Därför är Elneny en central kugge i vårens Arsenal

Författare:
Uppdaterad: 11 april, 2018

Nyheterna om Mohamed Elnenys nya kontrakt blåser förbi under en stormig säsong. Otippade bytesaffärer, protester och svajiga resultat ger bilden av en klubb som glidit långt ifrån sitt klubbmotto – att framgång föds ur harmoni.

Nu hänger nästa års Champions League-spel på en skör tråd, det vill säga seger i Europa League. Lyckligtvis ser en dreadsbärande egyptier ut att bli en otippad nyckel för Arsenals säsong.

Att se fotboll av internationell klass på nära håll är få förunnat. Du slås alltid av hur snabbt de värdefulla spelytorna försvinner och hur dyrbar tiden blir när spelarnas press dundrar igång. Då blir det också tydligt vilka spelare som faktiskt löser sådana bekymmer, var ständiga rörelse och aktiva spelsinne finner lösningar, skapar lite andrum och sänker arbetstemperaturen ett par grader. Under en karg bortamatch mot Östersund i februari var Mohamed Elneny just den spelaren, vilket tillsammans med Mesut Özil huttrande i kylan var två oförglömliga intryck från kvällen.

Insatsen i Jämtland sa i sig inte mycket, men påminde trots allt om att egyptiern erbjuder ett par fördelar på mittfältet. Under vårens matcher i ligan har den trevliga trenden hållit i sig – allra tydligast i en dominant insats mot Watford för ett par veckor sedan.

Kort därpå landar det nya kontraktet med något ljummen respons från supporterhåll. Inte helt förvånande, då 25-åringens tid i Arsenal i överlag inte varit särskilt uppseendeväckande sedan ankomsten för två år sedan. Möjligtvis har brist på förväntningar undvarat spelaren från samma kritik som exempelvis mittfältskollegan Granit Xhaka fått, var höga prislapp, brist på rörlighet och usla disciplin redan kostat förtroendet från Arsenal-fansen.

Elneny delar inte åsikter på samma sätt, på gott och ont.

 

Foto: joshjdss/Wikipedia (Creative Commons)

*

Någonstans där börjar vi sakteliga komma in in på vad Elneny tillför till Arsenal, just stabilitet, mångsidighet och en slags trevlig förutsägbarhet. När spelaren anlände från schweiziska Basel värvades en begåvad box-to-box-mittfältare med brutal lungkapacitet, men det är inte utifrån den arbetsbeskrivningen spelaren har glänst. Där egyptiern står ut är det säkra passningsspelet och förmågan att smärtfritt vidaredistribuera boll inom laget. Kort och gott ett pålitligt mittfältsnav som ständigt erbjuder enkla alternativ när motståndarna skruvar upp pressen.

Spelaren erbjuder även bredd i både position och taktik. Under försäsongen användes mittfältaren som en bollspelande försvarare i trebackslinje, men det var först i ligacup-semifinalen mot Chelsea som detta fick rejäl utväxling. Efter en första halvlek där Arsenal inledde i 4-3-3 tilläts Elneny att falla ned i försvarslinjen som en traditionell mittback, något som skapade en naturlig övergång till 3-4-3 när ytterbackarna klev upp.

Som dominoeffekt kunde de ursprungliga mittbackarna tryckas utåt i planen, vilket skapade nya förutsättningar för både wingbacks och yttermittfältare, där senare nämnda avlastades i sitt ansvar att hantera Chelseas aggressiva kantspel.

Lika imponerande utförde spelaren hästjobbet att manmarkera Eden Hazard i centrala positioner, något som helt stängde ned den tidigare så effektive belgaren. Dessa små justeringar bidrog till att hemmalaget kunde återta kommandot över matchbilden och boka en plats i finalen.

*

Arsenals supportrar beklagar sig inte sällan över att klubben belönar mediokerhet. I sådana fall missar man helt värdet i dessa nyttospelare, särskilt när europeiskt cupspel gnager på spelartruppen. Att behålla en marginalspelare görs nödvändigtvis inte på bekostnad av att värva nyckelspelare, då bägge är livsviktiga för en balanserad spelartrupp.

Men vi ska inte ta i så vi spricker – trots enorma kvalitéer är Elneny knappast mittfältsgeneralen som ska lyfta Arsenal till större ära än blott deltagande i Champions League. Men just här och nu ser han ut att bli en stabil kugge för klubbens säsongavslutning, vilket får ses ett av säsongens få glädjeämnen.