Lista: Guard of Honour

Författare:
Uppdaterad: 5 maj, 2016

Ett traditionsenligt fenomen i fotbollen är att utföra en så kallad Guard of Honour. Det innebär att stå hedersvakt, vilket kan beskrivas som en gest för att visa respekt/uppskattning i samband med matchtillfälle. Gesten tillägnas enligt tradition ett seriesegrande lag, en spelare som avslutar sin karriär eller en förening som presterat en anmärkningsvärd milstolpe. Kort och gott en lämplig hyllning till stora prestationer.

De berikar oss även med riktigt bra historier.

*

I och med Leicesters ligaseger kan tränaren Claudio Ranieri eventuellt förvänta sig en liknande gest på Stamford Bridge. Det vore naturligtvis en enorm upprättelse för den sympatiske italienaren, som bekant fick sparken från just Chelsea för närmare ett decennium sedan.

Nedan följer ytterligare sex anmärkningsvärda tillfällen sedan millennieskiftet – alla i samband med hyllningar åt ligavinnare.

8686925514_74a49a7e20_kFoto: Jan S0L0/Flickr (Creative Commons)

*

Deportivo la Coruña till Barcelona (2015)

Det må vara bortglömd, men för mer än ett decennium sedan var Deportivo la Coruña en maktfaktor i både Spanien och Europa. En spansk ligatitel bärgades säsongen 1999-2000, och två år därefter den inhemska cupen. Regelbundna topplaceringar och fem raka år i Champions League-slutspelet var meriterande, med en imponerande semifinalplats som bäst, där de förlorade mot upplagans mästare: FC Porto.

Även om Deportivos glansdagar var långt förbi, så var gesten till Barcelona någonting som de mest insatta supportrarna kämpade med att fullt acceptera, särskilt då klubben svävade osäkert vid nedflyttningsstrecket inför säsongens sista drabbning.

Detta var dock inte första gången ett liknande scenario utspelade sig. I slutskedet av säsongen 2010-2011 hade ett återigen nedflyttningshotat Deportivo stått hedersvakt inför just den katalanska storklubben. En meriterande 0-0 match räckte inte för att hålla klubben på säker mark, och omgången därefter bekräftades klubbens nedflyttning till andradivisionen.

Denna kväll på Camp Nou skulle dock bli annorlunda. Matchen började visserligen miserabelt för galicierna, men de fann styrka att hämta upp tvåmålsunderläget. 2-2 blev slutresultatet i en dramatisk drabbning, i och med en sen kvittering av bortalaget. Därmed bärgades en ovärderlig poäng som sedermera säkrade fortsatt spel i högstadivisionen. Likväl blev matchen ett känslosamt farväl av Barcelonas legendar Xavi Hernández, som avslutade sina 17 år i klubben.

*

Arsenal till Manchester United (2013)

Som om inte den historiska rivaliteten mellan klubbarna vore nog. Inför säsongen 2012/2013 hade Arsenals skyttekung och lagkapten Robin van Persie beslutat sig för att söka grönare vyer i Manchester, en kontroversiell och förbjuden flytt, som visade sig vara ett gyllene drag för både klubb och spelare. Holländaren var enastående när Manchester United kunde säkra sin 20:e ligatitel, en historisk milstolpe som fick sin tribut på Emirates Stadium.

Gesten var varken bekväm eller skonsam ur Arsenal-ögon. Likväl belyste den brutalt hur maktförhållandet mellan klubbarna hade förändrats – långt ifrån den tid då de båda exklusivt rivaliserade varandra om ligatiteln.

Arsenal underkastade sig traditionen, och fick utsätta sig för de kluvna känslorna som hyllningen innebar. Att just Van Persie och Manchester United fick ta emot hyllningarna var snudd på förnedrande, men en sportslig plikt fanns att följa. Trots allt hade samma Sir Alex Ferguson visat samma storsinthet till George Graham, när Arsenal åtnjöt ligasegern under säsongen 1990-1991.

Å ena sidan en hedervärd hyllning till välförtjänta mästare – men även den ultimata upprättelsen för huvudrollsinnehavande och bespottade Van Persie.

*

Liverpool till Chelsea (2015)

Scenerna från den föregående säsongen var fortfarande inristade på Liverpool-supportrarnas näthinnor: Steven Gerrards halkning, Demba Bas avgörande mål och José Mourinhos bespottade anti-fotboll. Men främst av allt den spruckna drömmen om en efterlängtad ligatitel.

Denna säsong tillhörde dock ett dominant Chelsea, som utan större bekymmer kunde lägga beslag på förstaplatsen i ligan. Hyllningen till mästarna utfördes givetvis av just Liverpool, mot samma antagonist som ansvarade för titeldrömmarnas abrupta slut året innan.

En högklassig hyllning, men givetvis inte en alltför önskvärd upplevelse för Gerrard och hans manskap.

*

Espanyol till Barcelona (2013)

Den katalanska huvudstaden präglas måhända av en uppenbar asymmetri i klubbfotbollen, men det förhindrar inte deras möten från att bli infekterade affärer. Med två matcher till godo hade Barcelona och Tito Vilanova säkrat ligatiteln med en rekordbrytande poängskörd. Stadsrivalen Espanyols hemmaarena Estadi Cornellà-El Prat blev värd för den traditionsenliga hyllningen till mästarna, något som inte helt oväntat väckte frustration inför det katalanska derbyt.

Upprivna Espanyol-anhängare svarade med att symboliskt vända ryggen åt tributen innan matchstart.

Det var dock så mycket mer än impulsiv frustration över en överlägsen rival – det var även ett enat ställningstagande mot den spanska ligan och dess omdebatterade TV-avtal, som var syndabock för de enorma klyftorna i den spanska fotbollen, där endast 2 av 20 lag kunde se sig gynnade.

Mourinho

Foto: Ronnie Macdonald/Flickr (Creative Commons)

*

Manchester United till Chelsea (2005)

En tillfällighet som lämpligt nog föll samman med en revolution i den engelska fotbollen. Ett nyrikt Chelsea visade sig på allvar kompetent till att spränga upp den dåvarande maktordern, som exklusivt bestod av Arsenal och Manchester United. Den första ligatiteln var inte oväntat av ofantlig betydelse – att få erkännandet på Old Trafford ter sig snudd på symboliskt.

Det känns onekligen som att detta ödmjuka ögonblick fungerade väl som tändvätska för ett illa sargat Manchester United. Två år senare visade sig rollerna vara omvända, och ett pånyttfött Manchester United kunde berättiga motvilliga applåder på Stamford Bridge. En av engelsk fotbolls moderna rivaliteter var ett faktum, likväl som prestigekampen mellan två ytterst profilstarka tränare.

*

Barcelona till Real Madrid (2008)

Fotbollens mest berömda derby behöver ingen presentation. Därav kan vi lätt förstå de intensiva och varierande känslosvall bägge supportergrupperna upplevde denna kväll på ett regnigt Santiago Bernabéu.

En bedrövlig säsong för Barcelona slutade på värsta tänkbara sätt. Först genom den tveksamma äran att applådera ärkerivalerna inför matchen, sedan genom att bli överkörda av ett otroligt Real Madrid, som vann ligan i överlägsen stil, 10 poäng framför andraplacerade Villarreal. 4-1 slutade spektaklet, med mål signerade Raul, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy och Gonzalo Higuain.

Frågan förblir om dessa sportsliga gester överhuvudtaget kan anta större proportioner.

Möjligen var det även ett efterlängtat plåster för klubben. För 20 år sedan hade ett Johan Cruyff-inspirerat Barcelona tagit emot hemmalagets applåder under liknande omständigheter – givetvis även det på Bernabéu.

 

Real Madrid Barcelona
Foto: Alejandro Ramos/Wikipedia (Creative Commons)