Los Ché – På väg mot forna glansdagar?

Författare:
Uppdaterad: 30 januari, 2015

Pepito, Wikipedia, 1024px-Mestalla1

 

 

För cirka femton år sen var Valencia sett till resultat ett av världens bästa lag. Idag är man långt därifrån, men ändå kanske på rätt väg.

Året är 2001. Under den argentinske taktikern Hector Cupers ledning så har fladdermössen från apelsindistrikten tagit sig till en andra raka Champions League-final. Året innan hade man förlorat i finalen med hela 0–3 mot Real Madrid, men fick nu en chans till revansch direkt. Denna gång mot de tyska giganterna Bayern München. De flesta vet antagligen hur det hela slutade. Los Ché höll oavgjort över 120 minuter, men fick därefter se sig besegrade på straffar. Ett andra raka finalnederlag, dessutom på ett oerhört snöpligt sätt. Dock samtidigt ett kvitto på att Valencia hade blivit en kraft att räkna med på fotbollens vackraste och största scen. Tre år senare, 2004. Cuper har efter sitt finalnederlag mot Bayern bytts ut mot Rafa Benitez. Under spanjorens styre har Valencia säkrat den spanska ligatiteln och dessutom tagit hem UEFA-cupen. En oväntad dubbel och ett styrkebesked, samtidigt som att laget med sin andra ligatitel på tre säsonger cementerar sig som ett lag att verkligen räkna med i den spanska fotbollens toppsikt.

Tio tunga år
Två CL-finaler på rad och två ligatitlar i en liga där både Real Madrid och Barcelona spelar.   En grundpelare för att kunna bygga något stort kan man tro. Men så blev ändå inte fallet för Valencia, som efter ligatiteln 2004 visade sig skulle få uthärda tio år fyllda av vita näsdukar, tränarbyten, spelarflykt och bristande ekonomi. Los Ché må ha tagit hem Copa del Rey säsongen 07/08 under holländske Ronald Koemans ledning, men mer än så hittade inte in på Mestallas prisskåp efter Benitez ligatitlar och efterföljande avsked från klubben. En hel del tredjeplatser blev det dock, men som sagt inga titlar (Även om man får ha i åtanke att Spanien inte är det lättaste landet att ta titlar i med tanke på Real Madrid och Barcelonas inhemska dominans). Under cupguldssäsongen 07/08 gick man såpass svagt i ligaspelet att man slutade på tiondeplats. Ett allt för blekt facit för en klubb som blott fyra år tidigare tagit ligatiteln.

I takt med att titlarna och de stora framgångarna uteblev, försvann också stjärnorna. David Villa, David Silva, Juan Mata, Raul Albiol osv. Listan på nyckelspelare som lämnade kan göras lång. Orsakerna till dessa stjärnors avsked var främst två. Ambitioner både sportsligt och ekonomiskt. Valencia var inte bara titellösa utan dessutom i en rejäl ekonomisk knipa. Projektet att bygga ut sin arena Mestalla till Nou Mestalla lades på is mitt i klubbens finansiella kris. Med det i åtanke var spelarflykten förståelig. Det fanns helt enkelt inte pengar nog att behålla ett slagkraftigt lag och en kontinuitet. Det fanns aldrig pengar nog att på allvar konkurrera.

Pengar från Singapore
Just nu ligger Valencia på en fjärdeplats i ligan efter att ha besegrat Sevilla och passerat andalusierna i tabellen. Inget häpnadsväckande i just det med tanke på att Valencia trots allt ändå för det mesta även efter Beniteztiden varit med i kampen om CL-platserna. Det är dock något som skiljer sig med dagens Valencia. Mittbacksnyförvärven inför säsongen, Nicolas Otamendi och Shkodran Mustafi har visat prov på både defensiva och offensiva kvalitéer som fått Valenciafansen att drömma sig tillbaka till forna defensiva glansdagar med argentinska duon Roberto Ayala och Mauricio Pellegrino. Tidigare mittfältsikoner som Rubén Baraja, David Albelda och Pablo Aimar har ersatts av spelare som Dani Parejo, Javi Fuego och André Gomes, medan anfallet fortfarande håller spansk ton, där spelare som Mista och Juan Sanchez ersatts av bland andra Alvaro Negredo och Rodrigo. Dessutom finns en hel del yngre förmågor på väg uppåt i dagens Los Ché, i form av spelare som José Luis Gaya, Paco Alcacer och Rodrigo De Paul.

För några år sen hade det varit otänkbart att tänka sig att Valencia skulle ha råd och möjlighet att behålla alla dessa spelare i laget. Idag är det inte lika otänkbart. Tack vare Peter Lim, en minst sagt bemedlad Singaporian, som investerat och köpt in sig i tabellfyran. Det ekonomiska tillskottet visade sig redan nu under årets vinterfönster, när argentinske Enzo Perez anlände från Benfica för en tangerad rekordsumma på 25 miljoner euro. Förutom en stark trupp och en stabilare ekonomi kan man lägga till tränare Nuno, som nyligen skrev på ett nytt kontrakt.
Sammanfattat, kan man konstatera att Valencia ännu en gång fått verktygen och möjligheterna att på både allvar och på sikt bli en klubb att räkna med. Även om dagens trupp och kvalitén på den är långt ifrån de defensivt drillade Valencialag som Hector Cuper och Rafa Benitez hade till förfogande.

För första gången på länge är dock vägen dit ljus både på och utanför planen.

Foto: Pepito/Wikipedia. Licens: Creative Commons.