Nolitos annorlunda väg till toppen

Författare:
Uppdaterad: 13 oktober, 2015
Nolito

 

En annorlunda väg till toppen från La Masia.

Barcelonas välkända plantskola La Masia har som få missat fostrat en uppsjö av världsklasspelare under 2000-talet. Xavi, Andres Iniesta, Carles Puyol, Sergio Busquets och kanske framför allt Lionel Messi har alla spelat i Barcelona B innan steget till katalanernas A-lag och vidare mot landslagsspel, titlar och framgångar.

Tongivande på Balaidos
I den spanska landslagstrupp Vicente Del Basque tog ut till de senaste EM-kvaldrabbningarna hittar vi även denna gång en grupp La Masia-fostrade spelare. Och Nolito. Celta Vigos tekniske vänsterytter som satte skräck i just Barcelona förra månaden när hans ljusblåa galiciska klubb tog en meriterande 4–1-seger hemma på Balaidos mot de regerande mästarna. Det var nog många då som fick upp ögonen för den 28-årige Nolito, som i takt med Celta Vigos fina start själv stått för fem mål i ligaupptakten. Något som kanske inte alla vet, eller som är ganska lätt att glömma, är att Nolito faktiskt också har ett La Masia-förflutet.

Värvad till B-laget
2008 skrev en då 22-årig Nolito på för Barcelonas B-lag, efter att ha spelat två säsonger i den spanska tredjedivisionen med Éclija. Även om man är långt ifrån lastgammal vid den åldern så var det dock aldrig någon tvekan om att Nolito var långt ifrån en framtidsvärvning för A-laget. En 22-årig vänsterytter från Éclija värvas inte för att spela i ett A-lag av Barcelonas kaliber. Han värvas för att komplettera, stärka upp och bidra med konkurrens i ett B-lag som vill spela kvar i Segundan för att ge de mest lysande och de yngre La Masia-produkterna en utstakad väg mot A-lagsframgångar. För Nolitos del var det trots allt ändå ett steg uppåt i karriären. Och efter hundratals matcher l i Barca B fick han i oktober 2010 chansen i A-laget. Totalt blev det två La liga-inhopp och ett cupmål hemma på Camp Nou mot Ceuta. Nolito hade mot alla odds tagit sig till A-laget, och fick dessutom ett erbjudande om en förlängning. Men han tackade nej, och drog till Portugal och Benfica.

Landslagsdebut
Efter en fin förstasäsong i den portugisiska högstaligan hamnade dock den spanske yttern i kylboxen. Efter blott en match från start under hösten lånades han ut till Granada i vinterfönstret, där Nolito åter fick speltid. Även om 3 mål på 17 framträdanden inte var direkt iögonfallande, så var det ändå tillräckligt för att Celta Vigo skulle köpa loss honom från Portugal sommaren därpå. Resten är en framgångsaga. 14 mål i debutsäsongen, 13 mål därefter, och i starten på denna säsong fem baljor. Landslagsdebut i en vänskapsmatch mot Tyskland 2014 och nu en del av den spanska EM-kvaltruppen. En landslagsdebut han gjorde någon månad efter sin 28:e födelsedag.

Vem hade trott det när han spelade i spanska tredjedivisionen för sex år sen? Vem hade trott det när han harvade på ett halvårslån i Granada? Och vem hade trott att han, sex år efter att ha värvats till Barcelonas B-lag som en komplementspelare i Segundan, skulle vara en av de mest tongivande regissörerna i en total överkörning av de regerande Champions League-mästarna?

Det trodde nog varken Barcelona själva eller någon annan.

Foto: Alface. Licens: Wikipedia/Creativecommons.