Neuers nya position – Falsk etta

Författare:
Uppdaterad: 8 juli, 2014

En djupledsboll slås förbi backlinjen. Anfallaren har bara målvakten mellan sig själv och buren. Eller ja, så är det i vanliga fall. I det här fallet hinner anfallaren inte ens fram till bollen innan Manuel Neuer, världens första ”falsk etta”, tar emot bollen, dribblar bort anfallaren och spelar vidare till medspelare.

Det är allmänt känt att Pep Guardiola var mannen som fick Messi att explodera i den nya positionen ”falsk nia”. Det är på sin tid att mynta ett nytt begrepp för fotbollsälskarna, under VM har publiken fått bekanta sig med ännu en ny position, ”falsk etta”. Precis som att en falsk nia inte bara agerar anfallare utan även förväntas agera speldirigent och motor i anfallet är en falsk etta lagets första utespelare och speldirigent i försvaret.

Vid december 2012 hade Neuer en passningsprocent på 35 procent till rätt adress, en klart godkänd siffra för en målvakt då många av ”bolltappen” är utsparkar som motståndarlaget vinner. Efter enbart en höstsäsong under Guardiola skrevs den siffran till 80 procent. Något hade alltså hänt under herr Guardiolas vakande öga.

Bäst räddningsprocent 2013

Siffrorna är mer än bara en indikator. Innan Guardiola tog över, vid tidpunkten då 35 procent av Neuers passningar gick fram till rätt adress, var Neuer världens bäste målvakt, eller världens bäste etta om ni så vill. I alla fall om man tittar på statistiken där Neuer var den målvakt i Europas toppligor med högst räddningsprocent, otroliga 85 procent.

Frankrikes Hugo Lloris har beskrivits i brittisk media som en ”keeper-sweeper”, en målvakt som agerar med fötterna likt Neuer och är bra på att agera istället för att reagera. Skillnaden mellan målvakterna är dock himmelsvid – där Neuer alltså stoppade 85 procent av bollarna mäktade Lloris endast med 61 procent.

Hade platsat i 3. Bundesliga

Jupp Heynckes hävdade att Neuer är så bra att han hade platsat i den tyska tredjedivisionen som utespelare. En liga där topplagen har sådan kvalité att de förmodligen hade slagits om SM-guld om de hade spelat i Allsvenskan.

Pep Guardiola gick steget längre i sin hyllning när han sa att Neuer spelar så väl att han funderar på att använda honom som innermittfältare någon match. Hur mycket sanning som ligger i påståendena ovan är oklart. Men om Tyskland vill slå Brasilien ikväll så får de hoppas att deras falska etta har en toppmatch både som djupliggande spelfördelare samt som traditionell målvakt.

Foto: Илья Хохлов/Wikipedia. Licens: Creative Commons