Kan Parma resa sig igen?

Författare:
Uppdaterad: 22 februari, 2015

Parma


Parma hade mot alla odds tagit sig tillbaka till europaspel, tio år efter Parmalatskandalen. På mindre än ett år har man kastats ner i ännu en ekonomisk avgrund.

Under 90-talet var Parma en makt att räkna med i den italienska fotbollen. Även om det inte blev några ligatitlar så lyckades man både ta inhemska och europeiska cuptitlar, där man tog alla sina åtta cuptitlar i klubbens historia mellan år 1992-2002. Parma var med andra ord en klubb att räkna med. En klubb där spelare som Hernan Crespo, Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro och Lilian Thuram satte skinkstaden på fotbollskartan. Många trodde att det bara var en tidsfråga innan Parma FC skulle få sätta sin första ingravering på Serie A-bucklan. En enorm företagsskandal senare var allt förlorat för Parma. Parmalat, på den tiden en av Italiens största livsmedelsföretag, gick på grund under häpnadsväckande omständigheter. Ett företag som ägde Parma, vilket naturligtvis fick förödande effekter även för fotbollsklubben. Klubben blev bankrutt och framgångssagan såg ut att få ett abrupt slut.

Parma som klubb återuppväcktes, men skadan var redan skedd, och det märktes även på planen. Efter att med nöd och näppe klarat sig kvar i högstaligan säsongen 2004/2005 och 2006/2007, åkte man till slut ur 2007/2008 efter 18 raka år i högstaligan. Man tog sig dock tillbaka direkt, och lyckades därefter på nytt etablera sig i högstaligan. Och när Roberto Donadoni ledde laget till en sjätteplats förra säsongen, så innebar det att Parma var tillbaka i europaspel för första gången sen man 2006/2007 fick spela UEFA-cup genom effekterna av Calciopoli-skandalen och dess bestraffningar. Parma hade mot alla odds tagit sig tillbaka till europaspel. Även om det fortfarande brast i ekonomin så fanns det en ljuspunkt. En framtid.

Där var vi då. Våren 2014.

Mindre än ett år senare är Parma i en större kris än någonsin. Allt började i maj 2014 när Parma förlorade sin Europa League-plats till Torino, då klubben inte betalat skatter för utlånade spelare. Ett hjärtskärande slag för en klubb som kämpat sig tillbaka från en total ekonomisk kollaps. Samtidigt ett startskott och en förhandsvisning på en historia som skulle visa sig leda till en ännu större kris. Ett energilöst Parma radade upp förluster i ligan och poängen samlades ihop i en ruskigt långsam takt.

Mer fart var det då utanför planen i styrelserummet. Tommasi Ghirardi, som 2007 köpt klubben ur tvångsförvaltning, avgick som president strax efter att Parma uteslutits från EL, för att i september komma tillbaka. Tre månader senare är klubben såld till den albanske affärsmannen Rezart Taci för en ynka euro, och två månader senare heter istället ägaren Giampietro Manenti. Alltihopa samtidigt som skulderna och de uteblivna lönerna hopar sig. Manenti utlovade pengar. Pengarna kom aldrig, och kulmen av den ekonomiska tragedin nåddes till slut under helgen. Serie A-matchen mot Udinese ställdes in, då laget inte hade råd att betala matchfunktionärerna. Förutom uteblivna löner, så är Parmas situation så krisdrabbad att ungdomslagen inte har varmvatten i duscharna i omklädningsrummen. Man har inte råd att åka till bortamatcher då klubbens spelarbuss tillsammans med flera andra fordon konfiskerats. Lägg därtill att man ligger toksist i ligan med blott tio poäng på 23 matcher, även om det i ärlighetens namn är den klassiska klubbens absolut minsta problem för tillfället.

Där är vi nu. Februari 2015.

Om vi tittar ett år framåt finns det minst sagt många frågetecken. Kommer ens Parma som klubb fortfarande att existera? Och om de gör det, var finns dem? De gulblå korstågsriddarna från skinkstaden må ha rest sig förr. Frågan kvarstår om man kan resa sig ännu en gång.

 

Inläggsfoto: Rapsar/Wikipedia. Licens: Creative Commons.