?

Författare:
Uppdaterad: 16 november, 2015
sverige
Vänsterpositionen har varit oviss under Erik Hamrén. Här spelar Kacaniklic från start. Foto: Steindy, Wikimedia

När var senast vi hade en vänsterkant av rang i Sverige? Under EM 2004 presterade vänsterbacken Erik Edman så bra att Spurs spenderade en stor summa pengar för honom och Christian ”Chippen” Wilhelmsson var stjärna i Anderlecht, då kunde man inte klaga på vänsterkanten. Inte högerkanten heller för den delen, med Ljungberg offensivt och en då stabil Teddy Lucic bakåt. Men efter det då?

Erik Hamrén har länge letat efter en stabil vänsterytter under sin tid som förbundskapten. Det ska även sägas att han använt olika system och formationer när han valt sina kantspelare. Bland alternativen hittar vi temporära lösningar i både Rasmus Elm och Ola Toivonen, som egentligen hör hemma mer centralt i banan. Elm med sitt passningsspel och Toivonen med sitt huvudspel som anpassar sig mer i mitten utav planen har fått makat sig ut på kanten för att ge plats åt andra spelare. Han har även haft mer kortvariga alternativ och då tänker jag främst på Samuel Holmén samt Chippen, som fått chansen i någon match eller två men inte riktigt tagit den.

Som jag ser det har vi haft tre yttrar som faktiskt utmanat och vart bra under flera matcher, men två av dem har tyvärr stagnerat och uppenbarligen inte övertygat tillräckligt mycket för att vara med idag av olika anledningar;

  • Emir Bajrami
    Den första spelaren som på allvar tog vara på platsen som vänsterytter. Bajrami kom in i A-landslaget efter succén i U21-EM på hemmaplan och gjorde det med råge. När Zlatan hade show hemma mot Finland 2011 var han redan erfaren och chippade vackert in ett mål i vinstmatchen. Mot Skottland gjorde han även där ett vackert mål. Framförallt var han löpvillig och skapade chanser. Förlorade landslagsplatsen på grund av en skada, någonting som sedan följt honom hela karriären. Hans proffsäventyr i Twente, Monaco och Panathinaikos måste ses som misslyckade.
  • Alex Kacaniklic
    När Roy Hodgson tog över Liverpool så bytte han bort Alex Kacaniklic och Lauri Dalla Valle mot Fulhams back Paul Konchesky. Tillsammans med Dimitar Berbatov stod Kacaniklic, Bryan Ruiz, Clint Dempsey med flera bakom Fulhams imponerande offensiv säsongen 2012/2013. En svensk som startade och dessutom gjorde mål i Premier League gick inte obemärkt förbi folk och Hamrén gav Alex chansen i flera kvalmatcher. När Sverige låg under borta mot Färöarna (!) kastades han in i hetluften och kvitterade med sin första bolltouch. Svårt att glömma hur han blir inbytt borta mot Tyskland med 0-3 i halvtid och han är med när vi vänder matchen som slutar 4-4. I returmötet gjorde han även mål och man började hoppas smått på att vi kanske hade hittat en ytter som producerar poäng. Alex har dock haft otur med speltid och nöter mycket bänk i Fulham, som ändå vill ha kvar honom istället för att skicka ut på lån. Kan mycket väl få chansen igen när han får spela mer regelbundet.
  • Emil Forsberg
    Den senaste spelaren man kan räkna in som succéytter. Sundsvallssonen är alltid duktig när han spelar, går alltid framåt, löper smart och skapar chanser. ”Foppa” är ett ständigt hot när han spelar och man börjar återigen tro att vi kanske fått en vänsterlöpare som är här för att stanna. Riktigt bra i Malmö och en av deras starkaste spelare under det första Champions League-äventyret. Nu i tyska RB Leipzig som ligger delad etta i Zweite Bundesliga och i skrivande stund faktiskt den spelare som har bäst snittbetyg i hela ligan. Erik Hamrén har hyllat honom många gånger och nu senast mot Danmark så pangade han även in sitt första landslagsmål. Stort!

 

 

Vänsterback i morgondagens match blir antagligen Martin Olsson igen, vilket man inte kan klaga på. Olsson löper mycket och gör sällan bort sig. Bakom honom har vi bra alternativ i Bengtsson, Augustinsson och inte minst Wendt. Forsberg kommer förhoppningsvis vara irrationell även denna match  och visa vart skåpet ska stå. Nu jävlar slår vi ut danskarna!

 

#DenSomInteHoppar