Långsint, fegt och blint

Författare:
Uppdaterad: 16 november, 2015

 

Vi har alla hört det: ”Det var bättre förr, då Sverige hade spelare i lag i de stora ligorna”.  Vi minns tiden då Sverige hade spelare som var tongivande i sina lag, stora lag i stora ligor. Verkligheten för vårt landslag ser idag annorlunda ut. Bänkspelare, spelare från andradivisioner eller i bästa fall mittenlag i turkiska ligan. Hur värdesätter man i detta läge en startspelare i tabellfemman i världens bästa liga? En spelare som startat fyra av fyra möjliga matcher i Champions League? Det normala vore att göra honom till tongivande i detta utsatta läge, att använda honom som ett hot offensivt och en trygghet defensivt och att låta honom bidra med sin erfarenhet i början på ett generationsskifte. Förbundskapten Hamrén är dock av uppfattningen att sådana spelare gör mest nytta hemma i TV-soffan.

 

Det må kännas avlägset, vissa av oss kanske till och med har glömt bort det. Oavsett så gör det ont att tänka tillbaka på en den andra september 2011. Oscar Wendt hade, efter att Behrang Safari hösten 2010 slarvat bort ett inkast i Amsterdam och petats, varit Hamréns givna val på vänsterbacken under hela 2011 och startade i backlinjen även i Budapest. Kvalmatchen mot Ungern slutade dessvärre i en mardröm för Sverige. Ytterback Wendt drog på sig en straff, gick bort sig vid två ungerska mål och blev en syndabock och en symbol för en missad direktplats till EM slutspelet 2012.

Den katastrofala kvällen på Puskas Ferenc-stadion följdes upp med en 5-0 seger mot San Marino, med Martin Olsson som vänsterback och målskytt, samt en bragd mot Holland vilket resulterade i EM-slutspel i alla fall. Problemet sågs därför vara löst.

Efter den katastrofala kvällen 2011 har Oscar Wendt gjort en handfull tävlingsmatcher i den gula tröjan, oftast har han inte ens varit med i truppen. Sverige har på fyra år gått från att vara artonderankat i världen till att idag placera sig på plats 43. Parallellt med detta har syndabocken Wendt gjort runt åttio matcher i Bundesliga och Europa och på så sett växt till en av Borussia Mönchengladbachs viktigaste spelare. Martin Olsson däremot, som konsekvent spelats under vår dalande resa har i år endast startat fem matcher i nykomlingarna Norwich som för tillfället ligger på en femtonde plats i Premier League.

Oscar Wendt

 Oscar Wendt har ständigt lämnats utanför Erik Hamréns landslag trots fina prestationer. Foto: Borusse86/Wikipedia (Creative Commons)

 

Svenska landslaget står och stampar utan att komma någon vart. Hamrén pratar ofta om speltid i klubblagen och rätt inställning. Det är viktigt att spelarna måste våga. Om vi kollar på Oscar Wendt och Behrang Safari är det svårt att få spelare att våga, när en medioker match för fyra år sedan kan kosta en plats för all framtid. Efter snedstegen 2011 stod Oscar Wendt rakryggad, tog smällen och erkände sina egna misstag för att sedan växa till en bättre spelare. När Hamrén gång på gång misslyckas och ifrågasätts ifrågasätter han media och skyller ifrån sig motgångarna på yttre faktorer. Hamréns egen rädsla att göra misstag och erkänna dessa är ett av de största misstagen han gjort. Det är därför Martin Olsson spelar EM playoff medan Oscar Wendt och framtidsnamnet Ludwig Augustinsson får följa matchen på TV. Det är svårt för spelare att visa mod när man har en förbundskapten som tappat bort sin egen definition av ordet.

Landslaget är sämre än någonsin och Hamréns dagar bör vara räknade. Efter det kommer en ny generation och ett nytt landslag. Tendenser till hur detta kan se ut finns redan men det är fortfarande ett embryo till hur landslaget kommer att se ut om några år. För att få till en lyckad generationsväxling krävs ett par spelare som varit med och som spelat på den högsta nivån i Europa. Spelare som dessutom kan hålla den nivån i några år till, spelare som kan agera ledare för ett nytt landslag. Oscar Wendt är en sådan spelare, Markus Berg och Andreas Granqvist två andra.

583px-Erik_Hamrén-9

Är Erik Hamréns dagar räknade?
Foto: Frankie Fougathin/Wikipedia (Creative Commons)

 

Så klart kan det kännas dumt att så här två dagar efter vår bästa landskamp på länge sitta och gnälla över laguttagningar. Men faktum kvarstår att Hamrén begår ett mindre tjänstefel när han inte låter vår internationellt sett näst högst ansedda spelare vara med i truppen. Trots detta kan Sverige klara sig till ytterligare ett EM genom att vinna över ett försvagat Danmark. I EM kommer motståndet dock vara något helt annat. Vi kommer att möta världsspelare som vi, bortsett från Zlatan, saknar. Men stjärnor har vi faktiskt och i måste ge de få stjärnor vi har chansen, vi måste våga tro på de som faktiskt levererar. Oscar Wendt borde vara givet i en eventuell trupp. Är han inte det så är vår förbundskapten inte bara feg utan även blind.

 

Inläggsfoto:  Dmitrij Niejmyrok/Wikimedia Commons. (Creative Commons) &  Borusse86/Wikipedia. (Creative Commons)