Europa brinner igen – Landet som inte finns, Transnistrien

Författare:
Uppdaterad: 26 januari, 2015

En före detta KGB-agent grundade 1997 FC Sheriff Tiraspol. Insprängt mellan Moldavien och Ukraina existerar klubben FC Sheriff Tiraspol i Transnistrien, en region där Lenin-statyer fortfarande vördas. Det är bara det att själva landet Transnistrien inte existerar enligt omvärlden. Och snart kan det vara ryskt.

När Sovjetunionen splittrades 1991 dog inte bara en nation, nya nationer skulle skapas – utan att det fanns ett självklart facit över var de nya gränserna skulle dras. Transnistrien är en region som rent geografiskt kan beskrivas som östra Moldavien eller västra Ukraina, några mil norr om svarta havet. Men bara för att en karta ritas om innebär det inte att människorna som bor där helt sonika accepterar den nya fanan de placeras under. Ett år efter Sovjetunionens fall utbröt ett inbördeskrig om Transnistriens självständighet från Moldavien, landet regionen Transnistrien rent tekniskt tillhör. Transnistrien lockades mer av öst än väst och blickade mot Ryssland, något som syns tydligt på regionens stora fotbollsklubb FC Sheriff Tiraspols klubbemblem vilken pryds av en hammare och skära. Transnistrien har en egen valuta, i princip obrukbar utanför dess gränser, president, politiska partier och en rysk militärbas. Men trots att Transnistrien anser sig vara en egen nation gör inte de styrande fotbollsorganen FIFA och UEFA det, något som lett till att Sheriff Tiraspol under 2000-talet spelat och vunnit den moldaviska högstaligan, Divizia Nationala, 13 av 14 gånger – något som retar gallfeber på övriga Moldavien som vill bli en del av väst. För att strö ytterligare salt i såren skanderar Sheriff Tiraspols supportrar ofta ”Ryssland! Ryssland!” för att håna moldaverna i samband med matcher mot moldaviska klubbar.

På östfronten, intet nytt

Sheriff Tiraspols framgångar som fotbollsklubb kan hårddraget förklaras med en faktor – pengar. Klubben är tätt sammankopplad till och sponsrad av regionala företag. Alltifrån livsmedelsbutiker till bensinmackar pryds av Sheriff Tiraspols emblem och med regelbundet spel i Europa League, samt över 50 UEFA Champions League-matcher, trillar slantarna in för ytterligare köp av unga talangfulla spelare från främst Afrika och närliggande Serbien. Sheriff Tiraspol har genom framgångarna på planen lyckats bli Moldaviens rikaste klubb och stoltserar med en av öst-Europas bästa arenor med en modern träningsanläggning samt hotell i nära anslutning. Både utländska spelare och tränare som varit anställda av Sheriff Tiraspol vittnar om det förlegade skick planerna runt Moldaviens huvudstad Chisinau är i – och desamma talar sig varma om Sheriffs anläggningar i Tiraspol, Transnistrien. Och det är ungefär allt som sägs om klubben inifrån Transnistrien.

I en tid då klubbar slåss om medieutrymme, profilvärvningar, helhetsupplevelser, klubbmuseum och interaktivitet via sociala medier är det knäpptyst från Transnistrien.

– Med Transnistrien är det alltid hemlighetsfullt. De (klubbledningen) vill inte att någon ska veta något om klubben. Allt är sekretesstämplat, sa moldaviske fotbollsjournalisten Mihai Sitnic i en intervju med The New York Times.

– Varje klubb i Europa vill marknadsföra sin produkt globalt men när vi ringer Sheriff vill de inte säga någonting, berättar Mihai Sitnic vidare.

När The New York Times utsände försökte få till en intervju med någon ur klubbledningen berättade klubbens pressansvarige Vadim Kolchev vänligt men bestämt att ingen från klubben var intresserad av att tala med honom. Silenzio stampan praktiseras inte bara av de ansvariga, varken supportrar, spelare eller ”mannen på gatan” går med på att figurera i pressen med namn och bild. Som en kvarleva av Sovjetstyret där angivare kunde finnas runt gathörnet lever tankesättet om att ’tala är silver men tiga är guld’ kvar i Transnistrien. Och det spekuleras nu i att Putin och Ryssland snart ställer siktet på det blott två mil breda landet. Folket i Transnistrien är enligt Channel 4 unisont på Rysslands sida – av Ryssland får man fri gas och pension, från Moldavien (Europas fattigaste nation) får man desto mindre.

Politiska band – men locket på från alla håll

Den före detta sovjetiska KGB-agenten som grundade Sheriff Tiraspol heter Viktor Gushan. Enligt en rapport från USA’s utrikesdepartement 2010 kontrollerade fotbollsföreningen Sheriff Tiraspol i praktiken Obnovleniepartiet (förnyelsepartiet) vilka hade en majoritet i regionens riksdag. När Transnistriens president Igor Smirnov, vilka somliga beskriver som den egentliga ägaren av Sheriff Tiraspol och som med maffialiknande metoder använder klubben för penningtvätt, förlorade valet 2011 efter 21 år vid makten ersattes han av Yevgeni Shevchuk – före detta viceordförande i Sheriff Tiraspol. Enligt civila som Channel 4 har talat med är samhället genomkorrupt. Förvisso finns det fri gas och pension men allt går att köpa, även frihet från fängelse. Och Ryssland behöver inte invadera Transnistrien likt Krimhalvön i Ukraina eller Georgien, de finns redan på plats i form av militärbaser och med folkligt stöd. Men från politiker och klubbledning, vilka ibland sammanfaller med varandra, är det fortsatt locket på.

– Vi talar om fotboll. Inte om pengar, inte om Transnistrien eller om att sätta Transnistrien på kartan, sa Sheriff Tiraspols pressansvarige Vadim Kolchev efter att Sheriff Tiraspol besegrat Ulisses från Armenien inför 10 000 supportrar varav ett stort antal viftade med ryska flaggor.

Källor: Nytimes.com, wikipedia.org, channel 4, 

Inläggsfoto: Serhio/wikimedia. Licens: Creative Commons