Den kompletta listan: De 50 sjukaste fotbollsskadorna någonsin

Författare:
Uppdaterad: 24 juni, 2013

Avbrutna korsband, lårkakor och bollar på pungar. Vi har alla både varit med om det själva och sett proffsen råka ut för de flesta vanliga skador på planen. Men det finns de skador som uppstår på de mest sjuka sätten, både på och utanför planen. Skadorna som de drabbade personerna verkligen inte vill ska läckas ut till pressen. Skadorna som bara inte ska kunna uppstå. Skadorna som knäcker fotbollsspelare, för vad kan vara värre än att missa en viktig match eller ett mästerskap på grund av att man har kollat på tv lite för länge eller matat sin son?

Genom en ordentligt grundlig och noggrann filtrering och silning av internet och minnet levereras följande lista, som kan ses som så gott som komplett och ultimat i ämnet. Se till att stretcha hela kroppen för att sedan gå igenom listan med de sjukaste fotbollsskadorna någonsin. Sträck inte för hastigt på er när ni efter genomläst inlägg reser er upp från soffan som Rio Ferdinand och får knäproblem eller bryter ett ben när ni tar fjärrkontrollen likt David Seaman.

 

Transportproblem

Milan Rapaic, Hajduk Split:
Rapaic var flygrädd och så nervös inför en resa att han på något sätt lyckades trycka in kanten på sitt boardingkort i ögat. Han missade ett gäng med matcher i säsongsinledningen.

 

John Durnin, Portsmouth:

En fridfull dag på golfbanan fick ett abrupt slut för John Durnin när han inte tänkte på hur han körde sin golfbil utan i stället skrattade gott åt att hans golfpartner och lagkamrat Alan McLoughlin som inte hittade sin boll efter ett snedslag på fairway. Fokuset var inte på vägen, Durnin körde ner i ett dike och armbågen stukades allvarligt ur led. McLoughlin skrattade bäst och sist – Durnin var borta från fotbollsspel i sex veckor.

 

Jerome Boateng, Man City:

Jerome Boateng

Inköpt som en stor talang i det storsatsande Man City, men fick lämna laget efter en säsong med väldigt lite speltid. Det kunde ha börjat bättre. Boateng skadade sitt knä i samband med en landskamp med sitt Tyskland mot Danmark i början av säsongen och i ett flygplan, bara några veckor senare, kolliderade en tung drinkvagn i samma knä. Boateng blev borta i många veckor och kom aldrig riktigt in i laget efter det.

 

Paolo Guerrero, Hamburg:
Missade en träningsmatch i Schweiz 2011 på grund av hans rädsla för att flyga. Han vågade sig på flyget – men under färden var han så rädd under flygturen att han spände sig så mycket att en muskel brast.

 

Jamie Langfield, Aberdeen:
Jamie tvingades vila i två veckor sedan han råkat spilla kaffe på foten under en troligtvis skakig bussresa.

 

Ever Banega, Valencia:

images

En av de färskaste av de konstigaste av skador. Ever glömde lägga i handbromsen när han skulle tanka bilen. Bilen började rulla, foten klämdes fast och när Banega och foten kom loss var vristen bruten.

 

 

Slapp i soffan

Alessandro Nesta, Milan:
Den elegante försvararen spelade en natt på sitt Playstation till gryningen skymtade. När Nesta lade ner kontrollen efter ett långt parti av vad vi tror var Little Big Planet, kände han en intensiv smärta i tummen. Italienaren hade genom hårt tryckande slitit av en sena i tummen och missade sedan, efter en operation, en månads fotbollsspel. På planen alltså.

 

Rio Ferdinand, Leeds:

Rio Ferdinand

Rio Ferdinand lade upp fötterna på soffbordet för att ha en riktigt härlig, lugn dag. Efter några timmar reste han sig upp och då brast en muskel i knäet. As simple as that.

 

Robbie Keane, David James, David Seaman, Carlo Cudicini; Premier League:
Alla fyra har lyckats göra sig fördärvade när de sträckt sig efter fjärrkontrollen till TV:n. Keane blev knäskadad, målvakterna bröt varsitt ben och James slet sönder en muskel i ryggen.

 

 

I köket

 

Kevin Kyle, Sunderland: 
Kevin matade sin son när pojken sparkade till en bunke hett vatten. Vattnet hamnade givetvis mellan benen och Kevin fick brännskador på ett känsligt ställe.

 

Jari Litmanen, Malmö FF:

Jari Litmanen

Klassikern. Finländaren, som vanligtvis var drabbad av flera andra – vanliga – skador, fick se sig själv på sidlinjen och borta från spel en kortare period 2006 efter att MFF:s klubbchef Hasse Borg öppnat en läsk framför Jari. Med hjälp av en snusdosa öppnades Cola-flaskan, vars kapsyl med full kraft drog rätt in i Litmanens öga.

 

Adam Chapman, Oxford United:
Det har hänt oss flesta. En öm bröstvårta under den något irriterande styva matchtröjan resulterar i ett olidligt smärtstillestånd. Om inte för er så i alla fall för undertecknad. Med egna erfarenheter i bakhuvudet får man ge cred till Adam Chapman som i en match mot Wycombe i League Two i England krigade sig igenom matchen med en bränd bröstvårta.

Chapman hade dagen innan matat sin son när han olyckligtvis råkade hälla över rykande het mjölk över sin bara överkropp. Bröstvårtan gick från röd till svart (jag vet egentligen inte detaljerna här som tur väl är).

 

Dave Beasant, Chelsea:
Målvakten fick inledningen på säsongen 93/94 förstörd sedan han tappat en glasburk i köksgolvet. Både glasburken och stortån krossades.

 

Kirk Broadfoot, Glasgow Rangers:
Fick ansiktet brännskadat när han gjorde mål – mellanmål. Kirk kokade två ägg i mikron och när han skulle ta ut äggen exploderade det ena ägget, vilket gjorde att hett vatten sprutades på hans ansikte.

 

 

Lyckligt tillstånd

Steve Morrow, Arsenal:
Morrow avgjorde en ligacupmatch mot Sheffield Wednesday 1993 och hyllades efteråt av kaptenen Tony Adams som lyfte upp honom i luften. I luften befann han sig inte länge, Adams tappade honom och Morrow bröt en arm.

 

Adil Rami, Valencia:
Valencias back Adil Rami blev rejält utskälld av sin dåvarande spanska klubb efter att ha skadat sig utanför plan. Det kan man förstå i och med att han skadade sig på ett evenemang för sin tidigare klubb Lille. Den franska klubben höll en välgörenhetskonsert som Rami gästade där han bjöd på en ‘Gangnam Style’-dans som olyckligtvis förstörde hans fot. Han missade sedan Valencias kommande 3-3-match mot Espanyol. Givetvis ska ni få ett smakprov på dansen från Rami.

 

Perry Groves, Arsenal:
Den legendariske Arsenalwingern Perry Groves jublade högt både versalt och kroppsligt när Arsenal gick upp i uddamålsledning i en match. Problemet med detta var att Groves satt i avbytarbåset och slog i huvudet stenhårt i taket. Medvetslöshet följde.

 

Paulo Diogo, Servette:
I en match mot Schaffhausen gör Diogo mål och klättrar upp i ett stängsel för att fira med fansen. Den nygifte Diogo fastnar med vigselringen på väg ner från stängslet och sliter av fingret. Ett mål, ett uppehåll från fotbollen – och ett gult kort.

 

Alan Wright, Aston Villa:

Alan Wright

Hur man lyckas med konststycket att skada korsbandet när man försöker nå gaspedalen i sin splitternya Ferrari vet ingen förutom Alan Wright. Det sägs att han direkt efter knäskadan bytte ut sin dyra bil mot den klubbsponsrade bilen Rover 416.

 

 

Furiöst tillstånd

Ivano Bonetti, Grimsby Town, 1996:
Managern Brian Laws var inte nöjd med italienaren Bonetti efter en 3-2-förlust mot Luton och skickade i furiöst tillstånd en tallrik kycklingvingar mot honom. Bonetti hann inte reagera och tog emot både tallrik och kycklingvingar i ansiktet. Resultatet blev ett brutet käkben.

 

Alex Stepney, Manchester United:  
Målvakter ska skälla ut sina lagkamrater när de gör för grova misstag, det tillhör vardagen. Alex Stepney tog dock i lite för mycket vid ett av tillfällena och bröt käken.

 

Sascha Bender, Stuttgart:
Bender blev en dag hårt slagen i ansiktet av sin lagkamrat Christian Okpala. Okpala berättar varför:

“He permanently provoked me by farting all the time.”

 

 

Mitt i naturen

Svein Gröndalen, Norge:
Missade en landskamp efter att ha krockat med en älg när han var ute och joggade. Hur lyckas man?

 

Karl Corneliusson, AIK: 
Skulle skära gurka – skar sig i stället i fingret. Fick svåra nervskador som följd och missade knappt två månaders spel.

 

Julio Arca, Sunderland:

Julio Arca

År 2004 blev Arca bränd av en manet när han tog det kloka beslutet att doppa handen i Nordsjöns kyliga vatten under ett försäsongsläger med Sunderland. Arca fick plötsliga feberattacker och allvarliga utslag och körde ilsnabbt in till närmaste  sjukhus.

 

Wojciech Szczesny, Arsenal:
”Nu j-vlar”, tänkte den då ännu yngre polacken när han var på gymmet liggandes på en bänk för att klara av ett nytt viktrekord i bänkpressen. Knack sade det och Szczesny bröt båda armarna samtidigt. Imponerande att han sedan kom tillbaka och tog sig upp till nivån han nu innehar.

 

Neil Edwards, Rochdale:
För knappt tio år sedan blev en match mellan Rochdale och Scunthorpe försenad några minuter. Allt berodde på Rochdalemålvakten Neil Edwards som behövde läkarvård efter att ha blivit biten av en kanadensisk gås strax innan avsparken på Glanford Park. Inte den värsta av saker, men sannerligen en av de pinsammaste.

 

Chic Brodie, Brentford:
Målvakten fick avsluta spelarkarriären i förtid 1970 efter att ha blivit påsprungen av en hund som sprang in på planen under en match.

 

Mistar, Indien:
Den indonesiska fotbollsspelaren blev översprungen av ett gäng vilda grisar som sprang över träningsplanen inför en match 1995. Det låter onekligen komiskt, men tyvärr gav det tragiskt nog tillräckligt med skada för att Mistar inte skulle klara sig kvar vid liv.

 

 

TV-kändisar 

Kevin Trapp, Eintracht Ftrankfurt:

Kevin Trapp

Den tyska nykomlingen Frankfurt tog Bunderliga med storm under den föregående säsongen. Laget kämpade om en Champions League-plats när målvakten Trapp drabbades av en skada som höll honom borta under hela säsongen. Kanske var det just den skadan som gjorde att Frankfurt ”bara” nådde Europa League. Mitt i den intensiva säsongen spelade han in en reklamfilm. Tyvärr var han inte särskilt rutinerad i just den branschen på grund av sin unga ålder och säkert därför åkte han på en handskada. Han bröt helt enkelt handen.

 

Andy van der Meyde, Holland: 
Hollands fotbollsstjärna svimmade under en tv-intervju på grund av värmen från strålkastarna. Det resulterade i att hans huvud hårt slog i en högtalare. Van der Meyde missade däremot inga matcher, till skillnad mot de flesta andra på listan.

 

 

Problem i hemmet

Leroy Lita, Reading:
Lita blev kvar på sidlinjen en sommarperiod 2007 efter att han en morgon vaknat upp i sängen, oförmögen att röra på kroppen. Den officiella motiveringen till skadan var att han blev skadad omedvetet när han sträckte sig efter att ha vaknat. Fotbollsvärlden tippade däremot att skadan berodde på något lite mer sexrelaterat. Vad tror ni?

 

Jari Litmanen, Malmö FF:
Inte nog med kapsylproblem. Litmanen har tidigare ramlat i trappan när han skulle hämta mjölk åt sin son. Finländaren fick problem med sin skadefyllda kropp efter trapp-incidenten.

”Jag kan inte vrida huvud och kropp till höger fullt ut. Det var bra för några dagar sedan, sedan blev det sämre igen.”

 

Michael Stensgaard, Liverpool:
Dansken tvingades att avsluta karriären efter att ha dragit på sig en väldigt allvarlig axelskada när han skulle vika ihop strykbrädan. Troligtvis hade inte Stensgaard strukit särskilt många skjortor innan händelsen, högst troligt har han inte heller gjort det efter händelsen.

 

Darren Barnard, Barnsley:
Mittfältaren blev borta från fotbollen i hela fem månader efter att ha halkat på köksgolvet som var dränkt av sin valps urin.

 

Alan Mullery, England:
Mullery missade Englands resa till Sydamerika 1964 efter att ha borstat tänderna. Man tar i alldeles för hårt om man förstör ryggen vid tandborstning.

 

Sean Flynn, Kidderminster:
Klubblagskaptenen verkade extraknäcka som en av inbrottstjuvarna i ”Ensam Hemma” när han trillade över sin sons leksaksbilar. Resultatet blev en bruten näsa, en uppskuren läpp och en antal illa tilltufsade tår.

 

Sergio Agüero, Man City:

Sergio Agüero

Argentinaren missade två matcher i den viktiga slutspurten av säsongen på grund av en skada som managern Roberto Mancini beskrev som ”stupid injury” och som han inte vilje beskriva mer ingående. Sergio avslöjade själv senare – efter spekulationer om att han hade skadat sig på sin treåriga sons cykel – att han hade skadat fotleden i en tidigare match mot Chelsea som snabbt togs hand om med tropiskt bedövningsmedel. Det kom senare fram att Sergio var allergisk mot medlet och fick ett brännmärke på högerfoten av medlet.

 

Richard Wright, Everton :
Målvakten Wright vred axeln ur led efter att ha fallit ned från ett loft när han ställde undan resväskor efter sin semester.

 

Darius Vasell, Aston Villa:
Den tidigare Premier League-profilen drabbades av en blödning under stortånageln i Aston Villa-tröjan och bestämde sig för att strunta i att rådfråga de personer med någorlunda kunskap i ämnet och istället borra ett hål i nageln med en borrmaskin för att förbättra situationen. Vasell gjorde helfel, tån blev infekterad och Vasell blev borta i flera veckor.

 

Shaun Teale, Aston Villa:
Skar upp underarmen när han skulle rengöra sitt akvarium. Oklart om Stephen Ireland skurit sig när han har rengjort sitt akvarium. Ireland har, eller har haft, en hajtank under köksgolvet.

 

Lee Hodgesof, Barnet:
Lee har som så många andra halkat sig bort från fotbollsplanen. Det enda som behövs är en tvål på badrumsgolvet. Han klarade sig däremot relativt bra till skillnad från många andra på listan och sträckte enbart ljumsken.

 

Santiago Canizares, Valencia:

Santiago Cañizares

En av de mer legendariska skadorna. Canizares var laddad för VM-turneringen 2002 när allt gick åt skogen sedan han försökt ta ned en fallande parfymflaska med foten. Flaskan krossades på foten och målvakten skadade en muskel i ena stortån.

 

 

På fotbollsplanen

Richard Wright, Everton (igen):
Wright gör comeback på listan! Målvakten missade Evertons omspel mot Chelsea 2006 efter att ha trillat över en skylt med texten ”Please practise in the temporary goalmouth”, vilket är lite kul då han alltså struntade i skyltens hänvisningar.

Killen har otur men som ni vet straffar synden sig själv.

 

Mart Poom, Derby:
Poom blev allvarligt skadad vid sitt mest känsliga ställe i en match mot ett så kallat” Iron Maiden XI”. Ingen verkar veta hur det gick till, men i och med att skadan skedde mot ”Iron Maiden XI” tar sig den mystiska skadan in på listan.

 

Matty Blair, York City:
Killen lyckades bli nedtacklad, om det ens är möjligt, av en träningsdocka på en av alla sina fotbollsträningar. Smällen gav Blair ett djupt sår i knät som raskt fick åka till sjukhuset.

York-manager Gary Mills berättar, mellan sina skrattattacker, om händelsen:

“Matty Blair got tackled by a mannequin and ended up with a gash in his knee. He stumbled into it after tangling with Michael Potts and had to have a good few stitches in his knee.

I think he’s the first footballer ever to be injured by a mannequin and he’s had a fair bit of ribbing but he will be fine for tomorrow.”

En träningsdocka kallas för dummy i England och i detta fallet känns det mer naturligt att säga att Blair var den största av dummy.

 

Carl Ikeme, Wolverhampton:
Wolves har gått direkt från Premier league ner till League 1 på två säsonger. Följande händelse symboliserar tydligt hur förra säsongen var för Wolves. Målvakten Carl Ikeme får efter en dålig kort inspark bollen tillbaka till sig. Tyvärr missar foten bollen och Ikeme får ta på sig ett mycket tragiskt självmål.

 

Hur blev han då skadad undrar ni? Jo, Ikeme gick ut i halvtid, in i omklädningsrummet och slog i ren frustration sönder den bräckliga taktiktavlan. Bakom den tunna ytan på tavlan fanns de något hårdare järnpartierna som tog emot större delen av slaget. Ikeme bröt handen, missade återstående delen av säsongen och Wolves spelade sig käpprätt åt h-vete.

 

Där har ni de 50 konstigaste fotbollsskadorna. Vilken är er favorit?

 

UPDATE! Nytillskott till listan incoming!

Juan Obelar, Penarol:

Stackars Juan fick ta en tidig pension från fotbollen. Det är ju svårt att prestera på hög nivå i målet när du som målvakt just kapat fyra av sina fingrar.

“I was doing a few things for my house, putting wood through a plane and the next thing I know the machine ripped off four fingers.

I was on my own, I didn’t have help from anyone and the only digit I had left was my thumb. They [doctors] have already told me I am not going to recover a single finger but they will try to rebuild me a bit.

I feel so awful, this is the most horrendous thing that has ever happened to me. It is a very painful moment. God knows why these things happen.’”

Obelar var vid olyckan inne i en vila från fotbollen som hade dragit sig över sex månader från att han slutade i Centro Atletico Fenix. Han skulle däremot göra en comeback inom kort. Men det fick han skrota.

Här fylls det i sinom tid.

 

 

 

Relaterade inlägg