Lazio hela Italiens hopp

Författare:
Uppdaterad: 29 februari, 2016

När Champions League-åttondelarna och Europa League-sextondelarna lottades i december var det många italienare som satte pannan i djupa veck och undrade hur det här skulle sluta. De stora tidningarna i landet pratade om rejäla utmaningar och att de italienska lagen skulle få problem. De hade rätt.

Att prata om vad som är bra för ett land eller en liga är sällan så problematiskt som när det gäller Italien. Konflikten mellan nord och syd sträcker sig långt tillbaka och många är väldigt lokalpatriotiska. Ändå vill jag säga att när det kommer till Europaspelet är det hela Italiens angelägenhet hur det går för de få lag som är inblandade. UEFA:s kryptiska rankingsystem har sina brister och säger kanske inte lika mycket som de själva vill få det till, men det är ack så viktigt. Och när Italien tappade tredjeplatsen i rankingen till Tyskland, och därmed blev av med en garanterad Champions League-plats, då slog det mot hela landet. Därför borde även Tommaso från Neapel bli, om inte bedrövad så åtminstone lite bekymrad, över att Fiorentina åkte ut mot Tottenham i första omgången av EL-slutspelet. Eller att Roma var ett antal nummer för små för Zidanes Real Madrid. Och framför allt då över att det egna laget inte lyckades skjuta tillräckligt många hål i en viss spansk ubåt för att sänka den.

Tuffa lottningar

Vad var det egentligen som hände? Det såg ju så bra ut efter gruppspelet. Alla italienska lag hade gått vidare, och det utan några större problem i de flesta fallen. Juventus missade förstaplatsen i gruppen med en hårsmån, Roma tog poäng av Barcelona och Napoli fullständigt mosade allt motstånd. Fiorentina och Paulo Sousa tog sig vidare bakom tränarens förra lag Basel, och Lazio gick förlustfria genom sin grupp. Italien hade för första gången på länge börjat närma sig England som för tillfället innehar tredjeplatsen i rankingen, och hade möjligheten att gå om. Sen kom lottningen. Lottningen som ledde till att det där Juventus som är helt obevekliga i ligan visserligen lyckades plocka med sig en poäng från hemmamötet med Bayern München, men som nu sitter i en mycket svår sits när returen i Tyskland ska spelas. Lottningen som ställde Roma mot ännu en spansk gigant, Fiorentina mot vad som för tillfället ser ut att vara Englands bästa lag, och Napoli mot Villarreal som bara inte släpper in några mål. Det går att prata om tuffa lottningar och otur att dra förhandsfavoriterna så tidigt i slutspelet. Men i slutändan handlar det ändå om att de inte är lika bra som sina europeiska konkurrenter. Än.

Ett sista hopp

Visst kan Juventus och Roma fortfarande rädda upp det här, men att sannolikheten är ganska liten kan vi nog vara överens om. Kvar finns Lazio. Detta Lazio som inte riktigt går att bli klok på. Lazio, som för en säsong sedan knep tredjeplatsen framför Fiorentina och Napoli, men åkte ut mot Bayer Leverkusen i kvalet till CL. Detta Lazio som sedan har gått väldigt mycket upp och ner, haft makalösa mittbacksproblem och inte alls levt upp till förväntningarna som sattes på laget efter förra årets succé. Ändå slutade dubbelmötet mot ett svajigt Galatasaray i italiensk favör, på ett ganska säkert sätt. Som en skugga har de smugit med och nu väntar Sparta Prag i åttondelsfinalen. Ett Sparta Prag som visserligen slog ut Krasnodar med 4-0 över två matcher, men som ändå får räknas som en gynnsam lottning med tanke på att motståndet lika gärna kunde hetat Borussia Dortmund eller Tottenham.

Men Lazio går det väl inte att sätta sin tro till? Du blir nog så illa tvungen, Tommaso från Neapel.

Inläggsfoto: CalcioPazzo/Youtube. Licens: Creative Commons.