Robert Huth – från botten till toppen tack vare porrtävling

Författare:
Uppdaterad: 6 februari, 2016

Vägen mot den absoluta toppen kan se olika ut. Robert Huths väg har ingen tidigare tagit. Under lördagen blev tysken hjälte för Leicester mot Man City efter två gjorda mål. Två mål som kan visa sig ta Leicester och Huth till ett mirakulöst ligaguld.

Hur tog Robert Huth sitt sista steg till ligatoppen? Genom att skickas iväg från Stoke till ligans sämsta lag efter att ha gissat könsorgan på censurerade porrbilder.

De flesta osannolika berättelser angående Leicester City – förra säsongens nykomling som var fast förankrat i botten ända in i april då laget plötsligt vann sju av nio matcher och lyckades med en ”Great Escape” – är redan berättade.

Riyad Mahrez tog sig från franska division sju och en inre strid med sig själv efter hans fars bortgång som 15-åring – till att vara en av Premier Leagues bästa spelare.
Jamie Vardy gick från korpspel till Premier Leagues skytteligatopp.

Det finns dock en berättelse som inte har talats om lika flitigt. Den är krokigare. Den är konstigare. Den är smutsigare. Det är sagan om Robert Huth.

Huth gjorde sig till ett känt namn i de flesta av Premier League-kretsarna efter att han gick från Middlesbrough till Stoke 2009. Tyskens hårda spelstil passade som handen i handsken i ett Stoke känt för sin defensiva, tunga spelstil. Tillsammans med Ryan Shawcross i mittförsvaret blev Stoke ett fruktat lag att möta på Britannia Stadium. ”A Tuesday night on a wet, windy night in Stoke” var en term som ekade likt en mardröm hos samtliga Premier League-lag. Huth var en viktig pjäs i det tunga bygget.

 Robert Huth
Foto: Paul Hudson/flickr (Creative Commons)

 

Där och då, och även nu, är det lätt att glömma bort att Huths karriär i Englands högstaliga påbörjades redan 2002 i Chelsea. Han blev även tidigt en tysk landslagsman och tre år senare tog han en ordinarie plats i landslagsstartelvan när han bildade ett högt, bastant mittbackspar tillsammans med en viss Per Mertesacker i Confederations Cup.

Vändpunkten

Vi hoppar fram några år till december 2014. Huths 19 landskamper för Tyskland är ett minne blott. Tidigt i december gör tysken ett kort inhopp mot Arsenal, vilket är hans första ligaminuter sedan ett år tillbaka på grund av stora skadebekymmer. Sedan blir det inga fler minuter i Stoke City. Det är här någonstans – i tristessen av för lite tid på gräsplanerna – som tysken sätter sig framför sin dator, knäcker en Löwenbräu och klickar in sig på Twitter. Av väldigt oklar anledning får han syn på något intressant.

”Cock or No Cock”

Huth har nu nått ett Twitterkonto där det gäller för de tävlande att gissa vilket könsorgan som censureras på olika pornografiska bilder. Han tar en klunk av sin tyska öl, skriver ”I’m in” och kör i gång.


Foto: Privat.

 

Var i poängligan Huth faktiskt befann sig på innan han raderade alla hans, delvis tyska, svar är oklart. Klart är att fotbollsvärlden inte missade Huths speldeltagande. Det gjorde inte heller det engelska fotbollsförbundet. Förbundet, tillsammans med en del av de något chockade fotbollsfansen, menade att speldeltagandet var avskyvärt och inte moraliskt rätt. Huth sa ”Entschuldigung” men trots ursäkten stängdes Huth av i två matcher. Säga vad man vill om beslutet – Huth hade just twittrat sig bort från Stoke.

Tysken befann sig nu långt ned i Stoke-hierarkin. Långt ned i Premier League-hierarkin befann sig samtidigt ett nyuppflyttat Leicester City, fast förankrat i botten av tabellen. Som om en två matchers lång avstängning inte vore nog, Huth fick nu även lämna på lån till Premier Leagues sämsta lag.

Där och då var Robert Huths utlåning till jumbolaget ett hårt slag i närheten av hans ”schlong”. Varumärket Huths utgångsdatum hade passerat. Skulle Huth ens kunna ta sig till närheten av strålkastarljuset igen?

Nya tider

6 februari 2016. Robert Huth har för närvarande inte missat en enda minut – förutom en avstängd match mot Everton – av den pågående Premier League-säsongen. Under lördagen spelade tysken ytterligare 90 minuter för sitt Leicester. Manchester City besegrades på Etihad Stadium. Efter 90 minuter stod siffrorna 1–3 på resultattavlan. Matchens hjälte, efter två mål: Robert Huth.

Leicester är med 13 matcher kvar av säsongen nu ligaledare med en fempoängsmarginal till närmsta lag. Det går numera inte att förneka – Leicester kan vinna ligan. Premier League-historiens största skräll någonsin kan slå in. Om det sker kan guldhjälten mycket väl heta Robert Huth. Hur kunde det bli så?