Läktarsånger som gör avtryck

Författare:
Uppdaterad: 25 januari, 2015

”Who ate all the pies” vrålade North Bank ut på gamla Highbury, riktat mot Sheffield Uniteds kompakta målvakt. Han vände sig om och klappade leende på magen. Läktarsångerna är navet i den brittiska fotbollskulturen, här kommer 10 sånger eller ramsor som (enligt min högst subjektiva åsikt) har det där lilla extra.

Sånger som används vid inmarsch eller om specifika spelare räknas inte med, så om någon kränkt Scouser klagar på att ”You’ll never walk alone” inte är med så vet ni nu anledningen. 

10. Play up Pompey – Portsmouth

Texten förklarar sig självt. Så enkel men så kraftfull, och man förs tillbaka till tiden då Pompey faktiskt var att räkna med i ligan, och Fratton Park kokade. När ”Play up Pompey” vrålades ut kunde sista tio vara tuffa där nere.

9. Twenty times Man United – Manchester United

Tjugo ligatitlar, spela fotboll ”the Busby way”. Atmosfären på Old Trafford får ofta skit men Uniteds bortafans håller fanan högt och i Emirates innandömen gör sig ”Twenty times Man United” jävligt bra.

8. Keep right on – Birmingham City

Klassisk låt men passande budskap, särskilt eftersom Birmingham City inte firar några triumfer på planen. Men Keep right on, snart får vi kanske se City i Premier League igen, och få njuta av just den här sången.

7. Hymns and Arias – Swansea City

Hymns and Arias alltså, en blandning av engelska och det smått obegripliga walesiska, men satan vad bra det är. ”And we were singing, Hymns and Arias, land of my fathr’s, ar hyd y nos”

6. Delilah – Stoke City

En något vulgärare version av Tom Jones gamla hit ”Delilah”. En något märklig läktarsång kan tyckas, och visst är den udda, med det är kanske det som gör den till vad den är.

5. Fields of Anfield – Liverpool 

Klyschan ”great european nights at Anfield” må vara sliten, men det finns en stor portion sanning i den, och Fields of Anfield är nog nästan det starkaste som ”the Kop” har att komma med.

4. Palace we love you – Crystal Palace

En ramsa som många lag har egna versioner av, men Crystal Palace och ”the Holmesdales fanatics” gör den överlägset bäst.

3. Come on you bhoys in green – Celtic

Skotsk växelsång, det blir inte härligare. ”Come on you bhoys in green” (ja de stavas Bhoys tydligen) är enkel men kraftig, och växelsång bör alltid premieras. Glasgows green and white!

2. Greasy chip butty – Sheffield United

En remake på John Denvers hit ”Annie’s song” och även om titeln är något udda så hade det varit värt ett besök till Bramall Lane bara för att få höra ”Greasy chip butty”.

1. Just can’t enough – Celtic

Celtics andra bidrag. Den går liksom inte att förbise, Celtics version av Depeche Modes ”Just can’t gen enough”. I just denna matchen, vinsten mot Barcelona hemma i Champions League så är den synnerligen mäktig. Goosebumps.

Inläggsfoto: Debbie Mc/Flickr. Licens: Creative Commons