Nyförvärven som levererat

Författare:
Uppdaterad: 9 januari, 2015

Toni Kroos

La Liga börjar närma sig halvtid (även om vinteruppehållet precis har tagit slut), och vinterfönstret har sedan ett tag tillbaka öppnat. Med andra ord ett perfekt läge att göra en första analys av det förra fönstrets inköp.

Här är sex värvningar och ett lån som har imponerat på undertecknad under den första halvan av den spanska säsongen. Ska naturligtvis tilläggas att listan är högst subjektiv.

 

Toni Kroos, Real Madrid
Även om prislappen på 25 miljoner euro skulle vara för stor för de flesta spanska ligaklubbar, så är det priset för en spelare som Toni Kroos ett kap från Real Madrids sida. Och hittills har tysken inte gjort någon i huvudstaden besviken. Kroos har på ett imponerande sätt snabbt blivit en av de första tränare Carlo Ancelotti skriver ned i laguppställningen, där han styr och ställer från sin tillbakadragna position på Los Blancos innermittfält. Många såg Kroos som den sett till pris bästa värvningen under förra sommaren. Minst lika många håller nog med på den punkten för tillfället.

Luciano Vietto, Villarreal
Den unga argentinaren har redan lockat intresse från större klubbar, efter att ha gjort succé under sitt första halvår i Europa. Värvad till den gula ubåten från argentinska Racing , har Vietto snabbt acklimatiserat sig till den spanska fotbollen. Åtta mål framåt i ligaspelet hittills, och från det verkar kommer det komma fler.

Nicolas Otamendi, Valencia
Matchhjälte och kanske bäst på planen senast när Valencia bröt Real Madrids segersvit. Det är dock mer än en match som gör den argentinske mittbacken till ett solklart val på denna lista. Otamendi må ha värvats från Porto redan under det förra vinterfönstret, men får ändå räknas som ett nyförvärv då han spenderade sitt första halvår i Los Ché på lån i Brasilien. Nu är han dock allt annat än tillgänglig för lån, då han har startat samtliga ligamatcher denna säsong för Valencia. Tillsammans med Shkodran Mustafi (Som lika gärna kunde ha varit på denna lista han med) har han bildat ett sylvasst mittbackspar som får Valenciafansen att minnas tillbaka till forna framgångstider.

Joaquin Larrivey, Celta Vigo
Även om målfabrikationen stagnerat i takt med att laget inte gjort mål framåt, så framstår ändå den 30-årige strikern som en av sommarfönstrets smartaste värvningar. Detta då han lämnade Rayo för Celta på fri transfer efter att ha nätat 13 mål för dem förra säsongen. Denna säsong har det blivit sju för den argentinske veteranen.

Claudio Bravo, FC Barcelona
Förväntades agera andrafiol till tyske Marc André Ter-Stegen inför säsongen. Så blev dock allt annat än fallet, då den chilenske landslagskeepern blivit det självklara valet mellan stolparna för katalanerna, efter att ha varit ett minst lika självklart förstaval i Real Sociedad dessförinnan. Förutom att ta en ordinarie plats så har han dessutom också presterat. Med blott åtta mål insläppta på 17 matcher så ser han redan nu ut att vara favorit till Zamoratrofén.

Miguel Angel Moya, Atletico de Madrid
Det går egentligen att kopiera beskrivningen av Bravo ovan. Bara att byta ut Ter Stegen mot Jan Oblak. Moya kostade mindre än en fjärdedel av vad slovenen Jan Oblak kostade, men trots detta är det den spanske 30-åringen som tagit den ordinarie platsen i Atleticos mål efter Thibault Courtois avsked. Moyá har precis som Bravo gett stor avkastning på pengarna och samtidigt cementerat sig i startelvan hos en av titelkandidaterna.

Jonathas, Elche (Lån från Pescara)
Till skillnad från övriga på listan en inlånad spelare, och samtidigt likväl en av de mer oväntade namnen. Hans temporära arbetsgivare Elche ligger sist och har gått allt annat än bra i ligaspelet. Ett utropstecken har dock varit brassestrikern Jonathas, som är inlånad från italienska Pescara. Brassen lyckades näta 13 gånger i Serie B för Latina förra säsongen, även då utlånad. Denna säsong har det blivit sju mål mot klart tuffare motstånd. Om Elche ska resa sig och greja kontraktet så måste den reslige brassen fortsätta leverera nätrassel.

 

Foto: Steindy/Wikipedia. Licens: Creative Commons.